Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Politiikka » Finland delaktigt i Syrienkrisen

Kirkon Ulkomaanapu

Finland delaktigt i Syrienkrisen

Pressmeddelande.
Publicerad: 14.11.2012 kl. 15:39
Utgivare: Kirkon Ulkomaanapu

Finland har exporterat vapen och vapenkunskap till Syrien, framgår i SaferGlobe Finlands rapporter om Finlands vapenexport.

Exporten till Syrien omfattade år 2009 tio tillstånd för teknologi med dubbla användningsområden. Produkter med dubbla användningsområden är sådana som förutom för sitt civila användningsändamål kan användas för att producera och utveckla massförstörelsevapen eller med dem relaterade missilsystem. År 2010 beviljades demonstrationstillstånd för två teleskopmaster för syriska arméns signaltrupper.

Europeiska unionen förbjuder vapenexport till Syrien. På grund av den alarmerande människorättssituationen och krigstillståndet är landet på vapenexportens gråa lista. Yle Nyheter rapporterade den 12.10.2012 att situationen i Syrien förvärrats ytterligare. Enligt observatörer miste minst 240 människor livet under en dags strider på olika håll i landet. Till flyktinglägret Za’atari i Jordanien anländer varje natt cirka tusen nya syriska flyktingar.

Changemaker kräver striktare vapenexportpolicy

157 länder meddelade den 7.11.2012 vid FN:s generalförsamling att de vill fortsätta förhandlingarna för att arbeta fram ett internationellt vapenexportsavtal. Förhandlingarna fortsätter 18–28 mars 2013. Finland är ett av de sju länder som initierade avtalet. Att diskutera vapenhandelns smärtpunkter är trots allt fortfarande svårt i Finland, eftersom vår vapenhandelspolitik inte är tillräckligt transparent. 

Changemaker, ett ungdomsnätverk som arbetar för global rättvisa, driver i år en kampanj för att begränsa Finlands vapenexport. I fredskampanjen kräver Changemaker att Finland slutar exportera vapen och försvarsmateriel till länder i krig eller beväpnad konflikt, länder där det pågår allvarliga människorättsförbrytelser, i vilka demokratin är bristfällig eller där det beväpnade våldet är vanligt. Dessutom bör Finland i FN aktivt främja tillkomsten av ett avtal som reglerar den internationella vapenhandeln.

Changemaker-nätverket fungerar i anslutning till Kyrkans Utlandshjälp. Kyrkans Utlandshjälp och Changemaker ordnar torsdagen den 15.11 kl. 20 i Bar Iso Roba 10 i Helsingfors en stödkonsert för de syriska flyktingarna. Fredskampanjens avslutande kampanjjippo ordnas lördagen den 17.11 kl. 12.00–14.00 i Helsingfors vid Tre Smeder.

Mera information: kampanjansvarig Ulla-Sisko Jauhiainen, 0407064185, ullasiskoanneli@gmail.com

Kampanjens hemsida: www.changemaker.fi/rauhantekija

 

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs