Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Politiikka » Justitieministeriets demokratitjänster nominerades i Open Government Awards

Valtiovarainministeriö

Justitieministeriets demokratitjänster nominerades i Open Government Awards

Pressmeddelande.
Publicerad: 26.06.2014 kl. 10:09
Utgivare: Valtiovarainministeriö

Justitieministeriet och finansministeriet informerar

Justitieministeriets elektroniska demokratitjänster nominerades som Finlands kandidat i Open Gorvernment Awards, en internationell tävling i öppen förvaltning. Tävlingens tema för i år är att främja medborgarnas delaktighet. Prisen delas ut i september. Varje deltagare får en skriftlig bedömning av sitt tävlingsbidrag av tävlingens internationella jury.

Justitieministeriet har utvecklat och administrerar ett antal elektroniska demokratitjänster på webben. Till dessa hör plattformen för öppen beredning dinåsikt.fi samt tjänsterna medborgarinitiativ.fi och invånarinitiativ.fi genom vilka medborgare kan väcka och stöda medborgarinitiativ och kommunala invånarinitiativ. Den nyaste e-tjänsten utlåtande.fi pilottestas som bäst. Syftet med utlåtande.fi är att överföra det nuvarande remissförfarandet till ett elektroniskt format. De senaste inläggen på och nyaste meddelandena från demokratitjänsterna och andra viktiga webbplatser inom den offentliga förvaltningen finns samlade på en gemensam portal på adressen demokrati.fi.

Det internationella partnerskapsprogrammet för öppen förvaltning (Open Government Partnership) startade på president Barack Obamas initiativ år 2011 i samband med FN:s generalförsamling. I programmet som ursprungligen hade åtta medlemmar deltar nu 63 stater. Programmets mål är att öka växelverkan mellan förvaltningen och medborgarna samt främja medborgarnas delaktighet. Finland anslöt sig till partnerskapsprogrammet i mars 2013. Finlands handlingsplan för öppen förvaltning omfattar fyra sektorer: öppen förvaltning, tydligt språk, öppen information och förvaltningen som möjliggörare.

Ytterligare upplysningar:

planerare Laura Nurminen, justitieministeriet, tfn 02951 50462 (på plats t.o.m. 27.6 och fr.o.m. 4.8)
SADe-programkoordinator Ira Alanko, finansministeriet, tfn 02955 30370 (på plats t.o.m. 9.7 och fr.o.m. 13.8)

Hemsidan för Open Government Awards (på engelska)
https://www.opengovawards.org/

Demokrati.fi-portalen
http://www.demokrati.fi

Handlingsplanen för öppen förvaltning
http://www.vm.fi/vm/sv/05_projekt/041_ogp/index.jsp 

Finansministeriet (FM) är en del av statsrådet. Ministeriet bereder regeringens ekonomiska politik och finanspolitik samt statsbudgeten, och är också expert inom skattepolitiken. Ministeriet svarar också för beredningen av finansmarknadspolitiken samt för utvecklandet av statens arbetsgivar- och personalpolitik och den offentliga förvaltningen. Finansministeriet svarar dessutom för utvecklandet av lagstiftning som gäller kommunförvaltningen samt av kommunekonomin. Ministeriet deltar även i Europeiska unionens och flera internationella organisationers verksamhet.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs