Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Perhe » Leikki 2.0 -teoksessa lapset opettavat aikuisia heittäytymään

Koko Suomi leikkii

Leikki 2.0 -teoksessa lapset opettavat aikuisia heittäytymään

Tiedote.
Julkaistu: 17.11.2015 klo 14:30
Julkaisija: Koko Suomi leikkii

Tänä syksynä Koko Suomi leikkii -hanke toteuttaa Leikki 2.0 -yhteisötaideteoksen, jonka on suunnitellut taiteilija Meiju Niskala. Leikki 2.0 innostaa aikuisia heittäytymään Terhokerhoissa leikin maailmaan lasten opastamana sekä viettämään aikaa yhdessä. Teoksessa katsotaan leikkiä – ja koko maailmaa – uusin silmin.

Usein ajatellaan, että leikki on lapsia varten, eikä se kuulu aikuisten todellisuuteen. Kuitenkin leikki ja mielikuvitus ovat kaiken luovuuden lähde. Siinä missä lapset uskaltavat kokeilla, pelata, luottaa ja heittäytyä, aikuiset usein kangistuvat kaavoihin ja unohtavat ottaa riskejä. Kasvamisen myötä valtaosalta aikuisista katoaa jostain syystä taito olla rohkeasti utelias. Emme kasva yksilöinä emmekä yhteiskuntina ilman kokeilua ja toisin tekemistä: uteliaisuus ja riskin ottaminen ovat peruslähtökohtia eteenpäin menemiselle.

”Yksi suurimpia asioita, jonka lapset voivat mielestäni aikuisille opettaa, on luottamus, rohkeus ja kyky heittäytyä, hypätä tuntemattomaan. Tälle opille Leikki 2.0 raivaa tilaa”, kertoo taiteilija Meiju Niskala.

Koska leikkiin kuuluvat yllätykset, myös Leikki 2.0 on suunniteltu viisiosaiseksi yllätysten tehtäväsarjaksi, lasten ja aikuisten yhteiseksi seikkailumatkaksi. Viisi erilaista tehtävää muodostavat yhdessä kokonaisuuden, teoksen. Teoksen verkkosivuilla osoitteessa www.leikkikaksipistenolla.fi voi käydä katsomassa, miten tehtäviä on toteutettu Terhokerhoissa eri puolilla Suomea ja millaisia ajatuksia, kokemuksia ja oivalluksia niistä on syntynyt. Teokseen on ilmoittautunut mukaan jo 90 Terhokerhoa. Vaikka Leikki 2.0 on suunniteltu Terhokerhoille, voivat kaikki halukkaat tehdä tehtäviä verkkosivuilta löytyvien ohjeiden avulla.

 

Avoimille kohtaamispaikoille on suuri tarve

Suomen Kulttuurirahaston käynnistämän kolmivuotisen (2014–2016) Koko Suomi leikkii -hankkeen tavoitteena on innostaa kaikenikäiset ja eri taustoista tulevat ihmiset viettämään kiireetöntä aikaa ja leikkimään yhdessä. Hankkeen toteuttavat Mannerheimin Lastensuojeluliitto ja Suomen Punainen Risti, jotka perustavat Terhokerhon, sukupolvien kohtaamispaikan, Suomen jokaiseen kuntaan.

Hanke on osoittanut lyhyessä ajassa, että sen tarjoamille avoimille kohtaamispaikoille on kova tarve. Terhokerhoja on jo 257 kaikkiaan 212 kunnassa. Juuri nyt Suomessa tarvitaan maksuttomia paikkoja, jotka helpottavat ihmisten tutustumista. Yksinäisyys koettelee kaikenikäisiä ja uusien ystävien löytäminen voi olla vaikeaa. Eri-ikäiset ihmiset ovat omissa ryhmissään, eikä luonnollista kohtaamista synny. Myös Suomeen saapuvat turvapaikanhakijat tarvitsevat keinoja sopeutua uuteen ympäristöön.

Osallistumiskertoja on ollut hankkeen alusta lähtien yli 40 000, joista lapsia on ollut liki 18 800. Aikuisosallistujista puolet on 18–50-vuotiaita ja puolet yli 50-vuotiaita. Neljännes aikuisosallistujista on miehiä. Parhaimmillaan kerhoissa on paikalla neljä sukupolvea yhtä aikaa. Terhokerhot ovat houkutelleet mukaan jopa yli 500 uutta vapaaehtoista MLL:n ja SPR:n toimintaan.

”Leikki on hyvä keino yhdistää eri sukupolvia, sillä siinä kaikki ovat ikään katsomatta yhtä asiantuntevia. Erityisen tärkeää leikki on lapsen kehitykselle. Lapset tarvitsevat turvallisen aikuisen läsnäoloa ja kiireetöntä puuhailua. Aikuisetkin hyötyvät leikistä. Leikkiin heittäytyminen irrottaa arjesta, tuo mielihyvää ja kohentaa hyvinvointia”, hankkeen projektipäällikkö Tarja Satuli-Kukkonen tähdentää.

  

Lisätietoja:

Taiteilija Meiju Niskala, p. 041 458 4854

Koko Suomi leikkii -hankkeen projektipäällikkö Tarja Satuli-Kukkonen, Mannerheimin Lastensuojeluliitto, p. 040 524 0888, tarja.satuli-kukkonen@mll.fi

Tiedottaja Jenni Hietala, Mannerheimin Lastensuojeluliitto, p. 050 462 5832, jenni.hietala@mll.fi

Verkkosivut: www.kokosuomileikkii.fi, www.terhokerho.fi, www.leikkikaksipistenolla.fi

 

 

Koko Suomi leikkii on Suomen Kulttuurirahaston käynnistämä ja rahoittama kolmevuotinen (2014–2016) suurhanke, joka innostaa kaikenikäisiä suomalaisia leikkimään. Hankkeen toteutuksesta vastaavat yhteistyössä Mannerheimin Lastensuojeluliitto ja Suomen Punainen Risti.  Koko Suomi leikkii -hanke rakentaa uudella tavalla sukupolvien yhteyttä ja kiinnittää huomiota leikin merkitykseen. Hankkeen tavoitteena on perustaa vuoden 2016 loppuun mennessä jokaiseen Suomen kuntaan sukupolvien kohtaamispaikka, Terhokerho.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs