Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Perhe » Allergia- ja astmaliitto: Siitepölyallergisilla kenties helpompi kevät

Allergia- ja Astmaliitto ry

Allergia- ja astmaliitto: Siitepölyallergisilla kenties helpompi kevät

Tiedote.
Julkaistu: 25.02.2015 klo 11:41
Julkaisija: Allergia- ja Astmaliitto ry

Ennusteet lupailevat koivun siitepölyä vähänlaisesti, mikä tarkoittaa edellisvuotta mukavampaa kevättä koivun siitepölyallergisille – siis sadoilletuhansille suomalaisille. Oireilu on kuitenkin yksilöllistä.

Allergia- ja astmaliitto kehottaa seuraamaan siitepölytiedotusta ja aloittamaan allergialääkityksen oireiden ilmaantuessa. Siitepölyallergian oireita ovat aivastelu, silmien, nenän ja korvien kutina sekä vesinuha. Oireet aiheuttavat väsymystä ja epämukavaa oloa, joten ne kannattaa hoitaa kunnolla. Allergialääkkeitä saa apteekeista myös ilman reseptiä.

- Jos oireet ilmaantuvat, aloita lääkitys antihistamiinilla, koska se alkaa tehota oireisiin heti. Paikallisesti hoitavan kortisonipohjaisen nenäsuihkeen käytössä on tärkeää säännöllisyys. Suihke vaikuttaa täydellä tehollaan reilun viikon päivittäisen käytön jälkeen, ohjeistaa allergianeuvoja Marjo Tähtinen Allergia- ja astmaliitosta.

Siitepölyallergiaa voi lääkitä samanaikaisesti sekä antihistamiinilla että paikallisesti hoitavilla lääkkeillä. Antihistamiinien käyttö on turvallista ja toisaalta ne pitävät tehonsa koko siitepölykauden ajan. Lääkitystä kannattaa jatkaa vielä pari viikkoa siitepölykauden päättymisen jälkeen.

- Lääkkeiden lisäksi nenäkannu ja hengityssuojaimet ovat hyvä apu. Hengityssuojain estää siitepölyä kulkeutumasta hengitysteihin. Nenäkannulla puolestaan huuhtelet pölyt ja limat pois nenästä. Allergia.fi -palvelussamme on ohjevideo nenäkannun käyttöön, Marjo Tähtinen Allergia- ja astmaliitosta vinkkaa.

Allergianeuvoja kehottaa myös seuraamaan siitepölytiedotteita. Linkki Turun yliopiston aerobiologian yksikön siitepölytiedotteeseen on myös saatavilla allergia.fi -sivustolla. Ennakkotieto koivun kukintakaudesta pohjautuu Luonnonvarakeskuksen tekemiin norkkolaskentoihin.

Lisääntyykö siitepöly ilmastonmuutoksessa?

Ilmastonmuutos voi muuttaa siitepölytilannetta allergisten kannalta vaikeampaan suuntaan. Kun ilmasto lämpenee, allergiaa aiheuttavien kasvien levinneisyys laajenee. Lisäksi siitepölyä tuottavien kasvien kukintakausi aikaistuu ja pitenee.

- Toisaalta myös allergian hoitomuotojen valikoima laajenee. Siedätyshoito on hyvä apu jatkossakin voimakkaasti siitepölyallergisille. Suosittelemme siedätyshoitoon hakeutumista muutenkin jo ensi syksynä, jos kevät tuntuu vaikealta siitepölyallergian vuoksi, Marjo Tähtinen Allergia- ja astmaliitosta kannustaa.

 

Lisätietoja toimituksille
Allergianeuvoja Marjo Tähtinen, p. 040 1522 024
Allergianeuvoja, koulutuspäällikkö Anne Vuorenmaa, p. 040 558 3714
Siitepölyt ja ilmasto, Kimmo Saarinen, Etelä-Karjalan Allergia- ja ympäristöinstituutti, p. 040 721 4108
Tiedottaja Elina Demir, p. 040 544 9728, tiedotus@allergia.fi

Allergia- ja Astmaliitto ry jäsenyhdistyksineen on valtakunnallinen terveysjärjestö, jonka perustehtävänä on allergiaa ja astmaa sairastavien terveyden edistäminen.

- Parannamme allergiaa ja astmaa sairastavien elämänlaatua.
- Toimimme asiantuntevana allergia- ja astmatietouden jakajana.
- Toimimme aktiivisena yhteiskunnallisena vaikuttajana ja kantaaottavana edunvalvojana.
- Kannustamme allergiaa ja astmaa sairastavia ja heidän läheisiään järjestäytymään.

Liitolla on jäsenyhdistyksiä kautta maan. Tervetuloa mukaan toimintaan!

www.allergia.fi

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs