Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Perhe » Jaetut vertaiskokemukset parasta parisuhdeleirillä

Parempi avioliitto ry

Jaetut vertaiskokemukset parasta parisuhdeleirillä

Tiedote.
Julkaistu: 29.06.2015 klo 14:17
Julkaisija: Parempi avioliitto ry

Perheleiri tarjoaa mainion ympäristön puolison syvempään kohtaamiseen. Yhteinen leirielämys kohottaa arjen yläpuolelle. Jatkotapahtumissa verestetään kesän muistoja.

 

Kesäloma on useassa perheessä haasteellista aikaa. Talven aikana kertyneet odotukset lomasta ja perheen kanssa vietetystä ajasta saavat helposti ylisuuret mittasuhteet. Varsinkin, jos loma jää lyhyeksi.

Moni suuntaa silloin parisuhdeleireille. Heinäkuun alussa, 4.-11.7.2015 Seurakuntaopistolla Pieksämäellä, pyörähtää käyntiin viikon mittainen Paremman avioliiton perheleiri. Leirin järjestävät Kirkkopalvelut ry yhdessä Parempi avioliitto ry:n kanssa. Leiri kokoaa yhteen noin 230 perhettä, yhteensä yli 900 henkeä, eri puolilta Suomea. Samalla kun aikuiset pohtivat parisuhdettaan, lapset ja nuoret viettävät ohjaajiensa johdolla ohjelmallista lastenleiriään.

Aikuisten leirillä parasta ovat yhteiset vertaiskokemukset. Ihmiset haluavat kuulla muiden selviytymisistä ja kertoa omista vastaavista kokemuksistaan. Vertaisharjoitukset, joissa opetellaan vuoron perään tunteista ja omista tarpeista kertomista, ovat tapahtumien ylivoimaisesti halutuinta antia. Yhteinen leirielämys tuo parit vuosi toisensa jälkeen tapahtumiin. Ei ole tavatonta, että perheet osallistuvat niihin kolmen polven voimin.

Paitsi Pieksämäellä, perheleirejä järjestetään myös Järvenpäässä, Kittilässä ja Hartolassa. Seurakuntaopisto ja Parempi avioliitto ry järjestää vuosittain lähes 20 parisuhdetapahtumaa. Järvenpään viikonvaihdeleiri kesäkuussa kokosi vajaat 300 osallistujaa. Saman verran odotetaan 25.7-1.8. Kittilän Leville. Elokuun viikonvaihdetapahtumaan Itä-Hämeen opistolle Hartolaan 7.-9.8. odotetaan noin 200 henkilöä.

 

Autetusta auttajaksi

Perheleiri rakentuu kahdesti päivässä pidettävien luentojen ja pienryhmäkeskustelujen varaan. Leiriviikon aikana keskitytään tunteiden ilmaisemiseen, hyvään ja huonoon viestintään, anteeksiantamiseen, seksuaalisuuteen sekä moniin muihin parisuhteen tärkeisiin osa-alueisiin.

Kouluttajina ja pienryhmäohjaajina toimivat parisuhdetyöhön koulutetut vapaaehtoiset vertaisparit. Usein juuri ne parit, jotka kokevat saavansa tukea parisuhteensa ongelmakohtien työstämiseen, haluavat vuorostaan toimia vertaisauttajina muille parisuhteensa solmukohtien kanssa kamppaileville.

- Hyvä vertaispari voi saada kriisinsä kanssa kipuilevan elämässä aikaan suuren muutoksen, kun parin kuunteleminen ja kohtaaminen onnistuu. Auttajien työhön sitoutuneisuus näkyy muun muassa siinä, että parit maksavat leirinsä itse, kertoo Parempi avioliitto ry:n toiminnanjohtaja Hanna Ranssi-Matikainen.

Perheet ovat arjessa lujilla. Elämää kuormittavat lasten ja työelämän vaatimusten lisäksi omat harrastukset ja yhä useammin myös rahan puute. Puolisoakin pitäisi ehtiä huomioida kaiken tekemisen keskellä.

- Perheleirille osallistuvat parit elävät useimmiten ruuhkavuosiaan. Tänä vuonna mukana on erityisen paljon 1970- ja 80- luvuilla syntyneitä pareja, joilla on lapsia vauvoista rippikouluikäisiin. Myös ikäihmiset huoltavat ahkerasti parisuhteitaan.

 

Leirille tullaan monesta syystä

– Rakkauden ja läheisyyden tunteet hautautuvat helposti arjen kiireisiin. Leiri on sijoitus sekä puolisoon että lapsiin. Koulutuksesta ja pienryhmäkeskusteluista on mahdollista saada uusia välineitä arjen haasteiden selättämiseen. Jokainen kaipaa läheisyyttä ja omaan laumaan kuulumisen tunnetta, mutta usein työkalut niiden osoittamiseen ja vaalimiseen ovat puutteelliset. Näitä keinoja pyrimme leirillä harjoittelemaan, Ranssi-Matikainen valottaa.

Moni avioeron kokenut pari huomaa, että uusperhekuviot ovat monisäikeisiä. Niihin kaivataan ulkopuolista näkökulmaa. Yhdessä pysyneet parit saattavat säikähtää tuttavapiiriin osuneita eroja ja tahtovat siksi panostaa entistäkin enemmän omaan parisuhteeseensa.

Joillekin pareille leiri on viimeinen oljenkorsi suhteen pelastamiseksi, osalle jokakesäinen perinne useammassa polvessa. Samalla tavoin kuin huonot parisuhdemallit siirtyvät sukupolvelta toiselle, myös hyvät parisuhdemallit – suhteen säännöllinen huoltaminen ja hoitaminen – periytyvät, Ranssi-Matikainen on työssään huomannut.

Perheleirillä vaalitaan paikallista yhteistyötä pieksämäkeläisten kanssa. Tämä näkyy muun muassa lähiruuan ja alueella sijaitsevien yritysten tukemisena: suurin osa leirillä tarvittavasta materiaalista hankitaan paikallisilta yrittäjiltä. Leiriviikon aikana kaupungin torilla järjestetään useita tapahtumia. Yhtenä päivänä alueen yrittäjät tarjoavat leiriläiselle ilmaisen, jatkuvan bussikuljetuksen keskustaan.

 

Haastattelupyynnöt ja tiedustelut:

Hanna Ranssi-Matikainen, 050 4621543

hanna.ranssi-matikainen@parempiavioliitto.fi

www.parempiavioliitto.fi

Liitetiedostot

Parempi avioliitto ry on perhetyön vaikuttaja, jonka tavoite on edistää perheiden hyvinvointia puolisoiden välistä suhdetta ja yksilöllistä kasvua tukemalla. Vapaaehtoinen vertaistuki on voittoa tavoittelemattoman työn ydintä. Toiminta perustuu kristilliseen maailmankuvaan. Yhdistys järjestää avioliittoleirejä ja -kursseja, mies- ja naistapahtumia sekä kouluttaa luennoitsijoita ja vertaisryhmien ohjaajia valtakunnalliseen parisuhdetyöhön.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs