Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Perhe » LähiTapiola vinkkaa: Näin saat lapsen käyttämään pyöräilykypärää

LähiTapiola

LähiTapiola vinkkaa: Näin saat lapsen käyttämään pyöräilykypärää

Tiedote.
Julkaistu: 07.04.2015 klo 10:00
Julkaisija: LähiTapiola

Pyöräilykypärä suojaa vain päähän laitettuna. Parasta on, kun kypärän käyttöön tottuu pienestä pitäen. LähiTapiola kokosi viisi vinkkiä, joilla lapsen saa innostumaan kypärän käytöstä.

  1. Vanhemman sekä sisarusten oma esimerkki auttaa – näin kypärän käytöstä tulee rutiinia.
  2. Totuuden kertominen siitä mitä voi tapahtua, jos kypärää ei käytä ja vahinko sattuu.
  3. Valinnanvaraa kypärissä löytyy, joten lapsen on helppo valita kypärä ”oman tyylinsä” mukaan.
  4. Jos kypärä ei ole päässä, pyörän selkään ei myöskään nousta.
  5. Vilkkuvat valot kypärässä ovat pienten lasten ”hitti”.

–Top 5-vinkit perustuvat meidän LähiTapiolan henkilökorvauspalveluissa työskentelevien äitien omiin kokemuksiin. Yleinen kokemus on myös, että ongelmia ei ole ollut eivätkä lapset ole kyseenalaistaneet kypärän käyttöä. Isompien lasten kohdalla kavereilla on suuri vaikutus, mutta kun kypärän käyttöön on tottunut jo kotona, kyllä se usein päässä pysyy. Viestimme vanhemmille on, että käytä itse pyöräilykypärää ja osoita, että otat asian vakavasti, kertoo palvelupäällikkö Heli Henna LähiTapiolan korvauspalveluista.

Tieliikennelain mukaan polkupyöräilijän ja polkupyörän matkustajan on ajon aikana käytettävä asianmukaista suojakypärää. Silti pyöräilykypärän hyödyistä keskustellaan aika ajoin julkisuudessa.

Pyöräilykypärä säästää ihmishenkiä

LähiTapiolan tietoon tulleet pyörävahingot ovat yleensä melko lieviä. Vammat ovat lieviä ruhjeita tai vakavammissa tapauksissa luun murtumia. Päävammat ovat harvinaisia, mutta kriittisimpiä vammoja. Liikenneturvan mukaan pyöräilykypärän tehokkuus kuolemaan johtavien vammojen vähentämisessä on 73 prosenttia. Päävammojen, aivovammojen ja vaikeiden aivovammojen riski pienenee eri tutkimusten perusteella 63–88 prosentilla. Tutkimusten mukaan vuonna 2013 onnettomuuksissa kuolleista 23 pyöräilijästä 21 ei käyttänyt kypärää.

–Pyöräilykypärät ovat pelastaneet monet kaatuneet pahoilta päävammoilta. On vaikea keksiä, miksi kukaan haluaisi välttää kypärän käyttöä ja ottaa riskin omalla tai lapsensa kohdalla. Nykyisin kypärättömyyttä ei voi perustella silläkään, että kypärät näyttävät hassuilta. Niitä on jokaiseen makuun sekä aikuisille että lapsille, Heli Henna sanoo.

Ratkaisevaa voi olla se, että vanhempi käyttää kypärää ja näyttää esimerkkiä. Jos esimerkiksi vanhempi kaatuu pyörällä lapsi kyydissään, on tärkeää, että molemmilla on kypärä. Kypärä voi parhaimmillaan varmistaa, että aikuinen pysyy toimintakykyisenä ja voi tarvittaessa auttaa muita.

–Pyöräilykypärä säästää ihmishenkiä. Pyöräily itsessään on erittäin terveellistä ja elämänlaatua lisäävä harrastus, kunhan asenne liikenteessä on kohdallaan. Nuorena opittu asenne ja taito pyöräilyyn liittyen kantavat koko elämän läpi, sanoo turvallisuuden projektinjohtaja Antti Määttänen LähiTapiolasta.

Kolmasluokkalainen on valmis pyöräilemään koulu- ja harrastusmatkaa

Vanhemmat arvioivat, että lapset voivat kulkea kohtuullisen mittaisen koulumatkan itsenäisesti pyörällä toiselta tai kolmannelta luokalta lähtien. LähiTapiolan Suunnanäyttäjät-asiakaskyselyssä maaliskuussa 34 prosenttia vastaajista piti kakkosluokkalaista ja 36 prosenttia kolmasluokkalaista valmiina koulumatkan pyöräilyyn. Lähes 70 prosenttia vastaajista on sitä mieltä, että ensiluokkalaiselle kävely on paras tapa taittaa koulumatkaa.

Jos esimerkiksi harrastuksiin matkaa kertyy hieman enemmän, myös lapselta vaaditaan enemmän ikää. 39 prosenttia vastaajista antaa kolmasluokkalaisen pyöräillä harrastusmatkaa. 25 prosenttia antaa luvan vastaa neljäsluokkalaiselle.

 

Lisätiedot:

Heli Henna
palvelupäällikkö, LähiTapiola korvauspalvelut
09 453 2594

Antti Määttänen
projektinjohtaja, turvallisuus, LähiTapiola-ryhmä
0400 568 588

sähköpostit: etunimi.sukunimi@lahitapiola.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs