Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Politiikka » Julkinen sektori kantaa vastuunsa talouden kilpailukyvystä

KT Kuntatyönantajat

Julkinen sektori kantaa vastuunsa talouden kilpailukyvystä

Tiedote.
Julkaistu: 14.06.2016 klo 17:32
Julkaisija: KT Kuntatyönantajat

KT Kuntatyönantajien työmarkkinajohtaja Markku Jalonen on tyytyväinen ja huojentunut, että työmarkkinajärjestöjen yli vuoden kestänyt monia vaiheita sisältänyt neuvottelujakso tuotti tuloksen. Kilpailukykysopimusta voi monella tapaa luonnehtia työmarkkinoilla historialliseksi ja poikkeukselliseksi.

– Ensimmäisen kerran Suomessa kyettiin toteuttamaan sisäinen devalvaatio, Jalonen toteaa.

Julkisen sektorin säästöillä rahoitetaan yksityisen sektorin kilpailukykyä

Työmarkkinakeskusjärjestöt allekirjoittivat kilpailukykysopimuksen 14. kesäkuuta Kesärannassa. Sopimus on laaja kokonaisuus, joka yhdistää yksikkötyökustannusten alentamisen ja keskitetyn palkkaratkaisun. Sen lisäksi siinä on sovittu mm. paikallisen sopimisen lisäämisestä sekä muutosturvasta ja siihen liittyvästä työterveyshuollosta.

Palvelussuhteen ehtojen heikennykset koskevat eniten julkista sektoria.  Kuntatyönantajille kertyvillä henkilöstömenosäästöillä rahoitetaan yksityisen sektorin kilpailukykyä.

– Nyt erityisesti yksityisellä sektorilla on näytön paikka luoda uusia työpaikkoja suomalaisille, Jalonen korostaa.

Kaikkien työnantajien sosiaaliturvamaksuja alennetaan yhdenmukaisin perustein. Tämän periaatteen toteutuminen oli KT:lle tärkeää, jotta kilpailuneutraliteetti eri työmarkkinasektoreiden välillä toteutuu.

– On poikkeuksellista, että työnantajamaksujen alennus rahoitetaan pääosin julkisen sektorin henkilöstömenosäästöillä, Jalonen muistuttaa. KT myös edellytti, että hallitusohjelman mukaisesti kunnille kompensoidaan kilpailukykysopimukseen liittyvät verotulomenetykset.

Kilpailukykysopimuksen tavoitteena on parantaa suomalaisen työn ja yritysten kilpailukykyä ja sen myötä luodaan uusia työpaikkoja. Näiden toimenpiteiden vaikutuksesta myös julkisen sektorin taloustilanne paranee.

– Uskon, että kilpailukykysopimus vahvistaa orastavaa käännettä parempaan Suomen taloudessa ja työllisyydessä.

Jalonen antaa tunnustusta hallituksen, työmarkkinakeskusjärjestöjen ja kunta-alan neuvotteluosapuolille. Kilpailukykysopimuksen lähtökohdat eli työehtojen heikennykset, vaikeuttivat selvästi neuvotteluja.

– Tässä tilanteessa tarvittiin erityistä joustavuutta ja ymmärrystä kaikilta osapuolilta, jotta Suomen työmarkkinahistoriassa poikkeuksellisen vaativa sopimus saatiin maaliin, toteaa Jalonen.

Lisätietoja:

työmarkkinajohtaja Markku Jalonen, puh. 040 547 7710

 

KT Kuntatyönantajat on työmarkkinakeskusjärjestö, joka edustaa kuntia ja kuntayhtymiä työnantajina. KT neuvottelee ja sopii kunta-alan työ- ja virkaehtosopimukset. Se on keskeinen työelämän tuloksellisuuden ja laadun kehittäjä. Kunnissa ja kuntayhtymissä työskentelee 422 000 työntekijää ja viranhaltijaa. Kunta-alan palkkasumma henkilösivukuluineen on noin 21 miljardia euroa.

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs