Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Perhe » Lisää munuaissiirtoja eläviltä luovuttajilta

Munuais- ja maksaliitto

Lisää munuaissiirtoja eläviltä luovuttajilta

Tiedote.
Julkaistu: 08.10.2015 klo 08:05
Julkaisija: Munuais- ja maksaliitto

 

Lauantaina 10.10. vietetään Euroopan elinsiirtopäivää. Suomessa yli 400 ihmistä odottaa elinsiirtoa. Munuaissiirtojen lisääminen eläviltä luovuttajilta helpottaisi uutta munuaista odottavien tilannetta.

Sairaus, jonka ainoa hoitomuoto on elinsiirto, voi koskettaa ketä tahansa.Siirrettävistä elimistä on jatkuva pula. Suomessa yli 400 ihmistä odottaa elinsiirtoa. Heistä 350 tarvitsee uuden munuaisen. Keskimääräinen odotusaika munuaissiirtoon on tällä hetkellä kaksi vuotta.

– Munuaisten toimintaa voidaan korvata dialyysihoidolla, mutta elinsiirto parantaa elämänlaatua ja ennustetta. Onnistuneen siirtoleikkauksen jälkeen voi elää normaalia elämää ja moni palaa työhön, kertoo Munuais- ja maksaliiton toiminnanjohtaja Sari Högström.

Munuaissiirto on myös erittäin kustannustehokas hoito. Uusi toimiva munuainen säästää yhteiskunnan varoja puoli miljoonaa euroa dialyysihoitoon verrattuna.

Suurin osa siirrettävistä munuaisista saadaan aivokuolleilta luovuttajilta. Terve ihminen voi luovuttaa toisen munuaisensa omaiselleen tai läheiselle henkilölle. Suomen lainsäädännön mukaan luovuttajana voi käytännössä toimia vain lähisukulaiset tai puoliso. Munuaissiirtojen määrää on tavoitteena kasvattaa Suomessakin lisäämällä elävältä luovuttajalta tehtyjä munuaissiirtoja. Maassamme elävältä luovuttajalta tehtyjä munuaissiirtoja on ollut vain 10–15 vuodessa. Monessa muussa Pohjoismaassa määrä on paljon suurempi, esimerkiksi Ruotsissa ja Norjassa noin kolmasosa kaikista siirroista. Suomessakin lasten munuaissiirroista puolet on tehty eläviltä luovuttajilta, yleensä vanhemmilta.

– Elävältä luovuttajalta tehdyssä munuaissiirrossa vastaanottaja saa tutkitusti terveen munuaisen. Siirtoleikkaus voidaan tehdä ennalta suunniteltuna ajankohtana, jolloin vastaanottajan terveydentila on vakaa ja potilas välttyy pitkältä odotusajalta. Siirretty munuainen alkaa yleensä toimia heti, osittain siksi, että siirrännäisen säilytysaika on mahdollisimman lyhyt. Pitkäaikaistulokset ovat erinomaiset ja paremmat kuin kuolleen luovuttajan munuaisella tehdyssä siirrossa, kertoo HYKS:n elinsiirto- ja maksakirurgian klinikan ylilääkäri, professori Helena Isoniemi.

Munuaisen luovutuksen on perustuttava aina vapaaehtoisuuteen ja haluun auttaa läheistä. Mahdolliselle luovuttajalle tehdään perusteelliset lääketieteelliset tutkimukset, jotta luovutusleikkaus on turvallinen toimenpide.

– Munuaisen luovuttajan ennuste ja elämänlaatu ovat tutkimusten mukaan yhtä hyviä kuin muun väestön.  Kun on luovuttanut toisen munuaisensa, munuaistoiminnasta on jäljellä vain puolet. Elimistö pystyy kuitenkin kompensoimaan tilannetta ja jäljelle jääneen munuaisen toiminta lisääntyy vähitellen noin 75 prosenttiin normaalista, Isoniemi jatkaa.

Tiesitkö tämän munuaisen luovutuksesta?
- Terve ihminen voi luovuttaa toisen munuaisensa läheiselleen.
- Munuaisen siirtoa tarvitseva saa tutkitusti terveen munuaisen.
- Munuaisen luovutus on turvallinen toimenpide tutkitulle luovuttajalle.
- Siirtoleikkaus voidaan tehdä ennalta suunniteltuna ajankohtana.
- Elävältä luovuttajalta siirretty munuainen alkaa yleensä toimia heti. 

Euroopan elinsiirtopäivä 10.10.

Euroopan elinsiirtopäivää vietetään lauantaina10. lokakuuta. Elinluovutuskampanjassa www.elinluovutuskortti.fi Radio Helsingin päätoimittaja Maria Veitola, toimittaja Kirsi Alm-Siira, Jokereiden pakki Ossi Väänänen ja räppärit Karri Koira ja Särre näyttävät, miten helppoa elinluovutuskortin tekeminen on. He haastavat hankkimaan joko perinteisen elinluovutuskortin tai lataamaan uuden mobiilisovelluksen älypuhelimeen. Kaverit voi kutsua mukaan tekemään hyvää vaikka jakamalla elinluovutuskortti-selfien Instagramiin hahstagilla #elinluovutuskortti.

Elinluovutuskortti on edelleen ajankohtainen. Lain mukaan jokainen on elinluovuttaja, jos ei ole sitä eläessään vastustanut. Mahdollisen elinluovuttajan mielipidettä kysytään omaisilta. Asiasta on siis tärkeä kertoa myös läheisille ja elinluovutuskortti välittää viestin selkeästi.

Lisätiedot:
Sari Högström
Toiminnanjohtaja, Munuais- ja maksaliitto
050 5367 258

Helena Isoniemi
Professori, elinsiirto- ja maksakirurgian klinikan ylilääkäri, HUS
050 4270 246

Lisätietodot kampanja ja mobiilikortti:
Petri Inomaa
Viestintäpäällikkö, Munuais- ja maksaliitto
040 5240 679
petri.inomaa@musili.fi

Elinluovutuskortti netissä
www.elinluovutuskortti.fi
www.facebook.com/kyllaelinluovutukselle
www.instagram.com/elinluovutuskortti
#elinluovutuskortti

Kuvat Maria Veitolasta, Kirsi Alm-Siirasta, Ossi Väänäseestä sekä Karri Koirasta ja Särrestä:
www.elinluovutuskortti.fi/kuvia

Videot myös Youtubessa:
Maria Veitola https://youtu.be/2DW_HYNtyn0
Kirsi Alm-Siira https://youtu.be/eR0REhK2zks
Ossi Väänänen https://youtu.be/2uiTLmlTZ7g
Karri Koira ja Särre https://youtu.be/Tq6nY0UY0nw

Elinluovutuskortti-toiminta
Elinluovutusten edistämiseen tähtäävässä tiedotustoiminnassa mukana ovat Munuais- ja maksaliitto, Hengitysliitto, Näkövammaisten Keskusliitto, Suomen Diabetesliitto, Suomen Sydänliitto ja Sydän- ja keuhkosiirrokkaat – SYKE ry sekä SPR Veripalvelu ja Regea kudospankki ja solukeskus. Toiminnasta vastaa Munuais- ja maksaliitto. Toiminnan rahoittaa RAY.

Liitetiedostot

Munuais- ja maksaliitto on valtakunnallinen kansalais- ja potilasjärjestö. Liitto tukee sairastuneiden ja heidän läheistensä mahdollisuuksia hyvään elämään ja sosiaaliseen hyvinvointiin. Liiton tavoitteena on munuais- ja maksasairauksien ja niistä johtuvien haittojen ennaltaehkäisy, sairauksien varhainen toteaminen ja hyvä hoito sekä kuntoutumisen tukeminen kaikissa sairauden vaiheissa. 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs