Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Perhe » Mamk etsii tapoja varmistaa kotona asuvien ikäihmisten hyvä ravitsemus

Mikkelin ammattikorkeakoulu (MAMK)

Mamk etsii tapoja varmistaa kotona asuvien ikäihmisten hyvä ravitsemus

Tiedote.
Julkaistu: 11.02.2014 klo 09:22
Julkaisija: Mikkelin ammattikorkeakoulu (MAMK)

Mikkelin ammattikorkeakoulu (Mamk) kartoittaa, miten kotona asuvien, ateriapalveluja käyttävien ikäihmisten hyvää ravitsemusta voitaisiin tukea. Vuoden alussa alkaneessa hankkeessa halutaan myös sujuvoittaa tiedonkulkua eri tahojen, kuten omaisten ja ruokapalvelun tuottajien välillä.
 
Ruokapalvelut tavoittavat päivittäin joka toisen eteläsavolaisen. Ruokapalvelun asiakkaana oleminen ei aina kuitenkaan tarkoita samaa kuin hyvä ja riittävä syöminen. Vaikka ruokapalvelu toimittaa ateriat kotiin, asiakas voi syystä tai toisesta jättää ruuan syömättä, tai syödä sitä liian vähän.

Mamk pyrkii löytämään uusia tapoja, joilla varmistetaan, että kotona asuvat ateriapalvelun asiakkaat syövät ja juovat riittävästi. Kohderyhmänä ovat erityisesti kotona asuvat Mikkelin kaupungin ateriapalveluita ostavat ikäihmiset.

Sujuvampaa tiedon siirtoa eri osapuolien välillä

Tavoitteena on ensin kuvata koko ateriapalveluiden prosessi keittiöstä asiakkaan kotiin saakka. Ateriapalvelujen järjestämiseen osallistuvat useat toimijat mm. kunnan sosiaali- ja terveystoimesta ruokapalvelua tuottaviin ja ruokaa kuljettaviin yrityksiin ja ateriapalvelujen käyttäjiin.

- Tällä hetkellä tietoa kirjoitetaan kynällä ja paperilla ja siirretään eri lomakkeisiin. Selvitämme nyt, kuinka tieto saataisiin kulkemaan eri vaiheissa sujuvasti.  Esimerkiksi palaute ruokapalveluiden käyttäjiltä ja heidän omaisiltaan on tärkeää saada palvelun järjestäjille, projektipäällikkö Teija Rautiainen Mikkelin ammattikorkeakoulusta sanoo.

Mamkissa monialaista hanketta tekevät yhteistyössä matkailu- ja ravitsemisalan alan laitos, terveysalan laitos ja sähkö- ja informaatiotekniikan laitos.

Tukea kotona syömiseen

Tavoitteena on myös ideoida uusia välineitä, joilla hyvää ravitsemusta voitaisiin edesauttaa. Uudet välineet voivat liittyä konkreettisesti syömisen tukemiseen tai uudenlaisiin tapoihin tarjota ateriat.

- Mitä jos tulevaisuudessa omaiset saisivat automaattisesti tiedon, onko yksin kotona asunut ikäihminen syönyt ja juonut riittävästi?  Nyt etsitään ideoita uuden teknologian kehittämiseen, Rautiainen kertoo.  

Ideointiin osallistuu ruokapalveluiden, asiakkaiden, omaisten ja kotihoidon lisäksi muun muassa vähittäiskauppa, hyvinvointipalveluyrityksiä ja informaatioteknologiayrityksiä. Parhaita ideoita on tarkoitus kehittää tuotteiksi asti.

Sähköiset palvelut ruokapalvelujen asiakasrajapinnassa hanketta Rahoittaa Etelä-Savon maakuntaliitto. Hanke on alkanut 1.12.2013 ja päättyy 30.6.2014.

Mikkelin alueelta koottu tutkimus- ja ideointitieto on yleistettävissä myös muualle Suomeen.

Lisätietoja

Teija Rautiainen, projektipäällikkö, matkailu- ja ravitsemisalan laitos, Mikkelin ammattikorkeakoulu, p. 0400 872 759, teija.rautiainen@mamk.fi

Mikkelin ammattikorkeakoulu (Mamk) tarjoaa opetusta seitsemällä eri koulutusalalla, tekee tutkimus- ja kehittämistyötä ja tuottaa palveluja alueen yrityksille ja ihmisille. Mamk on elinikäisen oppimisen korkeakoulu ja erikoisosaaja digitaalisen tiedon hallinnassa. Mikkelin ja Savonlinnan kampuksilla opiskelijoita on yhteensä 4500 ja henkilökuntaa 400. Mamk muodostaa yhdessä Kymenlaakson ammattikorkeakoulun kanssa Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy:n.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs