Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Perhe » Lapset tarvitsevat leikkiä ja yhteyttä vanhempiin sukupolviin

Koko Suomi leikkii

Lapset tarvitsevat leikkiä ja yhteyttä vanhempiin sukupolviin

Tiedote.
Julkaistu: 09.05.2014 klo 10:16
Julkaisija: Koko Suomi leikkii

Suomen Kulttuurirahasto on juhlavuotensa kunniaksi käynnistänyt suurhankkeen, jonka tavoitteena on innostaa kaikenikäiset suomalaiset leikkimään yhdessä. Koko Suomi leikkii -hankkeen toteuttavat MLL ja SPR, jotka perustavat sukupolvien kohtaamispaikkoja kaikkialle Suomeen. Hankkeen Kymenlaakson, Etelä-Karjalan ja Etelä-Savon alueen leikkilähetti Piia Kleimola on aloittamassa työnsä ilolla.

Koko Suomi leikkii -hankkeen tavoitteena on muistuttaa leikin merkityksestä ja rakentaa uudella tavalla sukupolvien yhteyttä. Hanke on kolmevuotinen ja sen toteuttavat Mannerheimin Lastensuojeluliitto (MLL) ja Suomen Punainen Risti (SPR). Järjestöt perustavat maksuttomia, kaikille avoimia kohtaamispaikkoja, Terhokerhoja, jokaiseen Suomen kuntaan. Terhokerhoissa lapset ja eri-ikäiset aikuiset leikkivät ja viettävät kiireetöntä aikaa yhdessä.

Leikin merkitystä halutaan korostaa, sillä lasten leikkiaika on lyhentynyt. Satujen ja mielikuvituksen rooli on vähentynyt, vaikka ne ovat lapsen kehityksen kannalta erittäin tärkeitä. Leikkimällä lapsi oppii monia taitoja, kuten kykyä kuvitella. Mielikuvitus ja leikki lisäävät kaikenikäisten luovuutta ja hyvinvointia.

Koko Suomi leikkii -hanke haluaa lisätä myös yhteyttä eri sukupolvien välillä. Tilastokeskuksen helmikuussa julkistaman ajankäyttötutkimuksen mukaan yksin vietetty aika on lisääntynyt kaikissa ikäryhmissä. Yksinäisyys on yhä suurempi uhka hyvinvoinnille. Monet eläkeläiset käyttäisivät mielellään aikaa lasten kanssa, jos siihen olisi mahdollisuus.

- Tutkimusten mukaan lapsen mielen voimavarat kasvavat ennen kaikkea leikin, jaetun ilon ja sukupolvia yhdistävien ihmissuhteiden myötä. Mitä enemmän lapsi leikkii, sitä kestävämmäksi hän kypsyy. Nykyään kolme sukupolvea ei enää asu yhdessä, ja arjessa ollaan tekemisissä lähinnä samanikäisten ihmisten kanssa. Tarvitaan uudenlaisia rakenteita, jotka auttavat sukupolvia kohtaamaan, hankkeen ohjausryhmän puheenjohtaja, lastenpsykiatrian professori Tuula Tamminen muistuttaa.

Piia Kleimola leikkilähetiksi

Koko Suomi leikkii -hanke palkkaa yhteensä 10 leikkilähettiä, joiden tehtävänä on auttaa MLL:n ja SPR:n vapaaehtoisia käynnistämään Terhokerhot. Kymenlaakson, Etelä-Karjalan ja Etelä-Savon alueen leikkilähettinä aloittaa Piia Kleimola Kouvolasta. Piia Kleimola on toiminut Kuusankosken Teatterin toiminnanjohtajana vuosina 2005-2013, ja sen jälkeen pyörittänyt omaa teatteri- ja draamapalveluja tarjoavaa yritystä. Teatteriohjausten ja -opetusten lisäksi Kleimolalla on pitkä kokemus taiteen perusopetuksen organisoinnista teatteriopetuksen osalta.

Leikkilähetin työhön Piia tarttuu suurella ilolla ja tarmokkuudella.
- Kukaan ei vielä tiedä, millaisessa maailmassa tämän päivän lapset elävät aikuisina. Tästä syystä keinoja, joilla voidaan tukea ja vahvistaa hyvinvoinnin, turvallisuuden, keskinäisen tuen ja oikeudenmukaisuuden merkitystä on korostettava. Yhdessä tekeminen on näissä asioissa avainasemassa. Yhteinen leikki luo sen kokemuspohjan, johon rakentuu aikuisenakin pärjäävän ihmisen kulmakivet; itsearvostus, sosiaaliset taidot ja optimismi, luottamus siihen, että elämä kantaa.

Leikkilähetin ensimmäisiä tehtäviä on järjestää työpajoja, joissa suunnitellaan yhdessä vapaaehtoisten kanssa kuhunkin kuntaan parhaiten sopiva Terhokerho.
- Terhokerho-ideaa on jo esitelty joissakin tapahtumissa ja se on saanut innostuneen vastaanoton. Juuri tällaista, sukupolvia yhdistävää toimintaa tarvitaan, on ollut tavallinen palaute, Kleimola sanoo.

Lisätietoja:
Piia Kleimola
Leikkilähetti
MLL Kymen piiri
Käsityöläiskatu 4, 3 krs
45100 Kouvola
p. 0401587122
piia.kleimola@mll.fi
http://kymenpiiri.mll.fi


Tarja Satuli-Kukkonen
Koko Suomi leikkii -hankkeen projektipäällikkö
Mannerheimin Lastensuojeluliitto
p. 040 524 0888
tarja.satuli-kukkonen@mll.fi

www.kokosuomileikkii.fi

Koko Suomi leikkii on Suomen Kulttuurirahaston käynnistämä ja rahoittama kolmevuotinen (2014–2016) suurhanke, joka innostaa kaikenikäisiä suomalaisia leikkimään. Hankkeen toteutuksesta vastaavat yhteistyössä Mannerheimin Lastensuojeluliitto ja Suomen Punainen Risti.  Koko Suomi leikkii -hanke rakentaa uudella tavalla sukupolvien yhteyttä ja kiinnittää huomiota leikin merkitykseen. Hankkeen tavoitteena on perustaa vuoden 2016 loppuun mennessä jokaiseen Suomen kuntaan sukupolvien kohtaamispaikka, Terhokerho.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs