Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Perhe » Päästäisitkö lapsesi leikkimään moottoritielle? Älä siis junaradallekaan

Trafi

Päästäisitkö lapsesi leikkimään moottoritielle? Älä siis junaradallekaan

Tiedote.
Julkaistu: 12.07.2013 klo 09:23
Julkaisija: Trafi

Lasten leikit junaradan läheisyydessä ovat arvaamattomia, ja harmittomaksi ajatellut kokeilut voivat johtaa vakaviinkin onnettomuuksiin. Vanhempien tulisi säännöllisesti kerrata lasten kanssa rautatieturvallisuuteen liittyviä asioita. ”Rautatiet siltoineen ja tunneleineen ovat ainoastaan junia varten, eikä ratoja pidä käyttää leikkimiseen tai muuhun liikkumiseen”, korostaa erityisasiantuntija Kirsi Pajunen Liikenteen turvallisuusvirastosta Trafista.

Rautatien saa ylittää vain siihen tarkoitetuista paikoista eli tasoristeyksistä. Jos rautatie ylitetään luvattomasti muualta kuin ylittämistä varten luoduista paikoista, kukaan ei ole varmistanut, että junan pystyy havaitsemaan tarpeeksi kaukaa ja ajoissa. ”Junan on mahdotonta väistää, ja sen pysähtymismatka voi olla jopa reilun kilometrin. Junaradan läheisyydessä asuvien perheiden olisi hyvä keskustella, miten junarata ylitetään turvallisesti”, Pajunen muistuttaa.

Radan välittömässä läheisyydessä oleskelemiseen voi myös liittyä vaaroja. Junan kulkiessa syntyvä paine tai imu voi nostattaa helposti radalta ja sen vierestä esineitä, kuten kiviä ja soraa, ja lennättää niitä junan ympärille. Myös radalle asetetut tai junaa kohti heitetyt esineet, kuten kivet ja kolikot, voivat singota takaisin leikkijöiden päälle ja pahimmassa tapauksessa suistaa junan kiskoilta.

Kansäinvälinen projekti allejääntien estämiseksi käynnissä – suomalaiset koulut mukana kasvatuskokeilussa

Trafi ja Liikennevirasto tekevät kiinteää yhteistyötä VTT:n kanssa, joka on mukana kansainvälisessä RESTRAIL-projektissa. ”Toivomme, että projektin avulla löydämme tehokkaita keinoja luvattomien radanylitysten sekä niistä johtuvien vaaratilanteiden ja onnettomuuksien vähentämiseen”, kertoo turvallisuusasiantuntija Outi Luukkonen Liikennevirastosta.

Syksyllä Suomessa käynnistyy projektin osana pilottikokeilu, jossa alakoululaisille pidetään oppitunti turvallisesta käyttäytymisestä rautateiden läheisyydessä. ”Tunnilla mm. mietitään lasten kanssa kuvien avulla, onko rautatien ylittäminen kuvien tilanteissa turvallista. Pari kuukautta oppitunnin jälkeen lapsille tehdään aiheesta kysely, jotta nähdään, onko oppi pysynyt mielessä”, erikoistutkija Anne Silla VTT:ltä kertoo. Tuloksia pilottikokeilusta on odotettavissa vuoden loppuun mennessä. Kolmivuotinen projekti kokonaisuudessaan päättyy vuoden 2014 loppupuolella.

Trafin rautatieturvallisuussivustolta aineistoa liikennekasvatukseen

Trafin nettisivuilta löytyy erityisesti vanhemmille ja ammattikasvattajille suunnattu rautatieturvallisuussivusto, joka tarjoaa tietoa turvallisesta toimimisesta rautateiden läheisyydessä ja tasoristeyksissä.  Faktatiedon lisäksi sivustolla on runsaasti erilaisia pelejä, leikkejä ja tehtäviä, joiden avulla rautatieturvallisuutta voi käsitellä eri-ikäisten lasten kanssa. Kaikki sivuston materiaali on vapaasti käytettävissä, tulostettavissa ja jaettavissa. Sivusto on julkaistu suomeksi ja ruotsiksi.

www.rautatieturvallisuus.fi
www.rautatieturvallisuus.fi/sv

Lisätietoja

Trafi:
erityisasiantuntija Kirsi Pajunen, puh. 020 618 6830, kirsi.pajunen(at)trafi.fi

VTT:
erikoistutkija Anne Silla, puh. 020 722 4517, anne.silla(at)vtt.fi

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi kehittää aktiivisesti liikennejärjestelmän turvallisuutta, edistää liikenteen ympäristöystävällisyyttä ja vastaa liikennejärjestelmän viranomaistehtävistä. www.trafi.fi

VTT on kansainvälisesti verkottunut, moniteknologinen tutkimuskeskus, joka tuottaa asiakkailleen korkeatasoisia teknologisia ratkaisuja ja innovaatiopalveluja. www.vtt.fi

Liikennevirasto mahdollistaa toimivat, tehokkaat ja turvalliset matkat ja kuljetukset. www.liikennevirasto.fi

 

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs