Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Politiikka » Lapset eivät olleet varautuneet Filippiinien hirmumyrskyyn

Pelastakaa Lapset ry

Lapset eivät olleet varautuneet Filippiinien hirmumyrskyyn

Tiedote.
Julkaistu: 06.02.2014 klo 00:00
Julkaisija: Pelastakaa Lapset ry

Supertaifuuni Haiyanista selviytyneet lapset kertovat, että he eivät osanneet tulkita varoitusmerkkejä tai odottaa myrskyn synnyttävän niin suuria aaltoja. Lapset haluavat olla paremmin varautuneita hätätilanteisiin ja toivovat myös, että heille tiedotetaan tapahtumien kulusta katastrofin aikana, todetaan Pelastakaa Lasten uudessa raportissa.

Kolme kuukautta hirmumyrskyn jälkeen Pelastakaa Lapset kehottaa Filippiinien viranomaisia, avustusjärjestöjä ja paikallisyhteisöjä huomioimaan lasten tarpeet ja heiltä saadut suositukset niin toipumisessa ja jälleenrakennuksessa kuin tuleviin katastrofeihin varautumisessakin.

Pelastakaa Lapset on yhdessä muiden kansalaisjärjestöjen kanssa konsultoinut 174 hirmumyrskyn kokenutta lasta ja nuorta. Heidän kokemuksensa, huolensa ja toiveensa on koottu tänään julkistettuun raporttiin.

– Lapset tuovat selkeästi esiin sen, että he haluavat olla mukana katastrofeihin valmistautumisessa, toteaa Antti Toivanen, Suomen Pelastakaa Lasten humanitaarisen avun suunnittelija.

– Vanhemmat lapset kertovat, että he haluavat oppia myös taitoja, kuten miten rakentaa suojia. Lisäksi he haluavat saada tietoa ympäristöstä. He myös peräänkuuluttavat lisää lapsiystävällisiä tiloja, joissa he voivat turvallisessa ympäristössä leikkiä ja keskustella toisten lasten kanssa. Lisäksi lapset haluavat saada aikuisilta ja viranomaisilta enemmän tietoa katastrofitilanteesta.

Viisitoistavuotias Sofia kertoi Pelastakaa Lasten avustustyöntekijälle: “Tarvitsemme apua jälleenrakennuksessa, jotta toipuisimme katastrofista. Haluamme koulutusta, jotta voisimme olla valmistautuneita uuden kriisin sattuessa. Emme vain kaipaa rahaa ja lahjoituksia. Tarvitsemme apuanne, jotta voisimme taas seistä omilla jaloillamme.”

– Tällä hetkellä valmistellaan päätöksiä siitä, miten tulevissa katastrofitilanteissa toimitaan. Nämä päätökset koskettavat lapsia, toteaa Toivanen, ja jatkaa:

– Kriisistä toipuminen ei tarkoita vain avun antamista myrskystä kärsineille yhteisöille. On varmistettava, että jälleenrakennus synnyttää vahvempia yhteisöjä. Lasten osallistuminen tähän työhön on ensiarvoisen tärkeää.

Kestävä jälleenrakentaminen edellyttää muun muassa panostusta yhteisöpohjaisiin varhaisen varoituksen järjestelmiin.  Näihin kuuluvat esimerkiksi kouluille annettavat varoitukset, joukkotekstiviestit sekä varoitusten välittäminen ovelta ovelle. Keskeistä on myös puuttua köyhyyteen ja epätasa-arvoon, sillä nämä tekijät lisäävät ihmisten haavoittuvuutta katastrofeissa.

Pelastakaa Lasten raportissa annetaan seuraavia suosituksia Filippiinien hallitukselle ja avustusjärjestöille:

  • Varhaiset varoitukset tulee antaa kielellä, joka on ymmärrettävää ja lapsiystävällinen. Sanoja kuten ”puuska”, ”hyökyaalto” ja ”voimakkuus” on kuvattava niin, että lapset ymmärtävät niiden merkityksen ja osaavat toimia sen mukaisesti.
  • Lasten tarpeet on huomioitava evakuointikeskuksien suunnittelussa ja on varmistettava, että lasten ja erityisesti tyttöjen oikeus yksityisyyteen toteutuu.
  • On varmistettava, että kaikki kouluikäiset lapset voivat katastrofien tuhoalueilla mahdollisimman nopeasti jatkaa koulunkäyntiään.
  • Jälleenrakennusvaiheessa on investoitava enemmän sosiaalipalveluihin, eikä vain infrastruktuuriin.

---

Lähes kuusi miljoonaa lasta kärsii 8.11.2013 iskeneen hirmumyrskyn seurauksista. Kolme kuukautta myrskyn jälkeen noin 4,1 miljoonaa ihmistä on yhä kodittomana.

Kansainvälisen Pelastakaa Lasten hätäapu on tähän mennessä tavoittanut yli 300 000 ihmistä, joista 110 000 on lapsia.

Lisätietoja: Antti Toivanen, humanitaarisen avun suunnittelija, 050 434 3281, antti.toivanen(at)pelastakaalapset.fi

Liitetiedostot

Pelastakaa Lapset ry on vuonna 1922 perustettu, poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton kansalaisjärjestö, joka tukee erityisesti vaikeissa oloissa eläviä lapsia ja pyrkii edistämään lapsen oikeuksien toteutumista Suomessa ja maailmalla. Pelastakaa Lapset on osa Save the Children – järjestöä, joka toimii lasten hyväksi yli 100 maassa. Visionamme on maailma, jossa toteutuu jokaisen lapsen oikeus elämään, suojeluun, kehittymiseen ja osallistumiseen. Tehtävänämme on parantaa sitä tapaa, jolla lapsia kohdellaan sekä saada aikaan välittömiä ja pysyviä parannuksia lasten elämään. Lisätietoa: www.pelastakaalapset.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs