Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Politiikka » Lausunnonantajat toivovat uuden kuntalain huomioivan kuntien erilaisuuden

Valtiovarainministeriö

Lausunnonantajat toivovat uuden kuntalain huomioivan kuntien erilaisuuden

Tiedote.
Julkaistu: 15.09.2014 klo 12:23
Julkaisija: Valtiovarainministeriö

Kuntalakiuudistuksesta annetuissa lausunnoissa esitetään, että kuntalaissa otetaan huomioon kuntien erilaistuminen ja mahdollistetaan kuntakohtaiset, paikalliset olosuhteet huomioivat ratkaisut. Lausunnonantajat pitävät lain kokonaisuudistusta tarpeellisena ja kannattavat sen tavoitteita, kuten pitkän aikavälin vastuunkannon korostamista ja demokratian vahvistamista.

Lausunnonantajat kannattivat yleisesti muun muassa kunnan taloutta ja kuntalaisten osallistumisoikeuksia koskevia ehdotuksia. Kannatusta sai myös kunnan toiminnan laaja määritelmä ja konserninäkökulma muun muassa kunnan johtamista ja taloutta koskevissa säännöksissä. Myös valtuuston koon jättämistä kunnan harkintaan kannatettiin.

Kriittisemmin suhtauduttiin esimerkiksi kunnanhallituksen puheenjohtajan tehtäviä koskeviin ehdotuksiin ja nuorisovaltuuston pakollisuuteen. Lain mahdollistavaan luonteeseen liittyen osa kunnista katsoi, että esitetty sääntely on osittain tarpeettoman yksityiskohtaista ja rajoittavaa.

Lausunnoissa kannatettiin lain voimaantuloa vuonna 2017, jolloin valtuustokausi vaihtuu seuraavan kerran.

Lakiluonnoksesta annettiin yhteensä 402 lausuntoa, joista 277 oli kuntien ja 125 muiden tahojen lausuntoja. Lausuntoaika päättyi 26. elokuuta. Esitys uudeksi kuntalaiksi on tarkoitus antaa eduskunnalle lokakuun aikana.

Lausuntoyhteenveto

Lisätietoja

ylijohtaja Päivi Laajala, puh. 02955 30026
lainsäädäntöneuvos Minna-Marja Jokinen, puh. 02955 30820
lainsäädäntöneuvos Eeva Mäenpää, puh. 02955 30266

Valtiovarainministeriö (VM) on osa valtioneuvostoa. Ministeriö valmistelee hallituksen talous- ja finanssipolitiikkaa ja valtion talousarvion sekä toimii veropolitiikan asiantuntijana. Se vastaa myös rahoitusmarkkinapolitiikan valmistelusta ja valtion työnantaja- ja henkilöstöpolitiikasta sekä julkishallinnon kehittämisestä. Lisäksi VM vastaa kuntahallinnon lainsäädännön sekä kuntatalouden kehittämisestä. Ministeriö osallistuu Euroopan unionin ja monien kansainvälisten järjestöjen toimintaan.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs