Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Politiikka » Maailman munuaispäivänä muistutetaan lasten munuaisterveydestä

Munuais- ja maksaliitto

Maailman munuaispäivänä muistutetaan lasten munuaisterveydestä

Tiedote.
Julkaistu: 10.03.2016 klo 09:18
Julkaisija: Munuais- ja maksaliitto

Ylipaino ja kohonnut verenpaine vahingoittavat myös lasten munuaisia. Terveelliset elintavat ovat tärkeitä pienestä pitäen. Paras hetki miettiä munuaisterveyttä on aina, ja varsinkin Maailman munuaispäivänä 10.3..

Kymmenesosalla väestöstä on merkkejä munuaissairaudesta, joka viidellä prosentilla johtaa munuaisten vajaatoimintaan. 600 000 suomalaisella on kohonnut verenpaine. Yhä useampi on ylipainoinen. Diabetesta sairastavia on puoli miljoonaa, joista lähes kolmasosalla voi kehittyä muutoksia munuaisiin.

Munuaisia vahingoittavat muun muassa ylipaino, diabetes ja korkea verenpaine. Ylipaino, etenkin vyötärölihavuus, nostaa verenpainetta. Myös liiallinen suolan käyttö, runsas alkoholi, tupakointi ja vähäinen liikunta kohottavat verenpainetta. Liikunta auttaa painonhallinnassa, laskee verenpainetta ja korjaa veren rasva-arvoja. Erityisesti se vähentää vyötärölihavuutta, vaikka painonpudotus ei olisikaan suuri. Jo puolen tunnin päivittäinen liikunta vähentää riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen.

Munuaisterveyttä lapsille
Maailman munuaispäivää vietetään torstaina 10.3. Päivän teemana on Munuaisterveyttä lapsille. Kroonista munuaisten vajaatoimintaa lapsilla aiheuttavat muun muassa synnynnäiset munuaisten- tai virtsateiden rakennepoikkeavuudet, perinnölliset munuaissairaudet ja tulehdukselliset sairaudet. Äkillisen munuaisvaurion voi aiheuttaa infektio, virus, lääkeaineet ja voimakas verenvuoto tai palovamma.

Ylipaino ja kohonnut verenpaine vahingoittavat myös lasten munuaisia. Suojele supersankaria pienestä pitäen: Lisää liikuntaa, vähennä suolaa ja sokeria, älä aloita tupakointia. Esimerkistä oppii, eivätkä hyvät elintavat tee hallaa vanhemmillekaan. Koko perhe voi yhdessä laittaa pelikonsolit piironkiin ja lisätä liikuntaa, unohtaa sokerilimut markettiin sekä vaihtaa sipsit juureksiin ja karkit hedelmiin. Kun liian suolan makuun ei pääse lapsena, on vähäsuolaista ruokavaliota helppo noudattaa myöhemminkin.

– Minkä lapsena oppii, sen vanhana taitaa, huudahtaa supersankarimunuainen.

Munuais- ja maksaliitto muistuttaa Maailman munuaispäivänä 10.3., että munuainen on elimistön unohdettu supersankari. Se kestää paljon, toisen munuaisensa voi jopa luovuttaa läheiselleen. Supersankarikaan ei pärjää yksin – se tarvitsee apua voittaakseen vastustajat. www.supersankarimunuainen.fi -kampanjan jatko-osassa Supersankarimunuaisen vihulaiset ovat vahvistuneet ja sankari janoaa uusia supervoimia.

– Olkoon voima kanssasi, pelasta edes munuaisesi, huudahtaa Supersankarimunuainen.

Kehään astuu muun muassa Sorromunuainen, Hämismunuainen ja Ninjamunuainen. Lopulta Supersankarimunuainen kuitenkin tajuaa, että supervoimia ei voi saada toisen hahmosta, vaan munuaisterveyden eteen on itse tehtävä töitä.Munuaisten suojelu on helpompaa kuin äkkiä arvaisi – terveet elintavat ovat jo puoli voittoa: Liiku, vähennä suolaa ja sokeria, älä tupakoi.

Lataa uudet Supersankarimunuainen-keräilykortit sivulta www.supersankarimunuainen.fi tai www.munuainen.fi/munuaispaiva2016

 Supersankarimunuaisen vinkit munuaisterveyteen:

- Jos varpaita ei näe vatsalta, pudota painoa – ylipaino aiheuttaa diabetesta.

- Vaihda sipsit juureksiin ja karkit hedelmiin – suola ja ylipaino nostavat verenpainetta.

- Unohda sokerilimut markettiin – ylipaino vahingoittaa munuaisia.

- Piilota pelikonsoli piironkiin ja lähde liikkumaan – liikunta laskee verenpainetta.

- Tumppaa tupakat ja vähennä viiniä – ne aiheuttavat muutoksia verisuonissa.

 

Lisätietoja:

Maailman munuaispäivä
Sari Högström
Toiminnanjohtaja, Munuais- ja maksaliitto
050 5367 258
sari.hogstrom@musili.fi

Munuais- ja maksaliitto on valtakunnallinen kansalais- ja potilasjärjestö. Liitto tukee sairastuneiden ja heidän läheistensä mahdollisuuksia hyvään elämään ja sosiaaliseen hyvinvointiin. Liiton tavoitteena on munuais- ja maksasairauksien ja niistä johtuvien haittojen ennaltaehkäisy, sairauksien varhainen toteaminen ja hyvä hoito sekä kuntoutumisen tukeminen kaikissa sairauden vaiheissa. 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs