Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Perhe » Muistutus talvilomailijoille: Astmalääkkeet ja adrenaliini-injektori hyytyvät pakkasella

Allergia- ja Astmaliitto ry

Muistutus talvilomailijoille: Astmalääkkeet ja adrenaliini-injektori hyytyvät pakkasella

Tiedote.
Julkaistu: 14.02.2013 klo 10:11
Julkaisija: Allergia- ja Astmaliitto ry

Allergia- ja astmaliitto muistuttaa, että sumutemaiset astmalääkkeet sekä adrenaliini-injektori eivät kestä pakkasta. Silti lääkkeet täytyy pitää aina matkassa, koska niiden tarve ilmaantuu nopeasti ja voimakkaana.

- Lääkepakkaus pysyy lämpimänä paremmin, jos säilytät sitä ihon lähellä vaikkapa lapaseen käärittynä. Kankainen kännykkäpussi paidan alla voisi myös olla hyvä tapa pitää lääke mukana ulkoiltaessa, ohjeistaa allergianeuvoja, koulutuspäällikkö Anne Vuorenmaa Allergia- ja astmaliitosta.

- Autoon lääkkeitä ei kannata jättää auton kylmenemisen vuoksi, Allergia- ja astmaliitto neuvoo.

Astmaatikko voi ehkäistä pakkasen aiheuttamaa astmakohtausta suojaamalla kasvot ja kaulan kunnolla. Tarvittaessa käytetään hengitysilman lämmitintä. Kun astma on hyvässä tasapainossa, se ei ole millään tavalla este ulkoilulle.

Kuuma ja kostea ilmasto heikentävät lääkettä

Myös etelään matkaajien on hyvä kiinnittää huomiota lääkkeen säilyvyyteen. Jauhemainen astmalääke saattaa paakkuuntua kosteassa ilmassa ja siksi se on pidettävä kosteudelta suojassa omassa säilytyskotelossaan. Toinen markkinoilla olevista adrenaliini-injektoreista ei kestä yli 25 asteen kuumuutta. Injektori on suojattava myös valolta.

- Voit tarkistaa adrenaliini-injektorin kunnon injektorin ikkunasta. Hyväkuntoinen lääke on kirkas ja väritön, ja se ei ole sakkaantunut, Anne Vuorenmaa Allergia- ja astmaliitosta toteaa.

Allergia- ja astmaliitto muistuttaa lomalle lähtijöitä tarkistamaan lääkkeiden päivämäärät ja ottamaan mukaan sekä lääkkeet että reseptit.

Astmaatikko tarvitsee avaavaa lääkettä välittömästi astmakohtauksen alkaessa. Samoin vakava allerginen reaktio vaatii nopeasti adrenaliini-injektorin piston. Jos vakava reaktio, anafylaksia, ei taltu 5 – 15 minuutissa, on syytä ottaa uusi pistos. Anafylaksia vaatii aina ensiavussa käynnin, vaikka kohtaus saataisiin itse pistoksella kuriin.

 

Lisätietoja toimituksille  
Allergianeuvoja, koulutuspäällikkö Anne Vuorenmaa, p. 040 558 3714

Tiedottaja Elina Demir, p. 040 544 9728
email: tiedotus@allergia.fi

Allergianeuvonta palvelee
Allergia- ja astmaliiton neuvonta vastaa numerossa 0600 144 19. Avoinna ma, ti ja ke klo 9-13, to klo 13-17. 0,86 e/min.

Allergia- ja Astmaliitto ry jäsenyhdistyksineen on valtakunnallinen terveysjärjestö, jonka perustehtävänä on allergiaa ja astmaa sairastavien terveyden edistäminen.

- Parannamme allergiaa ja astmaa sairastavien elämänlaatua.
- Toimimme asiantuntevana allergia- ja astmatietouden jakajana.
- Toimimme aktiivisena yhteiskunnallisena vaikuttajana ja kantaaottavana edunvalvojana.
- Kannustamme allergiaa ja astmaa sairastavia ja heidän läheisiään järjestäytymään.

Liitolla on jäsenyhdistyksiä kautta maan. Tervetuloa mukaan toimintaan!

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs