Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Politiikka » Kone- ja metallituoteteollisuus kukoistaa vuonna 2025

Teknologiateollisuus ry

Kone- ja metallituoteteollisuus kukoistaa vuonna 2025

Tiedote.
Julkaistu: 23.05.2014 klo 10:00
Julkaisija: Teknologiateollisuus ry

Suomalainen kone- ja metallituoteteollisuus on vuonna 2025 entistä tiiviimmin verkottunut osa maailman johtavaa, eurooppalaista koneteollisuuskeskittymää. Se on merkittävä työllistäjä Suomessa.

Teknologiateollisuudessa kone- ja metallituoteteollisuudesta vastaava johtaja Ilkka Niemelä muistuttaa kuitenkin, että menestys edellyttää aina kovaa työtä. Monta asiaa on ensin saatava kuntoon.

- Yritysten on huolehdittava omasta kilpailukyvystään investoimalla tuotekehitykseen ja tuotantoon. Meidän on myös parannettava eurooppalaista toimintaympäristöä. Tuotekehityksellä nostetaan jalostusastetta ja tuotannon automatisoinnilla tehokkuutta. Toimintaympäristön on tarjottava ammattitaitoista henkilöstöä, raaka-aineita, energiaa sekä tietenkin investointeja tukevaa rahoitusta ja verotusta, Niemelä luettelee.

Teknologiateollisuus on teettänyt ETLA:lla kone- ja metallituoteteollisuuden vision vuoteen 2025. Sen mukaan suomalaisella kone- ja metallituoteteollisuudella on kaikki edellytykset olla hyvässä iskussa kymmenen vuoden kuluttua. 

- Euroopan kone- ja metallituoteteollisuus on vahvassa asemassa, ja alan tuotteita tarvitaan globaalisti useimmilla toimialoilla entistä enemmän jo väestön kasvun ja kehittyvien maiden elintason nousun perusteella, sanoo raportin laatinut projektijohtaja Timo Nikinmaa.

Kansainvälistyminen ja digitalisaatio

Kone- ja metallituoteteollisuuden on vahvistettava jatkuvasti kilpailukykyään panostamalla osaamisen ja prosessien kehittämiseen sekä hyödyntämällä uusinta teknologiaa sekä tuotteissa että tuotannossa.

- Yritysten on kansainvälistyttävä ja haettava asiakkaita ulkomailta. Tämä edellyttää panostuksia myyntiin, erikoistumiseen ja automaatioon. Alihankintakin on tuotteistettava. Uusia entistä jalostetumpia tuotteita ja palveluita tuotetaan tulevaisuudessa digitaalisilla prosesseilla. Teollinen internet on vuonna 2025 arkipäivää ja tarjoaa erinomaisen alustan uusille palveluille, toteaa Fastems Oy Ab:n toimitusjohtaja Tomas Hedenborg.

Tavoitteet korkealla

Kone- ja metallituoteteollisuuden tavoitteet ovat korkealla. Sen mukaan toimiala on edelleen merkittävä työllistäjä Suomessa vuonna 2025.

- Menestyäkseen kone- ja metallituoteteollisuuden t&k-panostuksen pitää olla vuonna 2025 keskimäärin 3,5 % liikevaihdosta, kun se nyt on 2,2 %. Suomen osuus Saksan koneteollisuuden välituotetuonnista pitäisi pikemminkin olla yli 2 %, kun se nyt on vajaa prosentti, Niemelä kuvailee.

Visiossa asetetaan myös koko Suomelle tavoitteita. Vuonna 2025 pk-yritysten suoran viennin osuus pitäisi olla 25 % Suomen viennistä, kun se nyt on 15 %. Keskisuurten yritysten määrän pitäisi kasvaa ja vuonna 2025 Suomi voisi olla Euroopan robotisoiduin teollisuusmaa.

Lisätietoja:

Johtaja Ilkka Niemelä, puh. 040 545 2213, ilkka.niemela@teknologiateollisuus.fi

Projektijohtaja Timo Nikinmaa, puh. 050 490 5841, timo.nikinmaa@etla.fi

Liitetiedostot

Teknologiateollisuus ry on elinkeino- ja työmarkkinapoliittinen edunvalvontajärjestö, joka edistää Suomen keskeisimmän vientialan kilpailukykyä ja toimintaedellytyksiä. Suomalaisen teknologiateollisuuden päätoimialoja ovat elektroniikka- ja sähköteollisuus, kone- ja metallituoteteollisuus, metallien jalostus, suunnittelu ja konsultointi sekä tietotekniikka. Teknologiateollisuus vastaa 55 prosentista Suomen viennistä ja 80 prosentista tutkimus- ja kehitysinvestoinneista. Ala työllistää suoraan noin 300 000 ja välillisesti noin 700 000 suomalaista. Jatkuvasti kehittyvä ja ajassa elävä teknologiateollisuus luo perustan suomalaiselle hyvinvoinnille.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs