Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Politiikka » EU-valtiovarainministerit etsivät avaimia talouskasvun vauhdittamiseksi

Valtiovarainministeriö

EU-valtiovarainministerit etsivät avaimia talouskasvun vauhdittamiseksi

Tiedote.
Julkaistu: 11.09.2014 klo 09:04
Julkaisija: Valtiovarainministeriö

Milanossa järjestetään 12.-13. syyskuuta EU-maiden valtiovarainministerien epävirallinen Ecofin-kokous ja euroryhmän kokous. Lisäksi EU-valtiovarainministerit tapaavat Milanossa ASEM-kokouksessa kollegansa 21 Aasian maasta. Suomea edustaa kokouksissa valtiovarainministeri Antti Rinne, epävirallisessa Ecofin-neuvostossa myös Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen.

Milanon epävirallisessa Ecofin-kokouksessa jatketaan Italian puheenjohtajuuskaudellaan käynnistämää keskustelua keinoista vauhdittaa talouskasvua. Kokouksessa saadaan päivitys euroalueen talousnäkymistä ja näkemyksiä vaihdetaan siitä, millainen merkitys rakenneuudistuksilla ja investoinneilla on Euroopan talouskasvun elpymisessä.

Suomen näkökulmasta tämä on tärkeä keskustelu, sillä suhdannekehitys on ollut odotettua heikompaa ja euroalueen kasvu velkakriisin jälkeen verrattain hidasta. Suomi kannattaa myös huomion kiinnittämistä kasvun rahoitukseen. EU:n tulisi edistää pitkäaikaista yksityistä rahoitusta tuotannollisiin investointeihin. Myös julkisen rahoituksen parempi hyödyntäminen on tärkeää. Esillä kokouksessa on niin sanottu tiekartta kasvun rahoituksen edistämisestä.

Ministerit saavat myös tilannekatsauksen pankkiunionista ja kuulevat komission selonteon kansainvälisestä yhteistyöstä rahoituspalveluissa. Lisäksi epävirallisessa Ecofin-kokouksessa valmistellaan EU-maiden yhteinen kanta Maailmanpankin ja Kansainvälisen valuuttarahaston (IMF) vuosikokouksiin.

ASEM-kokoukseen edustajat 49 maasta

Talouskasvun vauhdittamisesta keskustellaan myös Aasian kollegojen kanssa. Valtiovarainministerien perjantaiseen ASEM-kokoukseen saapuu edustajia 28 EU-maan ohella 21 Aasian maasta. Ministerit käsittelevät muun muassa talouskehitystä, kasvun ja tuottavuuden lisäämistä sekä Euroopan ja Aasian välistä kauppaa ja investointeja.

Kokous on osa valmistautumista ASEM-huippukokoukseen, joka pidetään Milanossa lokakuun puolivälissä.

Euroryhmän keskiössä Irlannin IMF-lainojen takaisinmaksu

Euroryhmän ministerien päähuomio kiinnittyy Irlantiin ja Kyprokseen. Kreikan ohjelmasta annetaan tilannekatsaus.

Irlanti haluaa maksaa julkisia lainojaan etuajassa takaisin Kansainväliselle valuuttarahastolle, koska maa saa nykyisin markkinoilta lainaa selvästi IMF:n perimää korkoa halvemmalla. Irlanti tarvitsee tähän muiden jäsenmaiden luvan, sillä lainaehtojen mukaan Irlannin pitäisi lyhentää lainojaan samassa suhteessa myös eurooppalaisille velkojille.

Suomi suhtautuu Irlannin pyyntöön myönteisesti, koska ratkaisu alentaisi Irlannin lainakuluja ja parantaisi maan velkakestävyyttä. Näin maa pystyisi varmemmin suoriutumaan kaikista lainoistaan.

Euromaiden valtiovarainministerit arvioivat kokouksessa, kuinka hyvin Kypros on onnistunut toimeenpanemaan ohjelmaansa ja sopeuttamaan talouttaan. Jos maan katsotaan saavuttaneen tavoitteet, euroryhmä voi hyväksyä viidennen väliarvion sopeutusohjelmasta. Silloin Kypros voisi saada kuudennen lainaerän, josta Euroopan vakausmekanismin osuus olisi 350 miljoonaa euroa ja IMF:n noin 83 miljoonaa euroa.

Lisätietoja:

Kansainvälisten asioiden sihteeristön päällikkö Martti Salmi, puh. 0400 510 304

Valtiovarainministeriö (VM) on osa valtioneuvostoa. Ministeriö valmistelee hallituksen talous- ja finanssipolitiikkaa ja valtion talousarvion sekä toimii veropolitiikan asiantuntijana. Se vastaa myös rahoitusmarkkinapolitiikan valmistelusta ja valtion työnantaja- ja henkilöstöpolitiikasta sekä julkishallinnon kehittämisestä. Lisäksi VM vastaa kuntahallinnon lainsäädännön sekä kuntatalouden kehittämisestä. Ministeriö osallistuu Euroopan unionin ja monien kansainvälisten järjestöjen toimintaan.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs