Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Politiikka » Ihalainen: Työttömyysturvaleikkaukset eivät paranna odotetulla tavalla työllisyyttä – heikentävät työttömien toimeentulomahdollisuutta

SDP Tiedotus

Ihalainen: Työttömyysturvaleikkaukset eivät paranna odotetulla tavalla työllisyyttä – heikentävät työttömien toimeentulomahdollisuutta

Tiedote.
Julkaistu: 30.06.2016 klo 14:26
Julkaisija: SDP Tiedotus

 

 

Valtioneuvosto antoi eduskunnalle esityksen työttömyysturvaan tehtävästä leikkauksesta, jolla hallitus tavoittelee 200 miljoonan euron säästöä työttömyysturvamenoihin. Hallituksen keskeisenä tavoitteena on työttömyysturvan keston lyhentäminen 500 päivästä 400 päivään, työttömyyspäivärahan keston lyhentäminen 300 päivään niillä työttömillä, joilla on työhistoriaa enintään kolme vuotta, omavastuuajan pidentäminen viidestä päivästä seitsemään päivään ja pitkän työuran jälkeisen korotusosan ja korotetun ansio-osan poistaminen. Samanaikaisesti hallitus on jättänyt kolme työlainsäädäntöön liittyvää esitystä, jotka heikentävät palkansaajien työelämäturvaa. Pahin niistä on työttömäksi joutuneen takaisinottovelvollisuuden heikentäminen.

 

Kansanedustaja Lauri Ihalaisen (sd.) mukaan hallitus ei ole tarttunut itse riittävällä tarmokkuudella ongelmaan eli työttömyyden ja pitkäaikaistyöttömyyden taittamiseen, vaan on esityksellään keskittynyt työttömänä olevien etuuksien leikkaamiseen.

 

- Työmarkkinoilla vallitsevat haasteet eivät ratkea työttömien toimeentuloa karsimalla. Olisi tarvetta vahvistaa ja tukea viennin, investointien ja kasvun edellytyksiä – esimerkiksi SDP:n eri ohjelmissaan esittämien toimenpiteiden kautta – ja näin luoda Suomeen uusia työpaikkoja, joihin nyt työttömänä olevat ihmiset voivat hakeutua. SDP on esittänyt Rinteen työllistämisseteli –mallia, jossa kuuden kuukauden työttömyyden jälkeen olisi oikeus käyttää työttömyysturvaansa työllistämissetelinä. Seteli olisi peruspäivärahan suuruinen eli noin 700 euroa kuukaudessa ja kestäisi enintään 300 päivää.

 

- Työttömyysturvan keston lyhentäminen antaa signaalin, että nyt työttömänä olevat ihmiset eivät hakeudu työnhakuun työttömyysturvansa keston aikana. Arkitodellisuus ei tue tätä näkemystä. Tosiasiallisesti kyse ei ole työttömien haluttomuudesta työhön, vaan siitä, että ei ole riittävästi avoimiatyöpaikkoja, joihin he voisivat työllistyä. Työmarkkinoiden haaste on työn kysynnän puute ja se, että pitkäaikaistyöttömien määrä kasvaa ja heidän toimeentulonsa heikkenee. Alueellisen ja ammatillisen liikkuvuuden tukemiseksi tarvitaan uudelleen- ja täydennyskoulutusta ja kohtuuhintaisia asuntoja.

 

Lauri Ihalainen pitää hallituksen esittämää 200 miljoonan euron työttömyysturvamenojen säästötavoitetta ylimitoitettuna ja osin myös nurinkurisena.

 

- Kun työttömänä olevien toimeentuloa leikataan, joudutaan tilanteeseen, jossa yhä useampi työtön joutuu turvautumaan esimerkiksi kunnalliseen toimeentulo- ja asumistukiin turvatakseen elämänsä perusedellytykset asumisesta ruokaostoksiin ja lasten hyvinvointiin. Kyseessä on pikemminkin säästöjen ulkoistaminen kuntien vastuulle. Myönteistä on, että työttömyysturvan tasoa ei leikata.

 

- Nyt tarvitaan yhteiskunnallinen herätys työllisyyden edistämiseksi ja työttömyyden taittamiseksi. Hallituksen asettama tavoite nostaa työllisyysaste 72 prosenttiin ja aikaansaada 110 000 uutta työpaikkaa ei ole toteutumassa, jos yhä kasvavaa pitkäaikaistyöttömyyttä ei saada taitettua. Tämä merkitsee suurta uhkakuvaa siitä, että jatkuvasti kasvava pitkäaikaistyöttömyys lisää ihmisten riskiä syrjäytyä yhteiskunnasta ja työelämästä. Tämä lisää niin yksilöiden kuin yhteiskunnankin taakkaa.

 

 

Lisätietoja:

 

Lauri Ihalainen

lauri.ihalainen@eduskunta.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs