Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Politiikka » Energia-asennetutkimus 2012: SUOMALAISET USKOVAT SÄHKÖNKÄYTÖN KASVAVAN TULEVAISUUDESSA - Ydinvoima hyväksytään kasvihuonekaasujen vähentäjänä

Energiateollisuus ry

Energia-asennetutkimus 2012: SUOMALAISET USKOVAT SÄHKÖNKÄYTÖN KASVAVAN TULEVAISUUDESSA - Ydinvoima hyväksytään kasvihuonekaasujen vähentäjänä

Tiedote.
Julkaistu: 10.12.2012 klo 10:00
Julkaisija: Energiateollisuus ry

Juuri valmistunut energia-asennetutkimus osoittaa, että suomalaiset pitävät yhä ilmastonmuutosta merkittävänä uhkana. Valtaosa suomalaisista uskoo sähkönkäytön kasvavan tulevaisuudessa, vaikka kokonaisenergian käyttö ei kasvakaan. Kansalaisten luottamus ydinvoimaan on palautumassa vuoden 2011 notkahduksesta ja varsinkin kotimaiset kokemukset ydinvoimasta ovat olleet valtaenemmistön mielestä positiivisia.

Kysyttäessä mihin suuntaan suomalaista sähköntuotantojärjestelmää tulisi kehittää suurimman kannatuksen kerää aurinkovoima, jota vastaajista 91prosenttia haluaisi lisätä. Aurinkovoimaa seuraavat tuulivoima (87 %), puu- ja muu bioenergia(74 %) sekä vesivoima (71 %). Myös kotimainen turve saa enemmän kannattajia kuin vastustajia. Vastaajista 26 prosenttia lisäisi turpeen käyttöä ja samaiset 26 prosenttia pitäisi nykyisen käytön ennallaan. Turpeen käyttöä vähentäisi taas 37 prosenttia vastaajista.

Suuri enemmistö suomalaisista pitää ilmastonmuutosta merkittävänä uhkana, ja jopa 58 prosenttia vastaajista pitää ydinvoiman käyttöä perusteltuna, koska se vähentää riippuvuutta hiilestä ja muista fossiilisista polttoaineista.

Enemmistö suomalaisista pitää ydinvoimaa pitkän aikavälin ratkaisuna, jota tullaan käyttämään vielä kauas tulevaisuuteen. Kasvava joukko suomalaisista on myös sitä mieltä, että ilman uusien ydinvoimaloiden rakentamista Suomen on hyvin vaikea täyttää kansainvälisiä kasvihuonekaasupäästöjen leikkaustavoitteitamme.

Vaikka lähes puolet vastaajista suhtautuu epäilevästi käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoitukseen, siihen kuitenkin luotetaan, mikäli loppusijoituksesta vastaavat viranomaiset ja asiantuntijat toteavat sen turvalliseksi. Kansalaisten luottamus suomalaisten ydinturvallisuusviranomaisten toimintaan sekä laitoksenhaltioiden vastuullisuuteen onkin erittäin vankkaa.

Maakaasun suosio kasvussa - sähkön viennin kannatus vastustusta suurempaa

Yksi huomattava muutos kansalaisten asenteissa näyttäisi tapahtuneen suhtautumisessa maakaasuun. Sen käytön lisäämistä kannattaa 52 prosenttia verrattuna vuoden 2011 33 prosenttiin.

Valtaosa suomalaisista vähentäisi öljyn ja hiilen käyttöä sekä sähkön tuontia. Sähkön vientiä kannattaa puolestaan selvästi suurempi joukko, kuin sitä vastustaa

Enimmäkseen asenteissa tapahtuneet muutokset ovat varsin maltillisia ja vuoden 2011 tutkimukseen selvästi heijastellut Fukushiman onnettomuuden vaikutukset ovat olleet verrattain lyhytkestoisia.

 

Kyselytutkimuksen suomalaisten energia-asenteista toteutti IRO Research Energiateollisuus ry:n ydinvoimatoimikunnan toimeksiannosta lokakuussa 2012. Vastaavanlaisia tutkimuksia on tehty vuodesta 1983 lähtien. Tutkimuksessa haastateltiin 967 henkeä. Tutkimuksen virhemarginaali on +3,2 prosenttiyksikköä.

 

Tutkimustuloksiin

Mikäli linkki ei toimi, voitte ladata tulokset osoitteesta: http://energia.fi/sites/default/files/images/julkaisu_-_energia_asenteet_2012.pdf 

Lisätietoja:
Toimitusjohtaja Juha Naukkarinen, Energiateollisuus ry, puh. 050 60772
Asiantuntija Lauri Muranen, Energiateollisuus ry, puh. 040 707 6637
Tutkimusjohtaja Tomi Ronkainen, IRO Research, puh. 050 304 2397

 

Energiateollisuus ry (ET) on sähkö- ja kaukolämpöalaa edustava elinkeinopoliittinen ja työmarkkinapoliittinen etujärjestö.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs