Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Politiikka » Demariopiskelijat: Pakkohaku pois!

Sosialidemokraattiset Opiskelijat - SONK ry

Demariopiskelijat: Pakkohaku pois!

Tiedote.
Julkaistu: 05.03.2012 klo 13:42
Julkaisija: Sosialidemokraattiset Opiskelijat - SONK ry

Kannanotto 5.3.2012

Sosialidemokraattiset Opiskelijat SONK vaatii ammattikorkeakoulujen pakkohaun poistamista. Nykyisessä järjestelmässä 18-25-vuotiaan on haettava yhteishaussa paikkaa ammattiin johtavasta koulutuksesta toiselta asteelta tai ammattikorkeakoulusta työmarkkinatuen menettämisen uhalla.

Pakkohakujärjestelmä pakottaa nimensä mukaisesti nuoren ottamaan vastaan opiskelupaikan, jota hän ei halua, ja jossa hän ei ole motivoitunut etenemään. Pahimmillaan tämä kuluttaa opintotukikuukausia, joita nuori voisi säästää myöhempää, mielekästä opiskelua varten. Kun opiskelupaikka vastaanotetaan vain työmarkkinatuen epäämisen uhalla, on myös opintojen keskeyttämisen riski varsin suuri. "Muutamilla aloilla läpäisyprosentit ovat erittäin matalia – miksi siis yrittää saada nuoret koulun penkille pakkojärjestelmällä, joka ei selvästikään toimi?" kysyy demariopiskelijoiden puheenjohtaja Sarita Niemi.

Paitsi että opiskelijavalinnat ruuhkautuvat tarpeettomasti pakkohaun vuoksi, myös hakutilastot vääristyvät. Moni aidosti tietylle alalle haluava nuori jää myös ilman opiskelupaikkaa, kun paikan vastaanottaa hänen sijaansa joku muu pakon sanelemana.

SAMOK ry:n esittämä pakkohaun laajentaminen koskemaan myös yliopistoja ei ratkaisisi tilannetta, vaan nykyjärjestelmän ongelmat siirtyisivät todennäköisesti myös yliopistohakuihin.

Demariopiskelijat esittää yhteishakujärjestelmää kuormittavan pakkohaun poistamista ja työmarkkinatuen myöntämistä myös yliopistoihin hakeville.  "Koulutuksia eriarvoistavan pakkohaun sijaan nuorten syrjäytymistä voidaan ehkäistä esimerkiksi yhteiskuntatakuulla”, jatkaa Niemi.

 

Lisätiedot: puheenjohtaja Sarita Niemi, puh. 045 112 9299

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs