Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Perhe » Nyt on oikea aika aloittaa siitepölyallergisen siedätyshoito

Terveystalo

Nyt on oikea aika aloittaa siitepölyallergisen siedätyshoito

Artikkeli.
Julkaistu: 28.11.2013 klo 13:09
Julkaisija: Terveystalo

Ennen siitepölykauden alkua aloitettu siedätyshoito voi lievittää oireita ratkaisevasti jo ensi keväänä. Hoito helpottaa erityisesti hankalista oireista kärsivien elämää ja voi auttaa kokonaan eroon allergialääkkeistä.

Siedätyksellä hoidetaan allergian syytä eli elimistön immunologista häiriötä, josta allergia johtuu.

− Siedätyshoitoon kannattaa hakeutua, jos kärsii allergisesta nuhasta, silmätulehduksesta tai astmasta. Siedätyshoito vähentää allergisia tulehdusreaktioita, joiden oireita ovat mm. nuha ja tukkoisuus, aivastelu, silmien kutina ja vuotaminen. Allergisten oireiden vähentyessä siedätyshoidon tuloksena myös työ- ja keskittymiskyky sekä unen laatu paranevat, kertoo Terveystalo Kampin ja Leppävaaran keuhkosairauksien ja allergologian erikoislääkäri Harri Stark.

Siedätyksellä voidaan hoitaa siitepölyistä lepän, koivun, heinän ja pujon aiheuttamia allergioita sekä eläinpölyistä kissan, koiran ja hevosen. Myös pistiäisallergiaa voidaan hoitaa siedätyksellä. Siedätyksessä potilaalle annetaan allergeenivalmistetta, joko pistoksina ihon alle tai heinäallergian (timotei) siedätyksessä kielen alle annosteltavalla tabletilla. Siedätyshoito kasvattaa asteittain vastustuskykyä immuunijärjestelmässä.

Siitepölyallergikon hoito tulee aloittaa hyvissä ajoin ennen siitepölykauden alkua: koivuallergian siedätys tammikuun loppuun mennessä ja heinäallergian helmikuun loppuun mennessä. Eläinallergiset voivat aloittaa siedätyshoidon mihin tahansa aikaan vuodesta.

Siedätyshoito vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä

Päätöksen hoidon aloittamisesta tekee allergisten sairauksien tutkimiseen ja hoitoon perehtynyt lääkäri. Ennen hoidon alkua lääkäri varmistaa allergian ja potilaan hoitotasapainon, jotta siedätyshoidon aloittaminen on turvallista. Allergia varmennetaan allergiatestillä ja astmaatikoiden keuhkojen toimintakyky testataan spirometriamittauksella.

Siedätyshoito kestää kolme vuotta, koska keho tarvitsee verrattain pitkän ajan kehittääkseen sietokyvyn allergeenia kohtaan.

− Siedätyshoito vaatii potilaalta kärsivällisyyttä ja sitoutumista hoitoon, koska pistokset on käytävä ottamassa säännöllisesti ja tablettihoitokin on muistettava ottaa päivittäin. Hoito aloitetaan aluksi pienillä määrillä siedätysvalmistetta. Vähitellen annostusta lisätään ylläpitoannostukseen, joka otetaan 4-8 viikon välein siedätyshoitajan luona, toteaa Stark.

Hoidon aikana potilas käy seurantakäynnillä vähintään kerran vuodessa ja hoidon päätöskäynnillä joko lääkärillä tai siedätyshoitajalla. Pistokset käydään ottamassa siedätyshoitajan luona.

Siedätysvalmisteet ovat melko arvokkaita ja ovat hoidon suurin kuluerä. Siedätyshoito lääkärin mielestä kuitenkin kannattaa.

− Siedätyshoidolla voidaan merkittävästi parantaa monen allergia- ja astmapotilaan elämänlaatua.  Tutkimusten mukaan jopa 80–90 prosenttia siedätyshoidetuista allergiapotilaista hyötyy hoidosta niin hyvin, että oireiden mukainen allergia- ja astmalääkitys voidaan lopettaa kokonaan tai tarve käyttää niitä vähenee merkittävästi, päättää Stark.

Lisätietoja medialle:

Harri Stark, LT, keuhkosairauksien ja allergologian erikoislääkäri, Terveystalo Kamppi ja Leppävaara, harri.stark@terveystalo.com

Anni Romu, viestintäpäällikkö, Terveystalo, p. 050 571 1887, anni.romu@terveystalo.com

Terveystalo on Suomen suurin terveyspalveluyritys. Yhtiö tarjoaa monipuolisia terveys-, työterveys-, sairaanhoito- ja tutkimuspalveluja lähes 150 toimipaikassa eri puolilla Suomea. Terveystalon asiakkaita ovat yksityishenkilöt, yritykset ja yhteisöt, vakuutusyhtiöt sekä julkinen sektori. Terveystalo työllistää valtakunnallisesti lähes 6 500 terveydenhuollon ammattilaista. Terveystalon verojalanjälki vuonna 2012 oli yhteensä 71,9 miljoonaa euroa ja viime vuonna Terveystalo investoi suomalaisten terveyspalvelujen kehittämiseen yli 27 miljoonaa euroa. www.terveystalo.com

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs