Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Politiikka » Itseohjautuvuuden lisääminen nopeutti hoitoprosessia Meilahdessa peräti 17 %

Reaktor

Itseohjautuvuuden lisääminen nopeutti hoitoprosessia Meilahdessa peräti 17 %

Tiedote.
Julkaistu: 20.01.2016 klo 11:57
Julkaisija: Reaktor

HUS:n Meilahden päivystysyksikössä on suoritettu viime huhtikuusta lähtien toiminnan kehittämiseen tähtääviä kokeiluja, jotka ovat olleet henkilökunnan suunnittelemia. Eräs kokeiluista keskittyi potilaiden läpimenoaikojen lyhentämiseen. Kokeilun aikana yksikkö onnistui nopeuttamaan prosessia jopa 1,5 tunnilla. HUS:n toimialajohtaja Maaret Castrén uskoo itseohjautuvuuden ja kokeilukulttuurin lisäävän myös asiakastyytyväisyyttä.

Kokeilutoiminnan tavoitteena on tutkia, miten yksikön palvelua voitaisiin parantaa lisäämällä henkilökunnan itseohjautuvuutta toiminnan kehittämisessä. Käytännön tasolla kokeiluissa tehdään muutoksia yksikön päivittäisiin työskentelytapoihin.

Eräs kokeiluista keskittyi potilaiden läpimenoaikoihin. 11 päivän mittaisessa kokeilussa tehtiin muutoksia potilaiden kirjaamistapaan sekä hoidon tarpeen arviointiin. Kokeilu toteutettiin yhdessä konsultointiyritys Reaktorin kanssa.

Prosessin katsottiin alkavan siitä hetkestä, kun potilas saapuu vastaanotolle ja kirjataan sisään. Päätöspisteenä puolestaan toimi päivystyksen osalta hoitopäätös, jonka pohjalta potilas voidaan ohjata osastolle tai kotiuttaa.

Muutosten ansiosta potilaiden läpikäymä prosessi nopeutui peräti 17 prosenttia suhteessa vertailuajankohtaan. Kokeilussa huomattiin myös, että ruuhkalla oli vähemmän vaikutusta kokonaisprosessin kestoon.

“Onnistuimme poistamaan pullonkauloja hoitohenkilökunnan väliltä tehokkaasti. Aiomme jatkossa suorittaa vastaavanlaisia kokeiluja enemmän. Tulevat kokeilut keskittyvät muun muassa päivittäiseen johtamiseen sekä päivystyksen ja osastojen väliseen yhteistyöhön”, kertoo HYKS Akuutin toimialajohtaja Maaret Castrén.

Itseohjautumista painottava kokeilu kerää kiitosta myös Meilahden päivystyksen asiantuntijasairaanhoitaja Henri Forsblomilta.

“Muutos näkyi selkeästi työssä. Pystyimme auttamaan ihmisiä joustavammin ja saimme myös ohjattua ihmiset oikeaan paikkaan aiempaa nopeammin, millä on varmasti merkitystä päivystykseen tuleville ihmisille.”

Kokeilu suunniteltiin ja toteutettiin yhdessä päivystyksen työntekijöiden kanssa. Reaktorin kehitysjohtaja Sami Honkonen alleviivaa henkilökunnan osallistumista keskeisenä menestystekijänä.

“Tieto nykyisen toiminnan haasteista on viime kädessä aina työntekijöillä. Sen vuoksi on välttämätöntä, että heidät otetaan mukaan heti alusta alkaen. Saimme aikaan yhdessä jopa parempia tuloksia kuin mitä osasimme toivoa”, Honkonen kertoo.

Kokeilukulttuurin edistäminen hallituksen kärkihankkeissa

Myös hallitus haluaa kannustaa eri toimijoita kokeilemaan aiempaa enemmän, minkä vuoksi kokeilukulttuuri on noussut osaksi sen kärkihankkeita. Kokeilujen edistäminen on samaa kärkihanketta digitalisaation ja normien purkamisen kanssa.

Hallitus aikoo edistää kokeilukulttuuria muun muassa muuttamalla nykyistä säädöspohjaa. Myös julkisia hankkeita aiotaan käyttää aktiivisena kokeilutoiminnan ja uudistamisen välineenä.

Castrén uskoo, että HUS:n hanketta vastaavilla kokeiluilla olisi mahdollista parantaa palvelua myös muualla. Samaa mieltä on myös Reaktorin Honkonen.

“Olemme tehneet vastaava kehitystyötä erityisesti digitalisaation saralla. Olemme kuitenkin saaneet vahvoja viitteitä siitä, että itseohjautuvuus ja kokeilukulttuuri tuovat tuloksia myös perinteisemmillä aloilla. Tällaiset oivallukset ja tulokset ovat äärimmäisen arvokkaita erityisesti aikana, jolloin monesta asiasta säästetään”, Honkonen toteaa.


Lisätietoja:

Maaret Castrén
Toimialajohtaja, HYKS Akuutti
Puh.: 09 4711
S-posti: maaret.castren@hus.fi

Sami Honkonen
Kehitysjohtaja, Reaktor
Puh.: +358405353463
S-posti: sami.honkonen@reaktor.com

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs