Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Politiikka » ARENE tiedottaa: Rajuilla leikkauksilla korkeakoulutukseen ei luoda maailman osaavinta kansaa

Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK

ARENE tiedottaa: Rajuilla leikkauksilla korkeakoulutukseen ei luoda maailman osaavinta kansaa

Tiedote.
Julkaistu: 06.10.2011 klo 15:47
Julkaisija: Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK

Hallituksen historiallinen ammattikorkeakoulu-uudistus on kääntymässä näpertelyksi yksityiskohdista ja toimintaedellytysten romuttamiseksi. Nyt tuntuu puuttuvan visio sekä ammattikorkeakoulujen merkityksestä että laman torjunnasta. Aloituspaikkojen rajun leikkaamisen lisäksi uhkana on yksikköhintarahan leikkaus koulutusmuodossa, joka jo nyt on edullisin ja tehokkain.

Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arene korostaa ammattikorkeakoulutettujen keskeistä merkitystä yhteiskunnan perustoimintojen ylläpitämisessä ja kehittämisessä koko Suomen alueella. Ammattikorkeakoulut tuottavat kansalaisten arkielämän kannalta tärkeät perusosaajat kuten sairaanhoitajat, insinöörit, tradenomit ja kulttuurin ammattilaiset.

Ammattikorkeakoulut ovat lyhyen historiansa aikana luoneet tehokkaan korkeakoulutusmuodon, jonka läpäisy ja työllistäminen ovat hyviä. Lisäksi tutkintojen tuottamiseen nähden se on yhteiskunnalle edullinen.

Ammattikorkeakoulut ovat olleet valmiit omalta osaltaan toteuttamaan julkisen talouden säästöjä. Hallitusneuvotteluissa sovitun 51 miljoonan euron sijasta aiotaankin leikata yli 120 miljoonaa euroa, koska säästöihin on lisätty kuntarahoituksen osuus. Näin suuri leikkaus uhkaa vakavasti ammattikorkeakoulujen toimintaedellytyksiä.

Panostaminen Taideyliopiston synnyttämiseen Helsingissä on tärkeää, mutta siihen ei tulisi kerätä rahoja ajamalla alas muun Suomen kulttuuriopetusta.

Ammattikorkeakoulut ovat olleet valmiit jatkamaan rakenteellista kehittämistä mm. yksikköjä kokoamalla. Eilen julkisuuteen tulleet leikkaukset hämmentävät, koska ne eivät perustu aiemmin julkilausuttuihin periaatteisiin laadun merkityksestä.

Työvoimatarpeen ennakointitietoja käytetään nyt raa’asti supistuksiin, vaikka opetusministeri Jukka Gustafsson on ollut huolissaan korkeakoulutettujen määrän vähäisyydestä Suomessa kansainvälisessä vertailussa. Mitä pienemmäksi ikäluokat käyvät, sitä osaavampaa väestöä tarvitaan kansainvälisessä kilpailussa selviämiseen.

1990-luvulla taloudellista lamaa torjuttiin panostamalla osaamiseen. Nyt lamaan panostetaan korkeakoulutusta supistamalla ja noin 2 000 korkeakouluopettajan irtisanomisilla. Näin ei luoda maailman osaavinta kansaa.

Rehtorineuvosto edellyttää, että säästöt rajataan hallitusohjelman mukaiseen 51 miljoonaan euroon. Hallituksen edellytetään peruvan kaavaillut yksikköhintarahan leikkaukset.

Lisätietoja

Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto ARENE ry, www.arene.fi

Puheenjohtaja
Rehtori Vesa Saarikoski, p. 050 407 3141 tai etunimi.sukunimi@pkamk.fi

Pääsihteeri
Timo Luopajärvi, p. 050 522 6709 tai etunimi.sukunimi@arene.fi

Tiedotus / Hämeen ammattikorkeakoulu ja Hämeen ammatti-instituutti Visamäentie 35 A, PL 230 13101 Hämeenlinna sp. tiedotus@hamk.fi p. (03) 6461 (vaihde)

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs