Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Politiikka » Elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen: Kuntien päätettävä, mitä tuotetaan itse ja mitä hankitaan ulkoa

Työ- ja elinkeinoministeriö

Elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen: Kuntien päätettävä, mitä tuotetaan itse ja mitä hankitaan ulkoa

Julkaistu: 04.11.2009 klo 10:51
Julkaisija: Työ- ja elinkeinoministeriö

Aluekeskusohjelman kansallinen Hyvinvointifoorum järjestettiin Tampereella 3.-4.11.2009. Tähtihetket - Vauhtia verkostoista -foorumin teemoiksi oli nostettu verkostojen bonus, malliksi muille ja palveluinnovaatiot.

Aluekeskusohjelman kansallinen Hyvinvointifoorum järjestettiin Tampereella 3.-4.11.2009. Tähtihetket - Vauhtia verkostoista -foorumin teemoiksi oli nostettu verkostojen bonus, malliksi muille ja palveluinnovaatiot.

 

Elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen arvioi foorumissa, että kuntatasolla on vielä varsin uutta yhdistää perinteiset hyvinvointipalvelut ja niiden pohjalta tapahtuva elinkeinotoiminta. Toimialajohtajat, kehittäjät ja kuntien elinkeinotoiminnasta vastaavat on saatava saman pöydän ääreen.

 

- Kaikessa kehittämistavoitteiden asettamisessa työ- ja elinkeinoministeriön lähtökohtana on, että sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisvastuu on kunnilla kuten tähänkin saakka. Järjestämisvastuussa olevien kuntien oikeus ja velvollisuus on päättää, miltä osin ne tuottavat palvelut itse, miltä osin ostavat niitä yrityksiltä tai järjestöiltä ja missä laajuudessa ottavat käyttöön palvelusetelin, korosti ministeri.

 

- Kunnat ovat vielä paikoin löysästi sitoutuneita yhteiseen kehittämiseen elinkeinotoiminnasta vastaavien kanssa. Polku kehittämishankkeiden tavoitteista ja tuloksista tulee ulottua itse toimintaan. Kunnissa pitää muodostaa tahtotila siitä, mitä tuotetaan itse ja mitä hankitaan ulkoa.

 

- Palveluiden kannalta erityisesti kehitettävää on kuntien hankintaosaamisessa. Tampereella tilaaja-tuottaja-malli lienee valtakunnallisestikin tarkasteltuna pisimmälle viety ja siitä on mahdollista saada käyttäjäkokemuksia, kun väline toimii kunnolla.

 

- Koko laajan hoiva-alan tuottavuuskehitystä vauhditetaan merkittävin valtion panostuksin. Yksin TEKES rahoittaa sosiaalipalveluiden innovaatioita kuuden-seitsemän seuraavan vuoden aikana yhteensä 200 miljoonalla eurolla.

 

- Erityisesti laitoshoitotarpeen myöhentämistä edesauttavat hoito- ja hoivatavat vaikuttavat potentiaalisilta tuottavuuden parantajilta. Itsenäistä suoriutumista tukevat palvelukonseptit ovat tässä avainasemassa.

 

Ministeri Pekkarinen arvioi myös, että alueella vallitsevasta yleisestä hyvinvoinnin tasosta on tulossa yksi alueellinen kilpailutekijä yritysten valitessa sijaintipaikkaansa ja työntekijöiden valitessa asuinpaikkaansa tulevaisuudessa.

 

Tampereen kaupungin pormestari Timo P. Nieminen totesi, että kunnilla on suurempi tarve kuin koskaan tehostaa palvelutuotantoa. Kaikissa kunnissa etsitään rakenteellisia säästöjä ja uusia toimintatapoja. Hän kertoi myös, että Tampereella on uutena innovaationa aloitettu Kotitori-toiminta. Sen tavoitteena on, että ikäihminen saa yhdestä osoitteesta kaikki tarvitsemansa palvelut, vaikka niiden tuottajia voikin olla useita. Tampere on mukana myös Sitran palvelusetelimallin kehittämishankkeessa.

 

Sitran ohjelmajohtaja Hannu Hanhijärvi sanoi puheenvuorossaan, että Suomessa terveys- ja hyvinvointipalvelujen tarjoamisessa vallitsee pitkä traditio, jossa kunnat järjestävät ja organisoivat palvelut kuntalaisilleen. Tämä toimintatapa on ajan mittaan kääntynyt jonkinlaiseksi itseriittoisuudeksi. Nykyään kuntalaiset haluavat yhä enemmän itse päättää palveluistaan. Tämä edellyttää palvelun järjestämisvastuussa olevalta uusia taitoja.

 

- Tarjottavien palvelujen kustannustehokkuutta ja laatua tulee kyetä vertaamaan ja mittaamaan. Tähän kunnat ovat huonosti valmistautuneita. Tilaamisen ja tuottamisen edellyttämät taidot ja rakenteet tulisi kyetä pystyttämään varsin nopeasti. Muutoin esimerkiksi uuden palvelusetelilain tarjoamat mahdollisuudet jäävät helposti hyödyntämättä, muistutti Hanhijärvi.

 

Aluekehitysjohtaja Janne Antikainen työ- ja elinkeinoministeriöstä kertoi vuoden alusta starttaavasta Koheesio- ja kilpailukyky -ohjelmasta (KOKO). Kehitysjohtaja Ulla-Maija Laihon aiheena oli HYVÄ-hanke.

 

Foorumin järjestivät Lahden tiede- ja yrityspuisto, aluekeskusohjelman hyvinvointiverkosto sekä Tampereen kaupunkiseudun kuntayhtymä. Foorumiin osallistui noin 100 hyvinvointialan kehittäjää, yksityisen-, julkisen- ja kolmannen sektorin toimijaa, luottamushenkilöä sekä alan tutkimuksen ja koulutuksen parissa työskentelevää.

 

Lisätiedot:

aluekehitysjohtaja Janne Antikainen, TEM, puh. 040 764 1829

AKO-hyvinvointiverkoston koordinaattori Katriina Koskinen, Lahden tiede- ja yrityspuisto Oy, puh. 040 740 7938

aluekehityskoordinaattori Ritva Asula-Myllynen, Tampereen kaupunkiseudun kuntayhtymä, puh. 050 463 0732

tiedottaja Anja Kolehmainen, TEM, puh. 010 604 8043, 050 396 0072

 

Hyvnvointifoorumin ohjelma löytyy osoitteesta www.tem.fi/koko/tapahtumat

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs