Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Perhe » Ja, ser ut som att ni glömde fråga de unga?

Koordinaatti

Ja, ser ut som att ni glömde fråga de unga?

Pressmeddelande.
Publicerad: 27.04.2015 kl. 08:45
Utgivare: Koordinaatti

Ny tjänst för att lyfta fram de ungas åsikter

Europeiska ungdomsveckan 2015 firas den 27 april–10 maj 2015. Årets tema är att öka ungdomars delaktighet i arbetslivet och samhället. Under ungdomsveckan ordnas hundratals evenemang för unga runtom Europa i syfte att betona ungas deltagande och hörande av unga i samhället. Den nya tjänsten Ungasidéer.fi främjar ungas möjligheter att påverka och ger unga i Finland erfarenheter av delaktighet.

Ungasidéer.fi (Nuortenideat.fi) är en riksomfattande kanal för påverkan där unga kan komma med idéer och uttrycka sig om lokala eller nationella frågor som de upplever som viktiga. Den avgiftsfria tjänsten gör det möjligt för olika instanser att höra unga om sin verksamhet. Tjänsten tillhandahålls av Utvecklingscentret för ungdomsinformations- och rådgivningsarbete Koordinaatti i samarbete med justitieministeriet och undervisnings- och kulturministeriet.

Tjänsten kan tas i bruk av bl.a. kommuner, skolor, organisationer och ungas påverkansgrupper. Genom tjänsten kan de olika instanserna som arbetar med unga lägga fram idéer och frågor som de önskar att unga kommenterar och tar ställning till. Ungasidéer gör det möjligt att kontakta unga och engagera dem i beslutsfattandet oberoende av hemort.

Utvecklingscentret för ungdomsinformations- och rådgivningsarbete Koordinaatti samordnar tjänsten och ger användarstöd. ”Målet med Ungasidéer är att ge alla unga jämlika möjligheter att bli hörda. Det viktigaste är att ge ungdomar mångsidiga möjligheter att påverka och säkerställa att de får svar på sina idéer. Att bara ge ett verktyg räcker inte”, berättar Jaana Fedotoff, verksamhetsansvarig vid Koordinaatti.

Tjänsten kan också användas som ett läromedel i demokratifostran i skolorna, som syftar till att uppmuntra unga till växelverkan med kommunen, skolan, organisationer och andra instanser. På Ungasidéer kan unga lätt följa med behandlingen av sina förslag och beslutsfattandet.

Internet gör det lätt att påverka

Användare av Ungasidéer ska utse en kontaktperson som stöder de unga i användningen av tjänsten. Sara Tallsten är ungdomsarbetare vid Borgå stad. Hon deltog redan i pilotförsöket och berättar att de unga under pilotfasen kom med 13 idéer till Borgå stad. ”Det populäraste förslaget var 'Få Brädi att uppträda i Borgå', som understöddes av 125 unga. Idén blir verklighet inkommande höst, då Brädi är stjärnartisten på Talent Factory som ordnas i Borgå Kulturfabrik”, tillägger Tallsten.

Tjänsten används också av ungas påverkansgrupper och elevkårer. ”Det är bra att unga lätt och snabbt kan påverka via internet. Tjänsten är inte invecklad”, berättar Veera Granroth, ledamot i Borgå ungdomsfullmäktige.

Under Europeiska ungdomsveckan ska vi utmana de vuxna att fråga vad de unga tänker och tycker!

 

Ytterligare upplysningar:

Merja-Maaria Oinas,

planerare vid Koordinaatti – Utvecklingscentret för ungdomsinformations- och rådgivningsarbete

tfn 044 703 8303, merja-maaria.oinas(at)ouka.fi

www.ungasideer.fi

www.nuortenideat.fi

Ungasidéer är en tvåspråkig webbtjänst som har utvecklats av unga och ungdomsarbetare i samarbete med justitieministeriet, undervisnings- och kulturministeriet samt Utvecklingscentret för ungdomsinformations- och rådgivningsarbete Koordinaatti. Tjänsten hör till justitieministeriets elektroniska demokratitjänster (www.demokrati.fi).

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs