Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Politiikka » Avoin kirje amiksilta opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasoselle: Kuka kuuntelisi amista?

Suomen Opiskelija-Allianssi - OSKU ry

Avoin kirje amiksilta opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasoselle: Kuka kuuntelisi amista?

Tiedote.
Julkaistu: 29.09.2015 klo 11:57
Julkaisija: Suomen Opiskelija-Allianssi - OSKU ry

Avoin kirje amiksilta opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasoselle

Kuka kuuntelisi amista?

29.9.2015

Julkaisuvapaa heti

 

Arvoisa opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen,

me amikset olemme seuranneet ammatillista koulutusta koskevaa päätöksentekoa  viime aikoina suuren huolen vallassa. Huolemme saivat maanantaina 28. syyskuuta sinetin, kun ehdotus valtion ensi vuoden budjetiksi julkistettiin.

Valtion talousarviossa ei kohdenneta euroakaan ammatillisen koulutuksen reformille, vaikka sitä kutsutaan yhdeksi osaamisen ja koulutuksen kärkihankkeista. Edes ammatillisen koulutuksen digitalisaatioon ei ole tulossa rahaa.  Melkein samaan aikaan, tarkalleen ottaen vuoden 2017 alusta, ammatilliseen koulutukseen iskevät massiiviset leikkaukset ensi vuonna tehtävien lisäksi.

Olemme aidosti huolissamme: miten reformi voidaan toteuttaa, jos ensin viedään rahat? Leikkaukset tarkoittavat lisääntyviä yt-neuvotteluja, joihin menee paljon aikaa oppilaitoksissa. Miten kouluissa voidaan samaan aikaan toteuttaa uudistuksia? Kellä on enää aikaa opettaa meitä?

Viime viikon välikysymyskeskustelussa korostitte, että opinnoissa pitää mitata osaamista eikä kontaktiopetuksen määrää. Se on aivan totta, mutta ei poista sitä tosiasiaa, että monet me peruskoulupohjalta amikseen tulevat alaikäiset tarvitsemme lähiopetusta ja ohjausta sekä aikuisen läsnäoloa. Ei 16-vuotias voi saavuttaa ammattitaitoa itseopiskelulla.

Haluamme muistuttaa Sinua, arvon opetusministeri, että leikkaukset tarkoittavat vähenevää lähiopetusta, kun oppilaitosten suurimmasta kuluerästä eli henkilökunnasta aletaan karsia entisestään. Ja me opiskelijat kärsimme siitä eniten: kukaan ei ehdi opettaa riittäviä työturvallisuusasioita, emmekä ehdi harjoitella tarvittavia taitoja ennen työssäoppimista.

Olette esittäneet koulutussopimusta ratkaisuna nuorten oppisopimuksen tämänhetkisiin haasteisiin. Haluaisimme kuulla, millaista mallia tällä tarkalleen ottaen tarkoitatte. Jos tarkoituksena on tuoda uusia malleja vanhojen rinnalle, joustavoittaa siirtymiä oppilaitosmuotoisen ja oppisopimusmuotoisen opiskelun välillä sekä mahdollistaa yksilölliset X+Y-ratkaisut, olemme innolla mukana kehittämässä opiskelijoille ja nuorille oikeudenmukaisia vaihtoehtoja. Muistathan kuitenkin, että vastuuta nuorten oppimisesta ei voi sysätä kokonaan työpaikoille, eikä työssäoppimisenkaan lisääminen tuo säästöjä: jonkun on meitä ohjattava koulun puolesta myös työssäoppimisen aikana.

Meillä on vielä yksi toive Sinulle, hyvä ministeri. Toivomme, että osoitatte johtajuutta, ryhdytte reformin osalta rivakasti toimeen ja otatte meidät amikset siihen työhön aidosti mukaan. Aikataulu on tiukka, ja pelkäämme, että tässä tulee kiire –se taasen tarkoittaa kaaosta oppilaitoksissa ja opiskelijoiden arjessa. Me OSKUssa olemme valmiina rakentamaan ammatillisesta koulutuksesta entistä parempaa ja ilmoittaudumme tähän työhön mukaan.

Suomen parhaan amisyhteisön puolesta,

Suomen Opiskelija-Allianssi –OSKU ry:n hallitus

Lisätietoja:
Kimi Merikukka, puheenjohtaja, kimi.merikukka(at)osku.info
Maiju Korhonen, pääsihteeri, maiju.korhonen(at)osku.info

Suomen Opiskelija-Allianssi - OSKU ry on vuonna 2001 perustettu ainoa amisten omistama ja perustama II-asteen ammatillisten opiskelijoiden edunvalvonta-, palvelu- ja harrastejärjestö.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs