Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Perhe » ETÄOMAISHOIVA NOUSSUT YHDEKSI MUODOKSI OMAISHOITAJUUTTA

Oulun seudun omaishoitajat ja läheiset ry

ETÄOMAISHOIVA NOUSSUT YHDEKSI MUODOKSI OMAISHOITAJUUTTA

Tiedote.
Julkaistu: 13.11.2015 klo 12:25
Julkaisija: Oulun seudun omaishoitajat ja läheiset ry

Oulun seudun omaishoitajat ja läheiset ry:n toteuttama Etäomaispuoti – hanke on tehnyt uraa uurtavaa työtä tekemällä etäomaishoivaa tunnetuksi, sillä termi ja ilmiö olivat tuntemattomia hankkeen alkaessa vuonna 2012. Etäomaishoitaja on henkilö, joka auttaa tai pitää huolta etänä läheisestään, joka sairaudesta, vammaisuudesta tai muusta erityisestä hoivan tarpeesta johtuen ei selviydy arjestaan omatoimisesti. Vaikka sana ”etäomaishoitaja” on useille meistä uusi, ei asia ole lainkaan tuntematon. Vuonna 2010 Suomessa oli arviolta noin 65 000 etäomaishoitajaa ja luvun on ennakoitu kasvaneen koko ajan.

Saavutusten syksy – etäomaishoitajuus vahvasti esillä

Yksi vuoden kohokohdista koettiin alkusyksystä, kun valtakunnallinen Omaishoitajat ja läheiset -liitto ry lisäsi etäomaishoitajat mukaan omaan strategiaansa yhtenä toiminnan kohderyhmistä. Etäomaishoitajille tärkeää viestiä vietiin myös eteenpäin lokakuussa, kun Etäomaispuoti-hankkeen työntekijät pääsivät kertomaan eduskunnassa etäomaishoivasta. Erityistä kiinnostusta ja innostusta sai aikaan esitys, että etäomaishoitajat saisivat vähentää verotuksessa etäomaishoivassa syntyviä matkakuluja. Esityksen mukaan etäomaishoitajan toiminta kirjataan hoito- ja palvelusuunnitelmaan ja sen perusteella hän saisi vähentää matkakulujaan verotuksessa. Etäomaishoitajat tulevat seuraamaan mielenkiinnolla asian etenemistä.

Yleisen tunnettuuden lisäksi vuoden 2015 päätavoite on ollut nostaa etäomaishoivaa ja etäomaishoitajan asemaa esille varsinkin työelämässä. Vuoden aikana etäomaishoivaa on esitelty useissa työyhteisöissä ja syksyn aikana yhteistyötä on ollut kahdessa oululaisessa pilottityöpaikassa. Työn ja etäomaishoivan yhteensovittamista tuotiin esille myös 27.10. Oulussa järjestetyssä seminaarissa, jossa etäomaishoivaa käsiteltiin mm. työhyvinvoinnin kannalta. Seminaari järjestettiin yhteistyössä Työterveyslaitoksen Työ ja Perhe-elämä-ohjelman kanssa

Lisäksi lokakuussa julkaistiin Puhu ja Ennakoi – opas etäomaishoitajalle. Opas auttaa ennakoimaan etäomaishoivan mukanaan tuomia asioita ja tilanteita. Oppaan tarkoituksena on toimia muistilistana sekä asioiden järjestelyn ja läheisen hoidon ennakoinnin tukena. Oppaalla halutaan myös lisätä avointa keskustelua perheen ja läheisten kesken sekä rohkaista puhumaan kaikesta elämän kulkuun ja asioiden hoitoon liittyvistä asioista.

Ansiokas työ Etäomaispuoti-hankkeessa jatkuu vielä vuoden 2016 ajan, joka on hankkeen päätösvuosi. Tulevan vuoden aikana tullaan keskittymään tiedon ja toimintojen vakiinnuttamiseen sekä siihen, että etäomaishoitajat myös jatkossa huomioidaan yhteiskunnallisessa keskustelussa, työpaikoilla sekä etäomaishoitajat itse tunnistaisivat oman tilanteessa ja voisivat saada siihen tukea.

 Lisätietoja:

Minna Salminen

toiminnanjohtaja/projektipäällikkö

Oulun seudun omaishoitajat ja läheiset ry

minna.salminen(at)osol.fi

040 566 5865

Liitetiedostot

Oulun seudun omaishoitajat ja läheiset ry on vuonna 1998 perustettu omaishoidon asiantuntija ja puolestapuhuja. Me autamme omaisistaan huolehtivia henkilöitä ja heidän läheisiään jaksamaan paremmin

arjessaan ja huolehtimaan hyvinvoinnistaan. Tarjoamme tietoa, tukea ja toimintaa, edistämme omaishoitajien oikeuksia ja kehitämme innovatiivisia palveluita.

Lisää tietoa meistä löydät www.oulunseudunomaishoitajat.fi.

Suomessa on arviolta yli 65.000 etäomaishoitajaa, testaa oletko sinä yksi heistä www.osol.fi/testi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs