Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Perhe » Fedja-näytelmä on leikkisä kuin lapsen mieli

Rovaniemen Teatteri

Fedja-näytelmä on leikkisä kuin lapsen mieli

Tiedote.
Julkaistu: 07.04.2015 klo 09:15
Julkaisija: Rovaniemen Teatteri

Rovaniemen Teatterin evakkonäyttämöiden viimeinen tuotanto on omistettu lapsille ja lasten isoille ystäville. Huhtikuun 10. päivänä Paavo-näyttämöllä alkavat esitykset Fedja-setä, kissa ja koirasta. Sen jälkeen on väistötiloissa tarjolla vielä muitakin uutuuksia, kun Lava soikoon -iltamat ja Perheenisän käsikirja käynnistyvät teatteriravintolassa.

Fedja-setä, kissa ja koira on klassikkosatu, joka sukeltaa lapsen mielikuvitusmaailmaan.  Se on ilmestynyt vuonna 1974 lastenkirjailija Eduard Uspenskin ensimmäisenä Fedja-kirjana. Satu kertoo pikkupojasta, joka karkaa kotoaan Matroskin-kissa mukanaan. Kaksikon matkustettua maalle lyöttäytyy Musti-koira heidän seuraansa. Kaverukset löytävät talon ja tempautuvat seikkailuihin. Heidän on etsittävä aarretta, hankittava traktori ja maitoa sekä hätisteltävä naakkaa ja posteljoonia.

Lastennäytelmästä on esityksiä päiväkoti- ja koululaisryhmille sekä perheille. Siinä riittää ammennettavaa sekä lapsille että aikuisille. ”Tarina elää hetkessä ja lapsen maailmassa. Meissä kaikissa asuu lapsen mieli, joka kaipaa vapautta. Aikuiset taas voivat huomata tilanteita, joita voisi olla missä tahansa perheessä. Ja muistavat paremmin pysähtyä kuuntelemaan lapsia, antamaan aikaa ja hyväksymään heidät sellaisinaan.”, kuvaa ohjaaja Seppo Honkonen.

Näytelmän visuaalisen maailman ovat luoneet lavastaja Tellervo Syrjäkari ja pukusuunnittelija Ulla-Maija Peltola, jotka ovat inspiroituneet hahmoista ja tarinasta. ”Jutun idea löytyi Uspenskin maailmasta, venäläisyydestä ja 70-luvusta.”, kertoo Peltola. Syrjäkari tarkentaa tausta-ajatuksia. ”Halusin antaa mahdollisuuden pienen katsojan omalle mielikuvitukselle ja leikille. Lavastus on värikäs sukellus Fedja-sedän unelmaan, jota leimaa täydellinen vapaus ja leikin riemu.”, suunnittelija luonnehtii.

Visuaalisuuden lisäksi Fedja-setä, kissa ja koira antaa elämyksiä musiikin ja tanssin siivin. Kapellimestari Minna Siitonen on säveltänyt ja sovittanut siihen yli 10 laulua ja soittaa pienoisorkesterinsa kanssa yhteensä kahdeksaa eri instrumenttia. ”Musiikki tukee visuaalista maailmaa ja menee pilke silmässä slaavilaisuuteen ja balkanilaisuuteen. Näytelmässä ollaan koko ajan leikin äärellä.”, kuvailee Siitonen. Lauluja rehevöittävät koreografiat, jotka on suunnitellut näyttelijä Juulianna Mäkelä. ”Slaavilaismusiikki on luontaisesti jalan alle menevää, joten oli helppoa tehdä siitä tanssillista.”, Siitonen jatkaa.

Rovaniemen Teatteri on hakenut Fedja-setä, kissa ja koira -näytelmälle testaajia. Teatterin verkkosivuilla on ollut käynnissä haku kahdesta lapsiperheestä, jotka saavat vapaaliput näytelmään ja raportoivat kokemuksistaan esityksen jälkeen. Haku päättyy 8. huhtikuuta ja on määräpäivään mennessä kerännyt yli 80 yhteydenottoa. Teatteri valitsee testiperheet arpomalla ja julkaisee heidän raporttinsa verkkosivuillaan.

Näytösten lisäksi Rovaniemen Teatterista voi saada Fedja-setä, kissa ja koira -aiheisia työpajoja ja tehtäväpaketteja. Työpajoissa lapset voivat valmistautua esityksen seuraamiseen tai käsitellä kokemuksiaan sen jälkeen. Paja järjestyy sovittuna aikana koululle tai teatterille. Puuhapaketit sisältävät kirjoitus-, keskustelu- ja draamatehtäviä, jotka liittyvät Fedja-sedän teemoihin. Tehtävät ovat tulostettavissa teatterin verkkosivuilta.


Oheisessa kuvassa tanssivat Fedja-setä (Helka Periaho), Musti-koira (Markku Lukka) ja kissa Matroskin (Juulianna Mäkelä). Kuvan on ottanut Jouni Porsanger.

Taustatietoja näytelmästä saa tuottaja Hanna Yli-Korpelalta hanna.yli-korpela@rovaniemi.fi, 0400 974702. Lisää kuvia on ladattavissa osoitteesta http://www.rovaniementeatteri.fi/Medialle/Kuvapankki.

Liitetiedostot

Rovaniemen Teatteri–Lapin Alueteatteri tarjoaa laajan valikoiman esityksiä erikoisuutenaan paikallisuus.Sen toimintaa ylläpitää Lapin Alueteatteriyhdistys, jonka jäseninä on 14 Lapin kuntaa. Katsojilla on vuosittain valittavanaan reilut 200 näytöstä lasten- ja musiikkiteatteria, klassikoita ja uutuuksia, komediaa ja draamaa. Monet niistä pohjautuvat lappilaisten kirjailijoiden teoksiin tai alueellisiin aiheisiin. Esitysten lisäksi Suomen pohjoisimmasta ammattiteatterista saa koulutusta työyhteisöille sekä työpajoja aikuisille, lapsille ja nuorille.

Teatteri on ollut vuodesta 2011 evakossa peruskorjattavasta Lappia-talosta ja sen esityksiä pääsee syksyyn 2015 saakka katsomaan Rovaniemen teatterikortteliin, Maakuntakatu 3-5:n ja 6-8:n teatteritaloihin. Lisäksi näytelmiä nähdään alueteatterin tuomina Lapin kunnissa.

 

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs