Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Perhe » Vinkkejä ja viihdettä netinkäyttäjän oikeuksista ja velvollisuuksista

Kansallinen audiovisuaalinen instituutti

Vinkkejä ja viihdettä netinkäyttäjän oikeuksista ja velvollisuuksista

Tiedote.
Julkaistu: 04.02.2013 klo 09:00
Julkaisija: Kansallinen audiovisuaalinen instituutti

Ensimmäistä valtakunnallista Mediataitoviikkoa vietetään 4.-10.2.2013. Mediataitoviikko nostaa keskusteluun netinkäyttäjän oikeudet ja velvollisuudet. Viikon aikana aihetta käsitellään muun muassa kouluissa, kirjastoissa, nuorisotaloilla, sosiaalisessa mediassa, chateissa, televisiossa ja radiossa. 

Mediataitoviikolla pohditaan muun muassa miten toiset netinkäyttäjät huomioidaan ja miten omaa yksityisyyttä voi suojella. Mediataitoviikon jokaisena arkipäivänä julkaistaan suositun sarjakuvataiteilijan sarjakuva netinkäyttäjän oikeuksista ja velvollisuuksista.

Monissa perheissä on sääntöjä lasten internetin käytölle, mutta ei vanhempien nettitoiminnalle. ”Vanhempien olisi hyvä pysähtyä pohtimaan omaa netinkäyttöään. Millaisia hyötyjä tai haittoja vanhempien toiminnasta sosiaalisessa mediassa voi olla oman lapsen hyvinvoinnille,” toteaa projektipäällikkö Suvi Tuominen Mediakasvatus- ja kuvaohjelmakeskuksesta.

Perheen olisi hyvä sopia yhteiset pelisäännöt siitä, millaisia asioita perheen arjesta jaetaan internetissä. YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen mukaan lapsella on oikeus ilmaista oma mielipiteensä kaikissa itseään koskevissa asioissa. ”Tämä koskee myös kuvien ja tietojen julkaisemista internetissä,” asiantuntijalakimies Suvianna Hakalehto-Wainio Mannerheimin Lastensuojeluliitosta muistuttaa.

Tiistaina 5.2. järjestetään pienten lasten vanhemmille suunnattu virtuaalinen vanhempainilta, jossa keskustellaan muun muassa vanhempien käyttäytymisestä sosiaalisessa mediassa. Nettiin syntynyt? -teemaillassa asiantuntijakeskustelijoina ovat Leena Kuoppa-aho Mediakasvatuskeskus Metkasta, Suvianna Hakalehto-Wainio MLL:sta, Heini Varjonen IRC-Galleriasta, Anri Leveelahti Suomen Vanhempainliitosta sekä lukiolainen Kia Kivisilta. Asiantuntijat keskustelevat videokameran edessä ja heille voi lähettää kysymyksiä chatissa. Lisätietoa vanhempainillasta löytyy osoitteesta www.virtuaalinenvanhempainilta.fi.

 

Uusia ohjeita nuorille netinkäyttäjille

Mediataitoviikolla julkaistaan päivitetty versio nuorille suunnatusta netiketistä. Se koostuu viidestä teemasta: muiden huomioiminen, yksityisyyden suojaaminen, luotettavuuden arvioiminen, sisällön tuottaminen ja netinkäytöstä keskusteleminen.

Netiketti pohjautuu muun muassa YK:n lapsen oikeuksien sopimukseen. Netiketti uudistettiin yhteistyössä nuorten, palveluntarjoajien ja mediakasvatuksen ammattilaisten kanssa.

Mielestäni nuorista aika pieni osa ymmärtää miten voi käyttäytyä netissä. Nuoret sanovat netissä helposti asioita joita eivät sanoisi päin naamaa,” kertoo netiketin uudistamisessa mukana ollut lukiolainen Kia Kivisilta.

Netiketti julkaistaan myös sarjakuvien muodossa. Netikettiin pohjautuvat viisi sarjakuvaa julkaistaan Mediataitoviikolla jokaisena arkipäivänä klo 7 osoitteessa www.mediataitokoulu.fi/sarjikset. Sarjakuvien takaa löytyy joukko tunnettuja nuoria sarjakuvataiteilijoita: Joonas Rinta-Kanto, Jarkko Vehniäinen, Tuuli Hypen, Anni Nykänen ja Joonas Lehtimäki.

 

Mediataitoviikko jatkaa Tietoturvaviikon perinnettä

Mediataitoviikon edeltäjä on Tietoturvaviikko, joka tunnettiin hyvin kouluissa. Uusi nimi tarjoaa kouluille mahdollisuuden ottaa teemaviikolla esiin muutakin mediaa kuin internetin.

Mediataitoviikolla halutaan vahvistaa lasten ja nuorten mediataitovalmiuksia, kannustaa vanhempia ottamaan aihe puheeksi kotona sekä antaa kouluille mahdollisuus mediakasvatuksen kehittämiseen. Mediataitoviikko kytkeytyy kansainväliseen Safer Internet Day -teemapäivään.

Mediataitoviikkoa koordinoi Mediakasvatus- ja kuvaohjelmakeskus. Mediataitoviikko syntyy järjestöjen, palveluntarjoajien, valtionhallinnon organisaatioiden ja media-alan yritysten yhteistyössä. Täydellinen lista Mediataitoviikon toteuttajatahoista löytyy osoitteesta: www.mediataitoviikko.fi >  Yhteistyössä

Samalla viikolla vietetään myös valtakunnallista Sanomalehtiviikkoa.

 

Lisätietoja:

Projektipäällikkö Suvi Tuominen, 0295 338 009, suvi.tuominen (at) meku.fi
Suunnittelija Tommi Tossavainen, 0295 338 010, tommi.tossavainen (at) meku.fi

 

Lisätietoa Mediataitoviikon teemoista:

Olemme laatineet neljä asiantuntija-artikkelia Mediataitoviikon teemoista median käyttöön. Ne voi julkaista sellaisinaan tai niitä voi käyttää lähteenä Mediataitoviikosta uutisoitaessa. 

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs