Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Perhe » Työttömät haluavat lisätietoa tupakoinnin haitoista

Suomen ASH ry

Työttömät haluavat lisätietoa tupakoinnin haitoista

Tiedote.
Julkaistu: 08.10.2014 klo 10:07
Julkaisija: Suomen ASH ry

Nikotiiniriippuvuus myönnetään

Työttömät haluavat lisätietoa tupakoinnin haitoista

Työttömät ja Pohjois- tai Itä-Suomessa asuvat haluavat muita väestöryhmiä enemmän tietoa tupakointiin liittyvistä seikoista.  Työttömät haluavat tutkimustietoa tupakoinnin haitoista, tupakoinnin vaikutuksesta sikiöön, nikotiinista koukuttajana ja lopettamispäätöstä tukevista palveluista. He haluavat myös muita enemmän televisiomainoksia tupakoinnin vaaroista. Kyselyyn vastanneista tupakoijista 77 prosenttia katsoo olevansa nikotiiniriippuvaisia, työttömistä 82 prosenttia. Tiedot ilmenevät TNS Gallup Oy:n kansanterveysjärjestö Suomen ASH ry:lle tehdystä tutkimuksesta.

Asennekyselyn työttömistä tupakoi päivittäin 27 prosenttia. Vain työväestö tupakoi päivittäin tätä ryhmää useammin, siinä tupakoivia on 33 prosenttia.

- Myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen aikuisväestön terveyskäyttäytymistutkimuksen mukaan tupakointi on työttömien keskuudessa huomattavasti muuta väestöä yleisempää. Merkillepantavaa on työttömien halu saada lisätietoa erityisesti lopettamispäätöstä tukevista palveluista. Tämä viittaa mielestäni työttömien halukkuuteen päästä eroon tupakoinnista. Yhteiskunnan tulisikin lisätä laajasti tupakasta vieroituksen tukea erityisesti työelämän ulkopuolella oleville, jotka ovat nyt väliinputoajia, korostaa Suomen ASH ry:n toiminnanjohtaja Mervi Hara.

Terveys päävaikuttimena lopettamisyrityksiin

Kaksi kolmesta kyselyyn vastanneesta on yrittänyt lopettaa tupakoinnin ja vielä hieman useampi (70 %) haluaisi.  Lopettamista yrittäneistä 43 % ja työttömistä vastaavasti 76 % on yrittänyt lopettaa tupakoinnin kolmesti tai useammin.

Terveysnäkökohdat ovat tärkeimpiä syitä lopettaa tupakointi, mikä korostuu työttömien vastauksissa. Tupakoijilla vakava sairaus olisi ylivoimaisesti vaikuttavin motiivi tupakoinnin lopettamiseen. Myös vakavan sairauden uhka ja leikkaukseen meno saisivat tupakoitsijoiden mielestä lopettamaan tupakoinnin. Lääkärin vakava puuttuminen tupakointiin saisi hieman yli puolet lopettamaan tupakoinnin. Myös tupakoinnin lopettamisessa onnistuneet katsoivat, että huoli omasta terveydestä oli suurin kannuste.

Lopettaneiden enemmistö kertoi puolestaan olleensa huolissaan omasta terveydentilastaan, työttömistä kaikki.  Lisäksi lopettamisessa onnistuneet kertoivat, että lähipiirillä oli merkitystä tupakoinnin lopettamisessa. Lopettaneista 41 % piti kannustavana sitä, että voi olla esimerkkinä lapsille ja 40 % katsoi, että perheen, läheisten tai ystävien suhtautuminen vaikutti tupakoinnin lopettamiseen. Työttömistä 69 % kertoi, että lasten terveys ja esimerkkinä oleminen lapsille kannustivat heitä lopettamaan.

Rahallakin on oma merkityksensä. Tosin kovin moni nyt tupakoiva katsoo, että tarpeen tullen rahaa on tupakkatuotteisiin, sillä vain 35 %:lla rahapula saisi lopettamaan. Lopettaneiden enemmistö (53 %) taas piti rahansäästöä merkittävänä asiana.

- Näyttää siltä, että rahansäästö konkretisoituu vasta, kun tupakoinnista on päässyt eroon. Jos polttaa askin päivässä, niin vuodessa säästö on kahden tuhannen euron luokkaa – tupakkamerkistä riippuen, toteaa Mervi Hara.

Tutkimusaineisto kerättiin 15.-24.9.2014 osana TNS Gallup Oy:n puhelinomnibustutkimusta (CATIBUS).

Tutkimusta varten haastateltiin yhteensä 1003 ihmistä ja tämä joukko edustaa maamme 15 - 79-vuotiasta väestöä pl. Ahvenanmaan maakunnassa asuvat. Tilastollinen virhemarginaali on noin 3 %-yksikköä suuntaansa.

Lisätiedot:

Toiminnanjohtaja Mervi Hara, p. 050 460 2324, mervi.hara@suomenash.fi

 

Suomen ASH on vuonna 1989 tupakkapolitiikan kehittämiseen perustettu kansanterveysjärjestö ja yhteistyöverkosto. Toimintamme painottuu tupakkatuotteiden käytön loppumiseen ja aloittamisen ehkäisyyn, tavoitteenamme on Savuton Suomi 2040. Olemme mukana ehkäisevän päihdetyön verkostossa ja hallinnoimme Savuton Suomi 2040 -hanketta. 

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs