Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Perhe » Sijais- ja tukiperheitä tarvitaan kaikenikäisille lapsille

Turun kaupungin hyvinvointitoimiala

Sijais- ja tukiperheitä tarvitaan kaikenikäisille lapsille

Tiedote.
Julkaistu: 20.10.2015 klo 11:15
Julkaisija: Turun kaupungin hyvinvointitoimiala

Onko sinun perheessäsi paikka tukea tarvitsevalle lapselle?

Turun kaupunki etsii Turusta ja lähiseudulta sijais- ja tukiperheitä kaikenikäisille lapsille. Sijoitetuista lapsista noin 44 prosenttia asuu tällä hetkellä perheissä. Sopivan tukiperheen löytää Turussa vuosittain yli 20 lasta, mutta lisää perheitä tarvitaan koko ajan. Sijais- ja tukiperheiksi ryhtyviltä toivotaan aikaa lapselle ja yhteistyökykyä lapsen vanhempien sekä sosiaalityöntekijöiden kanssa.

Turku on vuodesta 2009 lähtien hankkinut määrätietoisesti lisää sijaisperheitä huostaan otetuille lapsille. Vuoden 2015 syyskuun lopussa 44 prosenttia sijoitetuista lapsista on pitkäaikaisessa perhehoidossa. Tavoitteena on, että sijaisperheessä asuvien lasten osuus huostaan otetuista lapsista kasvaisi noin viisi prosenttia vuodessa.

– Sijaisperhe voi tarjota lapselle vakaan kasvuympäristön, jossa aikuiset lapsen ympärillä eivät vaihdu. Sijaisvanhemmilla tulee olla aikaa lapselle, kertoo sosiaaliohjaaja Nina Stratos.

Lisäksi sijais- ja tukiperheiltä odotetaan hyviä yhteistyövalmiuksia lapsen biologisen suvun ja Turun kaupungin sosiaalityön kanssa.

Sijaisvanhemmuutta suunnitteleville järjestetään säännöllisesti valmennuksia Turussa. Valmennuksessa annetaan tietoa siitä mitä ja millaisia valmiuksia sijaisvanhemmuus edellyttää.

Sijaisperhe vastaa lapsen ympärivuorokautisesta huolenpidosta. Lapsi asuu sijaisperheen luona, mutta tapaa myös biologisia vanhempiaan.

Tukivanhemmiksi voivat ryhtyä niin parit kuin yksin asuvatkin

Tukiperheellä on suuri vaikutus lapsen vanhempien jaksamiseen. Uudistuneen sosiaalihuoltolain mukaan lapsi voi saada tukiperheen myös ilman lastensuojelun asiakkuutta.

– Monet vanhemmista ovat yksinhuoltajia, joilla ei ole tukiverkostoa. Lapsi käy tukiperheessä yhtenä viikonloppuna kuukaudessa, ja tukiperheen on sitouduttava toimintaan vähintään vuodeksi, kertoo sosiaaliohjaaja Arja Edenvall. 

Esimerkiksi yksinhuoltajuuden tai sairauden takia vaikeassa tilanteessa olevat perheet voivat tarvita tukiperheen apua. Tukiperheellä tulee olla vakaa elämäntilanne ja aikaa lapselle. Tukivanhemmiksi voivat ryhtyä niin parit kuin yksin asuvatkin. Perheessä voi olla ennestään lapsia, mutta perhe voi olla myös lapseton.

Tukiperheille järjestetään täydennyskoulutuksia, joissa voi tavata muita tukiperheitä ja saada vertaistukea.

Sosiaaliohjaajat Arja Edenvall ja Nina Stratos vastaavat sijais- ja tukivanhemmuutta koskeviin kysymyksiin Turun Messu- ja Kongressikeskuksen Osaava nainen -messuilla 23.–25.10.2015 osastolla A81.

Lisäksi tiistaina 17.11. klo 13–15 Yhteispalvelupiste Monitorissa kauppakeskus Skanssissa on mahdollisuus saada lisätietoa toiminnasta. Tule rohkeasti juttelemaan.

Median haastateltavaksi on lupautunut yksi tukiperhe. Perheen yhteystiedot saa Nina Stratokselta.

Lisätiedot:

Sosiaaliohjaaja Arja Edenvall, p. 044 907 4741, Turun kaupungin hyvinvointitoimiala

Sosiaaliohjaaja Nina Stratos, p. 040 157 8326, Turun kaupungin hyvinvointitoimiala

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs