Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Politiikka » Förlikningen om EU-budgeten för 2015 fortsätts med Europaparlamentet i december

Valtiovarainministeriö

Förlikningen om EU-budgeten för 2015 fortsätts med Europaparlamentet i december

Pressmeddelande.
Publicerad: 18.11.2014 kl. 11:21
Utgivare: Valtiovarainministeriö

Rådet och Europaparlamentet sammanträdde den 17 november 2014 i Bryssel för att behandla EU-budgeten för 2015 samt fortfarande öppna tilläggsbudgetar för 2014. Europaparlamentet och rådet uppnådde inte någon enighet om vare sig 2015 års budget eller de öppna tilläggsbudgetpropositionerna för 2014 inom utsatt tid vid förlikningskommittén.

Kommissionens deklaration om det planerade stödpaketet för mjölksektorn som erhölls redan i samband med förhandlingarna togs inte upp vid de fortsatta förhandlingarna, där man behandlade de allvarligaste tvistemålen. Dessa var den tredje tilläggsbudgetproposition som kopplats till budgetförhandlingarna för 2015 och kommissionens tillhörande förslag om användning av den nya flexibilitetsmekanismen (marginal för oförutsedda utgifter) samt iakttagandet av betalningstaket i fråga om utbetalningar inom särskilda mekanismer utanför budgeten.

Parlamentet understöder för den nya flexibilitetsmekanismens del nivån som kommissionen föreslagit i våras, medan rådet betraktar användningsbehovet som lägre bl.a. tack vare möjligheterna till omallokeringar som ingår i budgeten. Rådet anser att utbetalningarna inom särskilda mekanismer som ingår i budgeten omfattas av det överenskomna betalningstaket, medan de enligt parlamentets uppfattning kan överskrida betalningstaket. 

Förhandlingarna fortsätter om ca 2 veckor då kommissionen utfärdar ett nytt förslag till 2015 års budget, varefter rådet och parlamentet snabbt försöker uppnå enighet så att budgeten ska kunna antas formellt i december.

Ifall enighet inte uppnås före den 1 januari 2015, kan högst 1/12 av beloppet i budgeten för 2014 användas varje månad för unionens utgifter, tills en uppgörelse åstadkommits. 

Förfrågningar: Henrik Ruso, Europa- och utrikeshandelsministerns tjänstemannasekreterare, tfn 0295 160 349 eller 050 596 8649, statsrådets kansli och Joanna Tikkanen, konsultativ tjänsteman, 02955 30099, finansministeriet.

Finansministeriet (FM) är en del av statsrådet. Ministeriet bereder regeringens ekonomiska politik och finanspolitik samt statsbudgeten, och är också expert inom skattepolitiken. Ministeriet svarar också för beredningen av finansmarknadspolitiken samt för utvecklandet av statens arbetsgivar- och personalpolitik och den offentliga förvaltningen. Finansministeriet svarar dessutom för utvecklandet av lagstiftning som gäller kommunförvaltningen samt av kommunekonomin. Ministeriet deltar även i Europeiska unionens och flera internationella organisationers verksamhet.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs