Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Politiikka » Aloite peruspalveluministerille: osteoporoottisten murtumien määrä puolitettava!

Suomen Luustoliitto

Aloite peruspalveluministerille: osteoporoottisten murtumien määrä puolitettava!

Tiedote.
Julkaistu: 03.10.2011 klo 16:25
Julkaisija: Suomen Luustoliitto

Suomen Osteoporoosiliitto luovutti tänään peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardsonille esityksen osteoporoottisten murtumien puolittamiseksi. Esityksen mukaan osteoporoosin aiheuttamista murtumista puolet olisi ehkäistävissä hyvinkin nopeasti, jos:

a.     terveydenhuollon valtionhallinnossa, sairaaloissa ja terveyskeskuksissa tunnustettaisiin osteoporoosin ja niiden aiheuttamien murtumien kansanterveydellinen merkitys,

b.     sairaaloissa ja terveyskeskuksissa noudatettaisiin osteoporoosin Käypä hoito -suosituksia ja

c.     huolehdittaisiin väestön riittävästä D-vitamiinin saannista.

Osteoporoosi on yksi suurimmista kansantaudeistamme. Sitä ja siihen johtavaa osteopeniaa (alkavaa osteoporoosia) sairastaa 800 000 suomalaista. Osteoporoosi ei ole pelkästään ikääntymiseen liittyvä sairaus, siihen sairastuvat myös lapset ja nuoret (lisääntyneet lasten ja nuorten murtumat). Osteoporoosi on yksi suurimmista ja aivan liian vähälle huomiolle jäänyt kansanterveyshaaste.

Osteoporoosi on vaikea ja pitkäaikainen sairaus ja syy 30 000 – 40 000 murtumaan joka vuosi. Luku on suuri, lähes puolet kaikista murtumista, ja tarkoittaa, että joka toinen 50 vuotta täyttänyt suomalainen nainen ja joka viides suomalainen mies saa myöhemmän elämänsä aikana ainakin yhden osteoporoosiperäisen murtuman. Uusintamurtumien kierre jatkuu, kunnes osteoporoosin hoito aloitetaan. Hoidon aloituksen laiminlyönnin takia osteoporoosimurtumapotilaista tällä hetkellä noin 60 % saa uusintamurtumia.

Osteoporoosin luulääkehoito on sekä kustannustehokasta että kustannusvaikuttavaa 65–70 vuotta täyttäneillä ja nuoremmilla silloin, kun ilmaantuu osteoporoosimurtumia, kun luun tiheys ylittää WHO:n määrittelemän murtumakynnyksen tai kun aleneminen liittyy tunnettuihin riskitekijöihin. Osteoporoosin luulääkehoidon piirissä v. 2010 oli 70 000 potilasta, kun Käypä hoito -suositusten mukaan toimittaessa luvun tulisi olla 230 000.

Nykytilanteessa Suomessa hoidetaan murtumia ilman murtumien syiden selvittelyä. Tämä merkitsee uusintamurtumia, hoivan, huollon ja pitkäaikaishoidon lisätarvetta sekä ennenaikaisia kuolemia.

Osteoporoosin ennaltaehkäisy perustuu nuoruudessa samoin kuin ikääntyneillä liikuntaan, monipuoliseen ravintoon ja D-vitamiinilisään. Kuten kolesterolimittauksen, D-vitamiinitason mittaaminen tulisi olla osa suomaisten terveystilanteen peruskartoitusta. Osteoporoosia sairastaville on tärkeä taata asiantunteva ja toimiva hoito ja omahoidon tuki, hoidon seuranta ja osteoporoosilääkkeiden tehon seuranta luun tiheysmittauksin.

Suomen Osteoporoosiliitto

Olli Simonen, puheenjohtaja ja Ansa Holm, toiminnanjohtaja

Lisätietoja: Olli Simonen p. 044 3080306 tai olli.simonen@fimnet.fi

Liitetiedostot

Suomen Osteoporoosiliitto on valtakunnallinen kansanterveys-, potilas- ja liikuntajärjestö, jonka tarkoituksena on osteoporoosin ja osteoporoottisten luunmurtumien ehkäiseminen, luuston terveyden ja terveellisten elintapojen sekä osteoporoosia sairastavien tutkimuksen, hoidon ja kuntoutuksen edistäminen. Suomen Osteoporoosiliitto on perustettu 24.4.2004.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs