Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Politiikka » Kysely: Yli 90 prosenttia on tyytyväisiä kauppojen nykyisiin aukioloaikoihin

Palvelualojen ammattiliitto PAM ry

Kysely: Yli 90 prosenttia on tyytyväisiä kauppojen nykyisiin aukioloaikoihin

Tiedote.
Julkaistu: 22.09.2015 klo 12:58
Julkaisija: Palvelualojen ammattiliitto PAM ry

Lähes neljä viidestä vastaajasta ei halua, että isot tavaratalot olisivat auki juhlapyhinä, selviää TNS Gallupin kyselystä.

Jopa 92 prosenttia kuluttajista ja alan työntekijöistä on tyytyväisiä kauppojen aukioloaikoihin niissä kaupoissa, joissa asioi useimmiten, selviää Palvelualojen ammattiliitto PAMin TNS Gallupilta tilaamasta kyselytutkimuksesta. Vain 16 prosenttia vastaajista haluaisi, että isot tavaratalot ja hypermarketit olisivat auki myös juhlapyhinä.

Hallitus valmistelee parhaillaan lakimuutosta kauppojen aukiololainsäädännön vapauttamiseksi.

- Kyselyn tulokset vahvistavat käsitystämme siitä, että asiakkaat ja kaupan alan työntekijät ovat tyytyväisiä kauppojen nykyisiin aukioloaikoihin ja lainsäädäntöön, PAMin puheenjohtaja Ann Selin sanoo.

Lähes neljä viidestä vastaajasta (79 %) ei halua, että isot tavaratalot ja hypermarketit olisivat auki juhlapyhinä, kuten jouluna ja pääsiäisenä.

- Näyttäisi siltä, että myös asiakkaat haluaisivat, että työntekijät saavat viettää juhlapyhiä perheidensä ja muiden läheistensä kanssa, eivätkä he koe tarvetta asioida kaupassa harvojen juhlapyhien aikaan.

Vastaajista 92 prosenttia ei käytä verkkokauppaa päivittäistavaroiden ostoon. Heistä 85 prosenttia kertoo syyksi sen, että haluaa itse asioida kaupassa. Verkkokauppaa käyttävistä 90 prosenttia arvioi, ettei kauppojen aukiolojen mahdollinen laajentuminen vaikuta lainkaan heidän verkkokaupan käyttöönsä.

Vuonna 2009 kauppojen ja parturi- ja kampaamoliikkeiden aukioloa sääntelevään lakiin tehtyjen uudistusten tavoitteena oli erityisesti kuluttajien näkökulmasta selkeyttää aukioloaikoja, turvata pienempien toimijoiden kilpailukyky sekä vapauttaa aukioloaikoja. Kaikissa näissä tavoitteissa on erilaisten kyselyjen ja tilastojen valossa onnistuttu kohtuullisen hyvin, Selin huomauttaa. Alan työtuntien määrä ei ole kuitenkaan odotuksista huolimatta lisääntynyt.

- Lainsäädännön kumoamisesta kärsisivät varsinkin pienemmät myymälät ja kioskit. Myös julkisten palvelujen tarve lisääntyisi. Kun kuluttajatkin ovat tyytyväisiä nykytilanteeseen, herää kysymys, mitkä lakimuutoksen todelliset hyödyt olisivat, Selin päättää.

TNS Gallupin toteuttamaan kyselyyn vastasi 1 000 suomalaista 31.8.–14.9.2015.

Lisätietoja:

Hanna Kuntsi, yhteiskuntasuhteiden vastavaava, puh. 050 310 0676

Kysely kauppojen aukiolojen vapauttamisesta (pdf)

Palvelualojen ammattiliitto PAM ry on yksityisillä palvelualoilla työskentelevien ammattiliitto. PAMiin kuuluu noin 230 000 jäsentä, joista naisia on 80 prosenttia. Suurin osa PAMin jäsenistä työskentelee vähittäiskaupassa, majoitus- ja ravitsemisalalla, kiinteistöpalveluissa tai vartiointialalla. www.pam.fi

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs