Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Perhe » Suomalainen suosii tummaa leipää

Leipätiedotus ry

Suomalainen suosii tummaa leipää

Tiedote.
Julkaistu: 11.02.2016 klo 11:56
Julkaisija: Leipätiedotus ry

Suomalaiset suosivat nyt kotimaisista leivistä tummaa leipää. Tumma leipä kiilasi kaupan myynnissä ensimmäisen kerran vaalean leivän ohi. Leipätiedotus ry:n ylläpitämän kotimaisten leipomotuotteiden myyntitilaston mukaan tumman leivän myynti kasvoi vähittäiskaupassa vuonna 2015 lähes kahdella prosentilla. 

Tumman leivän kulutus kasvoi vuonna 2015. Tumman leivän suosion kasvua selittää mm. täysjyväisen ja rukiisen leivän todetut terveysvaikutukset. Leipätiedotuksen ylläpitämän tilaston mukaan suomalainen söi viime vuonna noin 33,5 kg vähittäiskaupasta ostettua kotimaista pehmeää leipää, josta tummaa leipää oli 17,1 kg eli noin 51 %. Tilastossa ei ole huomioitu näkkileipää, hapankorppuja eikä muita kuivaleipätuotteita. Myöskään ulkomailta tuotua ruokaleipää tilastossa ei ole mukana.

Kaupasta ostetaan nyt tummaa leipää

Viimeisten vuosikymmenten aikana suomalaiset ovat syöneet enemmän vaaleaa kuin tummaa ruokaleipää. Nyt myynnissä on tapahtunut siirtymää leipomotuoteryhmien sisällä, sillä tumman ruokaleivän suosio on noussut vaaleaan ruokaleipään verrattuna. Vuonna 2015 tumman leivän myynti vähittäiskaupoissa oli ensimmäistä kertaa kotimaisen vaalean ruokaleivän myyntiä suurempaa. Tummaa leipää ostettiin kaupasta edelliseen vuoteen verrattuna 2 % enemmän.

Jo vuonna 2014 tumman leivän myynti oli vähittäiskaupoissa lähes samalla tasolla kuin vaalean leivän, ja vuoden 2015 aikana tumman ruokaleivän suosio kasvoi edelleen sekä vähittäiskaupoissa että ammattikeittiöissä. Myös ruoankäyttötutkimuksissa on todettu tumman ruokaleivän kulutuksen olevan kasvussa.

Täysjyväleipä on terveellistä

Tummiin ruokaleipiin kuuluvat kaikki ruisleivät ja –limput sekä gluteenittomista tuotteista esimerkiksi tattarileivät. Nämä tuotteet ovat pääosin täysjyväviljasta valmistettuja runsaskuituisia tuotteita. Viljakuidulla on monia terveysvaikutuksia. Täysjyvärukiin on todettu mm. vaikuttavan edullisesti insuliiniaineenvaihduntaan.

Kaurasta, ohrasta ja vehnästä valmistettu täysjyväleipä on myös terveellistä. Jos tumma leipä aiheuttaa vatsavaivoja, hyviä vaihtoehtoja löytyy muista herkullisista täysjyväleivistä. Täysjyväleipä sisältää paljon kuitua, jonka on todettu mm. lisäävän kylläisyyttä, auttavan painonhallintaa ja alentavan sydän- ja verisuonitautien sekä joidenkin syöpien riskiä. Lisäksi kaura- ja ohrakuidulla, betaglukaanilla, on kolesterolia alentava vaikutus.

 

Lisätiedot:
Terhi Virtanen, projektikoordinaattori
Leipätiedotus ry, p. 040-501 6279, terhi.virtanen@leipatiedotus.fi
 
Kaisa Mensonen, toiminnanjohtaja 
Leipätiedotus ry, p. 040-594 2728, kaisa.mensonen@leipatiedotus.fi 

 

Liitetiedostot

Leipätiedotus ry on vuonna 1961 perustettu leipomoteollisuuden yhteinen tiedotusyksikkö. Leipätiedotuksen tarkoitus on vahvistaa leivän ja leipomotuotteiden myönteistä mielikuvaa viestinnällisin keinoin hyvän ravitsemuksen edistämiseksi. Toiminnan perustana ovat ravitsemussuositukset.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs