Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Perhe » Varkaus luo SOS-Lapsikylän kanssa mallin lapsiperheiden tukemiseen: yksilöllistä ja kokonaisvaltaista apua riittävän ajoissa

SOS-Lapsikylä

Varkaus luo SOS-Lapsikylän kanssa mallin lapsiperheiden tukemiseen: yksilöllistä ja kokonaisvaltaista apua riittävän ajoissa

Tiedote.
Julkaistu: 05.05.2015 klo 14:00
Julkaisija: SOS-Lapsikylä

Varkauden kaupunki on ottanut määrätietoisen askeleen kohti lapsiperheiden tukemisen ketterää toimintamallia. Uudistuksen lähtökohtana on lasten, nuorten ja perheiden hyvinvoinnin edistäminen sekä kustannusten hallinta.

Uusi, hyvinvointia edistävä toimintamalli on tarpeen, koska lapsiperheiden tukemiseen on saatava ratkaisu. Aikaisemmat kehityshankkeet eivät ole ratkaisseet lapsiperheiden tukemista riittävän kokonaisvaltaisesti. Palvelurakennetta ei ole onnistuttu muuttamaan niin, että perheet saisivat riittävän usein yksilöllistä, perheen todellisia tarpeita vastaavaa apua, vaan apua on annettu järjestelmän ehdoilla ja liian myöhään. Nyt uudistuksen päätavoitteena onkin tunnistaa perheiden vaikeudet ja auttaa perheenjäseniä ennen kuin ongelmat kasautuvat ja kärjistyvät vakavaksi kriisiksi.

Tieto perheen kokonaistilanteesta puuttuu

Kertomukset lastensuojelun arjesta Suomessa toistavat samaa kaavaa: Tiedonkulku tökkii eri yksiköiden välillä, ja asiakkaita hyppyytetään luukulta toiselle. Ammattilaisetkaan eivät aina tiedä, mihin palvelupisteeseen asiakas pitäisi ohjata. ”Perheenjäsenet ovat kuuden tai jopa kymmenen erilaisen palvelun asiakkaana, joten ei ihme, jos kenelläkään ei ole käsitystä perheen kokonaisvaltaisesta tilanteesta”, SOS-Lapsikylän kehittämispäällikkö Kati Palsanen sanoo. ”Perhe tarvitsee avukseen henkilön, jolla on tilanteesta kokonaiskäsitys.”

Tavoitteena myös huostaanottojen vähentäminen

Huostaan otettujen lasten ja nuorten määrä on pysynyt Varkaudessa usean vuoden ajan suurin piirtein samana. Tällä hetkellä huostaan otettuja lapsia ja nuoria on yhteensä 49, joista 37 on sijoitettuna perheisiin.

”Uuden, ennaltaehkäisevän palvelumallin avulla pyrimme vähentämään huostaanottoja, jotta vältytään inhimillisiltä kärsimyksiltä. Samalla kaupunki säästää rahaa, koska huostaanotto on aina raskas kustannuserä”, Varkauden kaupungin sosiaali- ja terveyskeskuksen johtaja Seppo Lehto sanoo.

”SOS-Lapsikylän kuntakumppanina voimme hyödyntää viranomaistahojen ja kolmannen sektorin asiantuntijuutta parhaalla mahdollisella tavalla”, Seppo Lehto jatkaa. Järjestön ja kaupungin yhteistyö on luontevaa, sillä kummatkaan eivät tavoittele toiminnassaan voittojen maksimointia.

Lisätietoja

Seppo Lehto
sosiaali- ja terveyskeskuksen johtaja
Varkauden kaupunki
(017) 579 5511
seppo.lehto@varkaus.fi

Aija Rikala
viestintäpäällikkö
SOS-Lapsikylä
p. 050 555 2515
aija.rikala@sos-lapsikyla.fi

SOS-Lapsikylän tavoitteena on lisätä lasten ja perheiden hyvinvointia Suomessa ja maailmalla. Autamme perheitä varhaisen tuen sekä avo- ja sijaishuollon palveluin. Keräämme myös varoja lasten ja perheiden tukemiseen. SOS-Lapsikylä on toiminut Suomessa vuodesta 1962 ja se on kansainvälisen SOS Children’s Villages -järjestön jäsen. Järjestöllä on toimintaa yli 130 maassa.

Suomen toimintaan voi tutustua osoitteessa www.sos-lapsikyla.fi ja kansainvälisen SOS-lapsikyläjärjestön työhön osoitteessa www.sos-childrensvillages.org.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs