Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Politiikka » Kevan ja valtion eläkerahaston hallintoon lisää asianmukaisuutta

Valtiovarainministeriö

Kevan ja valtion eläkerahaston hallintoon lisää asianmukaisuutta

Tiedote.
Julkaistu: 18.12.2014 klo 14:12
Julkaisija: Valtiovarainministeriö

Hallitus esittää lisää säännöksiä asianmukaisuuden ja läpinäkyvyyden varmistamiseksi valtion eläkerahaston ja kunnallisen eläkelaitoksen Kevan hallintoon. Lainsäädäntöä yhdenmukaistetaan yksityisten eläkeyhtiöiden kanssa.

Hallitus esitti torstaina 18. joulukuuta, että lakeihin lisättäisiin säännökset

- Kevan ja valtion eläkerahaston sisäpiiristä

- julkisesta rekisteristä, johon koottaisiin tiedot sisäpiirin arvopaperiomistuksista

- velvollisuudesta pitää luetteloa luottamustehtävistä

- toimintaperiaatteista eturistiriitatapauksissa

- johdon ja sen lähipiirin liiketoimista

- Kevan hallituksen velvollisuudesta hyväksyä omistajaohjauksen periaatteet.

Sisäpiirisäännökset tarkoittavat muun muassa sitä, että johdon osakeomistukset ja liiketoimet, esimerkiksi asuntokaupat yhtiön kanssa, tulisivat julkisuuteen. Esteellisyyden osalta Kevaan ja valtion eläkerahastoon sovelletaan jo hallintolain mukaisia esteellisyysperusteita.

Muutoksia tulisi kunnalliseen eläkelakiin ja lakiin valtion eläkerahastosta. Samalla hallitus esitti lainmuutosta, jolla annettaisiin Finanssivalvonnalle valtuudet valvoa sisäpiirisäännösten noudattamista.

Valtiovarainministeriö valmistelee vielä erikseen säädöksiä Kevan hallinnosta, rahoituksesta ja valvonnasta. Samassa yhteydessä valmistellaan muut yksityisellä sektorilla lainsäädäntöön otetut säännökset riskienhallinnasta, sisäisestä valvonnasta ja sisäisestä tarkastuksesta. Näiltä osin on olemassa jo sisäisiä säännöksiä, mutta VM katsoo, että asiasta tulee säätää laintasoisesti. 

Nämä esitykset valtiovarainministeriö valmistelee ensi keväänä.

- Haluan, että koko työeläkejärjestelmä toimii asianmukaisesti ja avoimesti. Johdollani on valmisteltu aiemmin säännökset yksityisen sektorin työeläkejärjestelmän hallinnon osalta, ja nyt on aika tehdä vastaavat muutokset julkisella sektorilla. Tämänpäiväinen hallituksen esitys on ensimmäinen askel siihen suuntaan, sanoo liikenne- ja kuntaministeri Paula Risikko.

Lisätietoja:

Lainsäädäntöneuvos Marja Isomäki (kunnallinen eläkelaki), puh. 02955 30414 Neuvotteleva virkamies Jaakko Weuro (valtion eläkerahasto), puh. 02955 30302 Erityisavustaja Antti Häkkänen, puh. 040 705 7134

etunimi.sukunimi@vm.fi

Valtiovarainministeriö (VM) on osa valtioneuvostoa. Ministeriö valmistelee hallituksen talous- ja finanssipolitiikkaa ja valtion talousarvion sekä toimii veropolitiikan asiantuntijana. Se vastaa myös rahoitusmarkkinapolitiikan valmistelusta ja valtion työnantaja- ja henkilöstöpolitiikasta sekä julkishallinnon kehittämisestä. Lisäksi VM vastaa kuntahallinnon lainsäädännön sekä kuntatalouden kehittämisestä. Ministeriö osallistuu Euroopan unionin ja monien kansainvälisten järjestöjen toimintaan.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs