Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Perhe » Luustoterveys on meidän kaikkien asia – osteoporoosi kansanterveyden haasteena

Suomen Luustoliitto

Luustoterveys on meidän kaikkien asia – osteoporoosi kansanterveyden haasteena

Tiedote.
Julkaistu: 17.10.2014 klo 13:16
Julkaisija: Suomen Luustoliitto

Osteoporoosi eli luukato on korkeaan kolesteroliin, diabetekseen ja verenpainetautiin rinnastettava kansantauti. Kansainvälisen osteoporoosisäätiön mukaan 50 vuotta täyttäneistä naisista arvioilta joka kolmannella (33 %) ja miehistä yhdellä viidestä (20 %:lla) murtuu ranne, nikama tai lonkka osteoporoosin eli luun tiheyden pienenemisen takia.

Osteoporoosi on sairaus, joka haurastuttaa luita tavallista nopeammin. Luiden haurastumisesta seuraa usein kivuliaita ja toimintakykyä heikentäviä murtumia. Osteoporoottiset murtumat aiheutuvat esimerkiksi, kun kompastuu, aivastaa tai kun kurottaa sitomaan kengännauhoja. Näissä tilanteissa terve luu ei murru. Yleisimpiä ja yleensä myös vakavimpia murtumia ovat nikama- ja lonkkamurtumat.

Osteoporoosi ei ole vain naisten sairaus. Myös mies voi sairastua osteoporoosiin. Yksi viidestä yli 50-vuotiaasta miehestä saa osteoporoottisen murtuman elämänsä aikana. Yksi kolmasosa kaikista lonkkamurtumista tulee miehille. Miesten riski saada osteoporoottinen murtuma on suurempi kuin riski saada eturauhassyöpä.

Luun murtumat ja osteoporoosi eivät kuuluvat normaaliin ikääntymiseen. Ei ole normaalia missään iässä, että luu murtuu kaaduttaessa tai pudottaessa alle metrin korkeudelta. Osteoporoosia voi ennaltaehkäistä ja hoitaa ikään katsomatta.

Osteoporoosia voi diagnosoida ja hoitaa. Aikaisempi murtuma, kumara ryhti tai pituuden lyhentyminen yli 5 cm ovat merkkejä, jolloin osteoporoosin mahdollisuudesta tulisi keskustella lääkärin kanssa.Osteoporoosidiagnoosi tehdään tutkimusten perusteella, mutta myös murtumariskiä voi arvioida pätevien testien avulla. Murtumariskiä voi pienentää huomattavasti terveellisten elämäntapojen ja osteoporoosin lääkehoidon avulla.

Saimaan Luustoyhdistys ry järjestää Luustoterveysillan yhteistyössä Luustoliiton kanssa maanantaina 20.10 2014 klo 17 alkaen Lappeenrannan kaupungintalon valtuustosalissa. Luennoitsijana on osteoporoosin asiantuntija, erikoislääkäri Ari Rosenvall. Kyseessä on maksuton luento.

Kansainvälinen Osteoporoosipäivä maanantaina 20. lokakuuta aloittaa valtakunnallisen Luustoviikon (20.–26.10.2014). Tämän vuoden teemana on miesten luustoterveys ja miesten osteoporoosi.

Lisätietoja: Projektipäällikkö Jenni Tuomela, Suomen Luustoliitto ry, puh. 050 378 4058, email: jenni.tuomela@luustoliitto.fi SEKÄ Saimaan Luustoyhdistys ry:n puheenjohtaja Riitta Glödstaf, puh. 040 861 3191, email: riitta.glodstaf@pp.inet.fi

Liitetiedostot

Suomen Luustoliitto ry on valtakunnallinen kansanterveys-, potilas- ja liikuntajärjestö, joka yhdessä jäsenyhdistystensä kanssa edistää kansalaisten luustoterveyttä ja yleistä hyvinvointia. Luustoliiton tarkoituksena on lisätä tietoutta luustosta sekä yhteistyössä eri toimijoiden kanssa vähentää osteoporoosin, kaatumisten ja luunmurtumien ilmaantuvuutta. Luustoliitto pyrkii turvaamaan luustokuntoutujille varhaisen tutkimuksen, hyvän hoidon ja toimivan kuntoutuksen.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs