Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Politiikka » Kansanedustajat pohtivat ammatillisen opettajankoulutuksen näkymiä 24.2.2014

Oulun ammattikorkeakoulu

Kansanedustajat pohtivat ammatillisen opettajankoulutuksen näkymiä 24.2.2014

Tiedote.
Julkaistu: 21.02.2014 klo 07:30
Julkaisija: Oulun ammattikorkeakoulu

Oulun ammattikorkeakoulun (Oamk) Ammatillinen opettajakorkeakoulu järjestää kansanedustajatapaamisen 24.2.2014 kello 10.00–12.30 Oulun seudun ammattiopiston Myllytullin yksikön auditoriossa (Isokatu 1, Oulu). Tilaisuudessa keskustellaan ammatillisen opettajankoulutuksen ja ammatillisten opettajien ajankohtaisesta tilanteesta ja tulevaisuuden näkymistä Pohjois-Suomessa. Mukana keskustelemassa on poliittisten päättäjien ja ammatillisen koulutuksen järjestäjien lisäksi kansanedustajat Satu Haapanen, Esko Kurvinen, Pirkko Mattila, Tapani Tölli ja Mirja Vehkaperä.

Media on tervetullut paikan päälle kuulemaan ajankohtaista keskustelua ammatillisesta koulutuksesta.

Aloituspaikkoja leikataan

Ammatillisen koulutuksen laadullinen ja määrällinen uudistaminen etenee. Ammatillisen peruskoulutuksen järjestäjäverkko uudistuu rakenteellisesti, ja järjestämisluvat muuttuvat vuoden 2017 alusta. Rahoitusjärjestelmä pohjautuu jatkossa tuloksellisuuteen, vaikuttavuuteen ja laatuun. Lisäksi tutkintojärjestelmää kehitetään, opintopolkuja joustavoitetaan ja pedagogiikassa vahvennetaan osaamisperusteisuutta.

Ammattikorkeakoulujen rakenteiden ja toiminnan kehittäminen johtaa merkittäviin uudistuksiin. Rahoitusmalli uudistui vuoden 2014 alusta täysin tuloksellisuuteen pohjautuvaksi, ja vuoden 2015 alusta kaikkien ammattikorkeakoulujen organisaatiomuotona on osakeyhtiö.

Osana uudistuksia sekä ammatillisia oppilaitoksia että ammattikorkeakouluja kohtaa tuntuva talouden sopeuttaminen ja aloituspaikkaleikkaukset. Yhteenlaskettuna ammatillisen peruskoulutuksen ja ammattikorkeakoulujen aloituspaikkaleikkaukset Pohjois-Pohjanmaan, Kainuun ja Lapin alueella vuoteen 2016 mennessä koskevat yli 900 paikkaa. On mietittävä, millaiset asetelmat pohjoisilla alueilla on kohdata ammatillisen koulutuksen ajankohtaiset ja ennakoitavissa olevat haasteet.

Vahvuuksina moderni koulutusteknologia ja yrittäjyyskasvatus

Oamkin Ammatillinen opettajakorkeakoulu kouluttaa Pohjois-Suomen tarpeisiin opettajia, opinto-ohjaajia sekä erityisopettajia. Koulutuksen vahvuuksia ovat osaamisperusteisuus, moderni koulutusteknologia ja yrittäjyyskasvatus. Ammatillinen opettajakorkeakoulu on kirjaimellisesti puolen Suomen kouluttaja, ja koulutukseen hakevien opiskelijoiden määrä on vuosittain noin 700. Vuosittain opintonsa aloittaa 275 opiskelijaa. Ammatillisen opettajakorkeakoulun merkitys Pohjois-Suomen alueen ammatillisten opettajien täydennyskouluttajana, osaamisen kehittäjänä sekä näyttötutkintomestareiden kouluttajana on huomattava. Vuonna 2012 järjestettyyn opetushenkilökunnan täydennyskoulutukseen osallistui 2 246 opettajaa.

Ammatillisen opettajankoulutuksen tavoitteena on palvella alueen tarpeita ja toimia kouluasteita ja ammattialoja yhdistävänä foorumina. Ammatillisen koulutuksen uudistuksilla voi olla vaikutuksia myös ammatillisten opettajien koulutukseen. Tilaisuudessa pohditaan näitä vaikutuksia ja Pohjois-Suomen alueen ammatillisten opettajien tulevaisuuden näkymiä. Ammatillisen opetuksen pedagogiikan muuttuessa yhä enemmän opiskelijan osaamista painottavaan suuntaan myös opettajien osaamisen kehittämistä tulee tehostaa. Opettajat eivät ole enää aineen tai ammatin opettajia, vaan heistä tulee osaamisen opettajia.

Lisätietoja: Oamkin Ammatillisen opettajakorkeakoulun koulutussuunnittelija Päivi Karjalainen, 050 542 2177, paivi.karjalainen@oamk.fi

Oulun ammattikorkeakoulusta (Oamk) valmistuu aitoja ja osaavia ammattilaisia työelämän tarpeisiin. Meillä on noin 8 000 opiskelijaa ja 750 työntekijää. Toimimme Oulussa, Oulaisissa ja Raahessa. Lisäksi projektiluonteista toimintaa on useilla paikkakunnilla Pohjois-Suomessa.

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs