Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Politiikka » Byrokratiaongelmiin väärät lääkkeet

Bioenergia ry

Byrokratiaongelmiin väärät lääkkeet

Tiedote.
Julkaistu: 30.06.2016 klo 07:00
Julkaisija: Bioenergia ry

Maa- ja metsätalousministeriö esittää uusia muutoksia nykyiseen kestävän metsätalouden rahoituslainsäädäntöön eli Kemera-lakiin. Muutoksen myötä poistettavien puiden korjuukustannukset nousevat selvästi ja valtaosa nykyisistä korjuukohteista jää tuen ulkopuolelle. Tuen laskemisen ja ehtojen kiristämisen vuoksi suuri osa nuorten metsien kunnostuksesta jää tekemättä eikä puuta kerätä hyötykäyttöön.

Esityksessä rinnankorkeusläpimittavaatimusta alennettaisiin metsän käsittelyn jälkeen 14 cm:iin ja ennen käsittelyä 13 cm:iin. Nykyisessä asetuksessa vaatimukset ovat 16 cm. Lisäksi tukitasoa alennettaisiin, minkä vuoksi suuri osa vuosittaisesta nuorten metsien kunnostuksesta jää tekemättä. Kiristämällä ehtoja vähennetään kiinnostusta tehdä taimikonhoitotöitä ja kerätä puuta hyötykäyttöön.

Syynä työläät ennakkohakemukset

Kemera-lakia muutettiin viimeksi 18.4.2016. Toukokuussa hakemusten hyväksymisen keskeytyspäätös aiheutti lomautusuhkia ja metsänhoitotöiden keskeyttämistä. Ministeriön työryhmä asetettiin kesäkuun alussa selvittämään korjaavia toimenpiteitä hakemusten ruuhkautumiseen ja turvaamaan hakemusten myöntämiseen tarvittavien rahojen riittävyys. Työryhmän tavoite oli, ettei lomautuksia tarvitse tehdä.

Työryhmän esitettyjen ja kannatettavien toimenpiteiden sijaan esitetään nyt ankaria ehtojen muutoksia ja tukitasojen alentamista hakemusten määrän vähentämiseksi.

Perusongelmana on edelleen töiden jälkirahoitteinen järjestelmän vaihtaminen nykyiseen erittäin raskaaseen järjestelmään, joka on aiheuttanut hakemusruuhkan. Ilman järjestelmämuutoksia ruuhka tulee toistumaan jälleen kun hakeminen on mahdollista. Sähköinen asiointi tulee helpottamaan byrokratiaa, mutta hakemusten tekeminen aiheuttaa lisäruuhkaa.

Nykyinen käytäntö vaatii yksityiskohtaisia ennakkohakemuksia ja aiheuttaa toimijoille ja hallinnolle kohtuuttoman työtaakan. Näiden ongelmien ratkaisemiseksi ehtojen kiristyminen on väärä lääke.

Lisätiedot: toimialapäällikkö Tage Fredriksson, puh. 040 511 2246, tage.fredriksson(a)bioenergia.fi

Liitetiedostot

Bioenergia ry:n tavoite on nostaa uusiutuvan energian osuus puoleen koko energiantuotannosta ja energiaomavaraisuuden aste yli puoleen vuoteen 2030 mennessä.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs