Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Politiikka » Kysely kerää mielipiteitä kuntien tehtävien uudistamiseksi

Valtiovarainministeriö

Kysely kerää mielipiteitä kuntien tehtävien uudistamiseksi

Tiedote.
Julkaistu: 18.09.2013 klo 13:25
Julkaisija: Valtiovarainministeriö

Valtiovarainministeriö on avannut kyselyn, jossa kuntalaisilla, kunnan viranhaltijoilla ja kuntapäättäjillä on mahdollisuus kertoa mielipiteensä kuntien tehtävien uudistamisesta. Kyselyssä vastaajat voivat ehdottaa, mitä tehtäviä kunnilla tulee olla ja mitä voitaisiin karsia pois. Samalla he voivat kertoa näkemyksensä siitä, voisiko esimerkiksi järjestöjen vastuuta palvelujen järjestämisessä kasvattaa.

Kunnilla on nykyisin 535 lakisääteistä tehtävää ja yli tuhat velvoitetta. Eniten kuntia työllistävät sosiaali- ja terveyspalvelut, mutta tehtäviä on runsaasti myös ympäristön ja liikenteen alueella.

Hallinto- ja kuntaministeri Henna Virkkunen kannustaa kuntapäättäjiä, viranhaltijoita ja kuntalaisia mukaan pohtimaan kuntien tehtäviä.

– Kaikki tunnustavat, että kuntien tehtäväreppu on kasvanut liian raskaaksi. Sen sisältöä on päivitettävä ja uudistettava. Tähän työhön tarvitsemme kuntapalveluiden käytännön tekijöiden ja käyttäjien näkemystä. Sitä haetaan nyt avoimen kyselyn kautta, Virkkunen sanoo.

Taloudellisesti tiukkoina aikoina myös kuntiin kohdistuu säästöpaineita. Hallitus on päättänyt keventää kuntien tehtäviä ja sitä kautta toimintamenoja tulevina vuosina miljardin euron edestä. Tänään avatussa kyselyssä kuntalaisia, kunnan viranhaltijoita ja päättäjiä kannustetaan tuomaan omat aloitteensa tehtävien keventämiseksi.

Sähköiseen webropol-kyselyyn pääsee vastaamaan valtiovarainministeriön internetsivujen ja kuntarakennemuutosten tietopankin kautta. Vastausaika päättyy 11.10.2013. Hallitus hyödyntää ehdotuksia tehdessään marraskuussa jatkolinjaukset kuntien tehtävien ja velvoitteiden uudistamisesta.

Linkki kyselyyn

Kuntauudistus
Kuntarakennemuutosten tietopankki

Lisätietoja: erityisavustaja Elina Laavi, etunimi.sukunimi@vm.fi, puh. 040 708 2121

Valtiovarainministeriö (VM) on osa valtioneuvostoa. Ministeriö valmistelee hallituksen talous- ja finanssipolitiikkaa ja valtion talousarvion sekä toimii veropolitiikan asiantuntijana. Se vastaa myös rahoitusmarkkinapolitiikan valmistelusta ja valtion työnantaja- ja henkilöstöpolitiikasta sekä julkishallinnon kehittämisestä. Lisäksi VM vastaa kuntahallinnon lainsäädännön sekä kuntatalouden kehittämisestä. Ministeriö osallistuu Euroopan unionin ja monien kansainvälisten järjestöjen toimintaan.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs