Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Perhe » Asiantuntijat Tupakka ja terveys -päivillä: Tupakkalakia uudistettava edelleen

Suomen ASH ry

Asiantuntijat Tupakka ja terveys -päivillä: Tupakkalakia uudistettava edelleen

Tiedote.
Julkaistu: 03.12.2014 klo 09:00
Julkaisija: Suomen ASH ry

Pian 40 vuotta täyttävä tupakkalaki tulisi uudistaa seuraavalla hallituskaudella, arvioivat Tupakka ja terveys –päiville kokoontuneet asiantuntijat. Tupakkatuotedirektiivi antaa mahdollisuuden muun muassa tuotemerkittömien tupakka-askien käyttöönottoon ja parveketupakoinnin rajoittamiseen.

Vuonna 2010 tehdyssä tupakkalain uudistuksessa tavoitteeksi otettiin tupakkatuotteiden käytön loppuminen. Esimerkiksi Irlanti, Skotlanti ja Uusi-Seelanti ovat asettaneet vastaavan tavoitteen, mutta Suomi on ainoa maa, jossa tämä on otettu osaksi lainsäädäntöä.

Tänään keskiviikkona jatkuvat valtakunnalliset Tupakka ja terveys –päivät pureutuvat keinoihin, joiden tavoite on saada tupakkatuotteiden käyttö loppumaan vuoteen 2040 mennessä.

- Pian 40 vuotta täyttävä tupakkalaki olisi tarpeen uudistaa vielä laajemmin seuraavalla hallituskaudella, huomauttaa päivät avannut valtiosihteeri Ulla-Maija Rajakangas sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Keväällä hyväksytyn tupakkatuotedirektiivin edellyttämät muutokset on saatettava kansallisesti voimaan viimeistään toukokuussa 2016. Näitä ovat esimerkiksi pakkausten isot kuvavaroitukset ja mentolisavukkeiden myyntikielto. Lisäksi sosiaali- ja terveysministeriön kesällä valmistuneessa tupakkapoliittisessa toimintaohjelmassa esitetään muun muassa tuotemerkittömien yleispakkausten käyttöönottoa, taloyhtiöille mahdollisuutta rajoittaa parveketupakointia ja sähkösavukkeiden käytön kieltämistä tiloissa, joissa tupakointikin on kielletty.

Tupakointi on selvästi yleisempää perus- ja keskiasteen koulutusryhmissä verrattuna korkea-asteen koulutuksen saaneisiin miehiin ja naisiin. Viime vuosina on kuitenkin saatu viitteitä siitä, että koulutusryhmien väliset erot tupakoinnissa olisivat kaventumassa. Ylilääkäri Antero Heloma Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta arvioi, että toistuvat hinnankorotukset ja tupakoinnin lopettamisen tukeminen perus- ja työterveyshuollossa voivat kaventaa eroja tulevaisuudessa.

Myös tupakoinnin lapsiin kohdistuvat haitat puhuttavat päivillä.
- Lainsäädännön uudistamisessa tulisi muun muassa varmistaa savuttomuus autoissa, joissa on lapsia. Lisäksi tulisi jatkaa asteittaisia tupakkaveron korotuksia sekä tupakasta vieroituksen tukea, sanoo professori Pekka Puska Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta.

Vaikka nuorten päivittäinen tupakointi on puolittunut vuosituhannen alusta lähtien, raskaana olevista äideistä tupakoi yhä noin 15 prosenttia, raskaana olevista teini-ikäisistä jopa joka toinen. Toisin kuin muissa Pohjoismaissa, luku on pysynyt suhteellisen samana. Esimerkiksi Ruotsissa raskaudenaikaisen tupakoinnin yleisyys on laskenut 32 prosentista seitsemään prosenttiin.

- Raskaus voi toimia hyvänä motivaatiotekijänä lopettamiselle. Äitiysneuvolassa on tärkeää ottaa puheeksi tupakoinnin lopettamisen merkitys ja kannustaa lopettamiseen painottamalla sen hyviä puolia sekä äidille että sikiölle, korostaa lääketieteen tohtori Mikael Ekblad Turun yliopistollisen keskussairaalan Lasten ja nuorten klinikalta.

Tupakka ja terveys –päivät järjestetään nyt kuudennen kerran. Päivät on suunnattu terveydenhuollon ammattilaisille, tutkijoille, viranomaisille ja päätöksentekijöille. Järjestelyistä vastaavat Ehyt, Filha, Hengitysliitto, sosiaali- ja terveysministeriö, Suomen ASH, Sydänliitto, Syöpäjärjestöt, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos sekä Työterveyslaitos.

Lisätiedot        
Neuvotteleva virkamies Meri Paavola, sosiaali- ja terveysministeriö, puh. 029 516 3343, meri.paavola@stm.fi

Emeritusprofessori Pekka Puska, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, puh. 029 524 6101, pekka.puska@thl.fi

Ylilääkäri Antero Heloma, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, puh. 029 524 8956, antero.heloma@thl.fi

Lääketieteen tohtori, terveyskeskuslääkäri Mikael Ekblad, Tyks, Harjavallan terveyskeskus, puh. 040 545 7613, moekbl@utu.fi

Suomen ASH on vuonna 1989 tupakkapolitiikan kehittämiseen perustettu kansanterveysjärjestö ja yhteistyöverkosto. Toimintamme painottuu tupakkatuotteiden käytön loppumiseen ja aloittamisen ehkäisyyn, tavoitteenamme on Savuton Suomi 2040. Olemme mukana ehkäisevän päihdetyön verkostossa ja hallinnoimme Savuton Suomi 2040 -hanketta. 

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs