Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Politiikka » Beskattningen och läget med Grekland teman vid EU-mötena

Valtiovarainministeriö

Beskattningen och läget med Grekland teman vid EU-mötena

Pressmeddelande.
Publicerad: 05.11.2014 kl. 09:21
Utgivare: Valtiovarainministeriö

EU:s finansministrars Ekofinråd behandlar bland annat finanstransaktionsskatten och standardiseringen av mervärdesskattedeklarationerna. Eurogruppen tar upp bland annat Greklands och Cyperns anpassningsprogram. Finansminister Antti Rinne representerar Finland vid mötena.

Eurogruppens finansministrar sammanträder i Bryssel torsdagen den 6 november. EU-finansministrars Ekofinråd sammanträder på fredagen.

Ändringar i beskattningen av utdelning från dotterbolag

EU:s finansministrar eftersträvar enighet om ändring av moder/dotterbolagsdirektivet. Moderbolag behöver enligt direktivet inte betala skatt på utdelning som erhålls från dotterbolag. Syftet med ändringen är att bekämpa skattebedrägerier.

Finland understöder åtgärder som riktats mot aggressiv skatteplanering. Det lönar sig enligt Finlands uppfattning att ändra på direktivet så att det inte kan utnyttjas till att skaffa omotiverade skatteförmåner.

Beredningen av finanstransaktionsskatten fortsätter

Rådet kommer att höra en lägesöversikt om finanstransaktionsskatten. Elva EU-länder kommer att ta i bruk en skatt som gäller till exempel försäljning och upphandling av aktier och masskuldebrev. Finland deltar inte i detta samarbete.

Det finns fortfarande öppna frågor kring beskattningsprinciperna och beskattningen av derivat. Det verkar därför sannolikt att beskattningssystemet inte blir färdigt före utgången av året, trots planerna. 

Standardiserade mervärdesskattedeklarationer

Ministrarna får ytterligare information om beredningen av standardiserade momsdeklarationer. Syftet med direktivförslaget är att förenhetliga och standardisera uppgifter som företagen måste lämna i samband med mervärdesskattedeklarationer.  

Finland understöder standardiseringen av mervärdesdeklarationer eftersom det skulle minska på den administrativa bördan för företag som driver handel inom EU. Reformen skulle dessutom underlätta skattetillsynen och spara på arbetet inom skatteförvaltningen. Standardiseringen får dock inte komplicera den nuvarande skattedeklarationen.

Ekofinrådet kommer dessutom att behandla läget med EU:s statistik och beredningen av klimatmötet i Lima i december 2014.

Förberedelser inför avslutandet av Greklands program

Eurogruppens finansministrar presenteras en överblick över Greklands framskridning med de ekonomiska reformerna. Den femte mellanutvärderingen av det pågående finansieringsstödprogrammet kommer inte att godkännas vid mötet.

Greklands finansieringsstödprogram löper ut vid årsskiftet, och landet har inte ansökt om nytt stöd. Räntan på grekiska statens skuldebrev har emellertid stigit, vilket försvårar landets återinträde på marknaden.

Eurogruppen kommer att diskutera principerna för eventuella fortsättningsåtgärder vid sitt möte.

Lägesöversikt med Cypern

Eurogruppen tar upp läget i Cypern. Ministrarna godkände inte den femte mellanutvärderingen av anpassningsprogrammet för Cyperns ekonomi i september eftersom landet inte genomfört tvångsauktionslagen enligt överenskommelse. Cypern har därför heller inte erhållit den sjätte låneraten.

Eurogruppen informeras om utvecklingen med situationen.

Euroområdets ministrar behandlar dessutom det ekonomiska läget utifrån kommissionens färska prognos, liksom även ärenden som gäller bankunionens euroområde.

Ytterligare information:

Susanna Ikonen, konsultativ tjänsteman, tfn 02955 30049 Pekka Morén, finansråd, tfn 02955 30290 (Grekland och Cypern) Seppo Tanninen, lagstiftningsråd, tfn 02955 30224 (Grekland och Cypern)

förnamn.efternamn@vm.fi

Finansministeriet (FM) är en del av statsrådet. Ministeriet bereder regeringens ekonomiska politik och finanspolitik samt statsbudgeten, och är också expert inom skattepolitiken. Ministeriet svarar också för beredningen av finansmarknadspolitiken samt för utvecklandet av statens arbetsgivar- och personalpolitik och den offentliga förvaltningen. Finansministeriet svarar dessutom för utvecklandet av lagstiftning som gäller kommunförvaltningen samt av kommunekonomin. Ministeriet deltar även i Europeiska unionens och flera internationella organisationers verksamhet.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs