Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Politiikka » Euroopan unionin neuvosto pääsi sopuun EU:n vuoden 2015 talousarviosta

Valtiovarainministeriö

Euroopan unionin neuvosto pääsi sopuun EU:n vuoden 2015 talousarviosta

Tiedote.
Julkaistu: 09.12.2014 klo 13:56
Julkaisija: Valtiovarainministeriö

EU:n pysyvien edustajien komitea sopi tänään aamulla neuvoston kannasta EU:n vuoden 2015 talousarvioon. Myös Euroopan parlamentin odotetaan vahvistavan tämä tulos. Neuvoston ja parlamentin edustajien neuvottelut pitkittyivät alkuperäisestä aikataulusta lähes kuukaudella. 

Budjettiratkaisuissa korostuvat muun muassa kasvun ja työpaikkojen lisääminen, jäsenvaltioiden niukkojen rahoitusmahdollisuuksien mahdollisimman tehokas käyttö, mahdollisuudet varautua ennalta arvaamattomiin menoihin sekä yhteinen vastuunkanto jäsenvaltioiden luonnononnettomuuksien korvaamisessa.

Kompromississa sovittiin maksumäärärahojen tasosta. Maksumäärärahat säilyvät rahoituskehyksen enimmäismäärän, eli niin sanotun maksukaton sisällä.  Budjetin sitoumusmäärärahat vuodelle 2015 ovat yhteensä 145,3 miljardia euroa ja maksumäärärahat 141,2 miljardia euroa.

Suomi hyväksyi tämän ratkaisun, joka on maltillinen kompromissi neuvoston ja parlamentin kannoista. Suomen keskeisenä tavoitteena olleesta maksukaton kunnioittamisesta pidettiin kiinni. Suomen tavoitteena oli myös riittävän liikkumavaran jättäminen ennakoimattomiin menoihin, jota nyt lisättiin. 

Budjettisopu sisältää 10 lausumaa, muun muassa kaikkien toimielinten yhteisen lausuman Venäjän tuontikiellosta johtuvien hätätoimien rahoittamisesta.

Vuoden 2014 lisätalousarviot hyväksyttiin

Lisäksi hyväksyttiin kuusi vuoden 2014 lisätalousarviota, jotka lisäävät kuluvan vuoden menoja sitoumusmäärärahojen osalta 50 miljoonalla eurolla ja maksumäärärahojen osalta 3,5 miljardilla eurolla. Vuoden 2014 maksumäärärahoihin sisältyy 3,2 miljardia euroa ennakoimattomiin menoihin varatusta liikkumavarasta. Se päätettiin ottaa poikkeuksellisesti käyttöön, jotta päättyneen ohjelmakauden menoja saadaan maksettua nopeutetussa aikataulussa. Lisäykset voidaan rahoittaa kasvaneilla tuloilla ja kohdentamalla vuoden 2014 määrärahoja uudelleen.

Sopu vaatii vielä neuvoston ja parlamentin muodollisen hyväksymisen. Neuvoston tarkoituksena on hyväksyä sopu 12. joulukuuta. Parlamentti äänestää siitä täysistunnossaan 17−18. joulukuuta.

Lisätietoja:

Eurooppa- ja ulkomaankauppaministerin virkamiessihteeri Henrik Ruso, valtioneuvoston kanslia, p. 0295 160 349 tai 050 596 8649 ja

lainsäädäntöneuvos Martti Anttinen, valtiovarainministeriö p. 0295 530 005.

Valtiovarainministeriö (VM) on osa valtioneuvostoa. Ministeriö valmistelee hallituksen talous- ja finanssipolitiikkaa ja valtion talousarvion sekä toimii veropolitiikan asiantuntijana. Se vastaa myös rahoitusmarkkinapolitiikan valmistelusta ja valtion työnantaja- ja henkilöstöpolitiikasta sekä julkishallinnon kehittämisestä. Lisäksi VM vastaa kuntahallinnon lainsäädännön sekä kuntatalouden kehittämisestä. Ministeriö osallistuu Euroopan unionin ja monien kansainvälisten järjestöjen toimintaan.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs