Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Perhe » Lahdelle UNICEFin Lapsiystävällinen kunta –tunnustus

Lahden kaupunki

Lahdelle UNICEFin Lapsiystävällinen kunta –tunnustus

Tiedote.
Julkaistu: 11.12.2015 klo 14:00
Julkaisija: Lahden kaupunki

Tiedote julkaisuvapaa 11.12.2015 klo 14, kuten myös Suomen UNICEF ry:n toimittama tiedote.


Suomen UNICEF ry:n myöntämä Lapsiystävällinen kunta -tunnustus luovutetaan Lahden kaupungille

lauantaina 12.12.2015 klo 10.40 Perheen päivä –tapahtuman yhteydessä
paikka: 8-sali, Sammonkatu 8, sisäänkäynti sisäpihalta.
Tunnustuksen vastaanottaa kaupunginjohtaja Jyrki Myllyvirta. Tunnustuksen luovuttavat Suomen UNICEF ry:n pääsihteeri Marja-Riiitta Ketola sekä asiantuntija Ira Custódio.

_________________


Tunnustuksen myöntämisperusteissa todetaan, että Lahden kaupunki on kehittänyt mallin lapsivaikutusten arviointiin, ja sitä on jo kokeiltu kaupungin yleiskaavaa valmisteltaessa. Valmistelussa hyödynnettiin tutkimustiedon lisäksi nuorilta ja päiväkoti-ikäisiltä kerättyä tietoa.  

–  Lahden yleiskaavatyö on hieno esimerkki siitä, miten lapsinäkökulma huomioidaan riittävän aikaisessa vaiheessa päätöksentekoa. Kunnissa on paljon hyviä toimintatapoja, mutta ne eivät aina ole riittävän laajasti käytössä, toteaa Suomen UNICEFin asiantuntija Ira Custódio.

 –  Kiitämme erityisesti myös siitä, että Lahdessa on kehitetty malli päätöksenteon lapsivaikutusten arviointiin. Kannustamme ottamaan mallin käyttöön kaikkien lautakuntien työssä jo ensi vuoden aikana, sanoo UNICEFin asiantuntija Ira Custódio.

  

UNICEF toivoo lapsiystävällisten toimintatapojen yleistyvän

Kevään kuluessa Lahdessa järjestetään lapsivaikutusten ennakkoarviointiin opastavaa koulutusta niin kaupungin virkamiehille kuin päättäjille. Sitä hyödyntäen voidaan etukäteen arvioida päätösesityksen vaikutuksia lasten hyvinvointiin ja oikeuksien toteutumiseen. Ennakkoarviointi mahdollistaa eri vaihtoehtojen vertailun ja parhaan ratkaisun löytymisen.

Lahdessa myös järjestöjen edustajia on ollut kehittämässä järjestöille sopivaa vaikutustenarviointimallia yhdessä Lahden ammattikorkeakoulun opiskelijoiden kanssa. Seurakunnalla on käytössään Suomen evankelisluterilaisen kirkon lapsivaikutusten arviointimalli.

–  On tärkeää, että lapset ja nuoret voivat vaikuttaa oman arkensa asioissa. Lahtelaiskouluissa on esimerkiksi päätetty kehittää oppilaskunnan toimintaa niin, että mahdollisimman moni voi osallistua toimintaan. On hienoa, että oppilaat ovat olleet tässä suunnittelussa mukana, Custódio jatkaa. 

Lahden perusopetuspalveluista opetus- ja kasvatusjohtaja Lassi Kilponen kertoo, että lähes kaikilta Lahden ja Nastolan ala- ja yläkouluilta on ollut jo oppilaita harjoittelemassa sitä, miten kaikki oppilaat, luokan hiljaisinkin pääsee osallistumaan ja vaikuttamaan koulun arkeen. Yhteensä 550 oppilasta osallistui tänä vuonna oppilaskuntien kehittämispäiviin.

Kilposen mukaan varhaiskasvatuksen ja koulujen opetushenkilöstö on erityisen kattavasti osallistunut ihmisoikeuskoulutukseen,. – Tämän tuloksena esimerkiksi opettajat ovat yhteistyössä oppilaiden kanssa työstäneet kouluihin käytännön toimintasuunnitelmia siitä, miten oppilaiden osallisuutta lisätään ja koulujen toimintakulttuuria kehitetään. 

 

UNICEFin tunnustus on voimassa kaksi vuotta kerrallaan

Lapsiystävällinen kunta –tunnustus myönnetään Lahden lisäksi Raaseporille, Rovaniemelle sekä toisen kerran Hämeenlinnalle. UNICEF toteaa, että kaupungit ovat toteuttaneet kahden vuoden ajan UNICEFin Lapsiystävällinen kunta -mallia. Mallin tavoitteena on edistää esimerkiksi lapsivaikutusten arviointia ja lasten osallisuutta päätöksenteossa.

– Lapsenoikeusnäkökulma jää valitettavan usein muiden intressien tai lyhytnäköisen talousajattelun jalkoihin. Yksi syy tähän on puutteellinen lapsivaikutusten arviointi, kertoo Suomen UNICEFin pääsihteeri Marja-Riitta Ketola.

UNICEFin tunnustus on voimassa kaksi vuotta kerrallaan. Sen uusiminen edellyttää kehittämistyön jatkamista.

– Lapsen oikeudet eivät tule kahdessa vuodessa valmiiksi. Tunnustus on kunnille sekä kiitos tehdystä työstä että velvoite ottaa lapsiasiat jatkossa entistä vakavammin, painottaa Ketola.

Lapsiystävällinen kunta perustuu YK:n lapsen oikeuksien sopimukseen ja UNICEFIN kansainväliseen Child Friendly Cities -malliin. Mallin tavoitteena on vahvistaa lapsen oikeuksien toteutumista kunnan päätöksenteossa ja palvelujen järjestämisessä.

 
Lisätiedot
Suomen UNICEF ry,
puh. 050 591 8525, Ira Custódio, asiantuntija, ira.custodio@unicef.fi

Lahden kaupunki, sivistystoimiala
puh. 044 716 1328, opetus- ja kasvatusjohtaja Lassi Kilponen

 

 

Lahden kaupunki on voimakkaasti uudistuva yli 100 000 asukkaan kasvukeskus. Lahdessa kaupunkielämä on aktiivista, palvelut korkeatasoisia ja luonnonläheinen asuinympäristö viihtyisä. Ympäristön ja muotoilun edelläkävijänä Lahti tarjoaa näköalapaikan kaupunkikehitykseen.

Lahden kaupunki ja Nastolan kunta yhdistyvät vuoden 2016 alusta. Uudessa Lahden kaupungissa asukkaita on noin 120 000.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs