Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Politiikka » Demarinuoret: Ruotsista mallia - kotihoidon tuki lakkautettava

Sosialidemokraattiset Nuoret ry

Demarinuoret: Ruotsista mallia - kotihoidon tuki lakkautettava

Julkaistu: 03.10.2016 klo 07:00
Julkaisija: Sosialidemokraattiset Nuoret ry

Demarinuoret vaatii kotihoidon tuen lakkauttamista. Nykymuotoisen kotihoidon tuen käyttäjistä 97 % on naisia, ja se houkuttelee erityisesti pienituloisia naisia jäämään kotiin ja työmarkkinoiden ulkopuolelle. Demarinuorten mielestä yhteiskunta ei voi ylläpitää sellaista järjestelmää, joka heikentää naisten asemaa työmarkkinoilla ja aiheuttaa merkittäviä tasa-arvo-ongelmia.

“Hallitusohjelmassa väitetään, että Suomi on tasa-arvoinen maa. Tasa-arvosta on turha haaveillakaan niin kauan kun ainoastaan naiset viettävät kotihoidon tuella pitkiä aikoja. Tällä on suuri vaikutus naisten työllistymiseen, palkkakehitykseen ja eläkkeeseen. Jos yhteiskunta tukee taloudellisesti naisten jäämistä työelämän ulkopuolelle, ei voida rehellisesti väittää, että vapaiden jakaminen olisi vain perheiden sisäinen asia”, toteaa Demarinuorten puheenjohtaja Mikkel Näkkäläjärvi.

Demarinuoret esittää, että Suomessa otetaan mallia länsinaapuri Ruotsista, jossa hallitus päätti äskettäin poistaa kotihoidon tuen kokonaan. Ruotsissa päivähoitoa käytetään huomattavasti enemmän ja perhevapaat on jaettu oikeudenmukaisemmin. Tämän seurauksena erityisesti nuorten naisten työllisyys on Ruotsissa huomattavasti korkeampaa. Suomen työllisyysaste olisi nykyistä työllisyysastetta 1,5 prosenttiyksikköä korkeampi, mikäli nuoret naiset työllistyisivät yhtä hyvin kuin Ruotsissa.

“On naiivia kuvitella, että tilanne korjaantuu itsestään. Jos yhteiskunnan ylläpitämä järjestelmä tuottaa merkittäviä tasa-arvo-ongelmia, on järjestelmää silloin muutettava. Luovutaan kotihoidon tuesta, siirrytään maksuttomaan päivähoitoon ja uudistetaan perhevapaita. Hallitus ei voi olettaa, että tasa-arvo toteutuu toivomalla parasta. Sipilä, Orpo ja Soini - ette voi väistää poliittista vastuutanne tasa-arvokysymyksistä piiloutumalla perheiden kuvitteellisen valinnanvapauden taakse, päättää Näkkäläjärvi.

 

Tasa-arvo ei toteudu toivomalla parasta - Suomeen tarvitaan feminististä politiikkaa! Kannanotto on ensimmäinen kolmiosaisen sarjan ulostuloista.  

Lisätietoja:

Mikkel Näkkäläjärvi
Demarinuorten puheenjohtaja
p. 0400765002
mikkel.nakkalajarvi@demarinuoret.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs