Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Perhe » Ajanpuute palveluissa estää kaltoinkohtelun huomaamisen

Mannerheimin Lastensuojeluliitto

Ajanpuute palveluissa estää kaltoinkohtelun huomaamisen

Tiedote.
Julkaistu: 14.03.2014 klo 09:00
Julkaisija: Mannerheimin Lastensuojeluliitto

Masennukseen ja ahdistukseen liittyvät yhteydenotot lisääntyivät Mannerheimin Lastensuojeluliiton Lasten ja nuorten puhelimessa vuonna 2013. Nuorten oireilujen taustalla olivat usein lähiaikuisen vakavat ongelmat ja suoranainen kaltoinkohtelu. Yhteydenottojen perusteella kaltoinkohtelu jää usein piiloon. Nuori tarvitsee paljon aikaa ja huomiointia kertoakseen pahoinvoinnistaan.

MLL:n Lasten ja nuorten puhelimeen tulleista yhteydenotoista 10 prosenttia liittyi psyykkiseen terveyteen. Nuorten pahoinvoinnin taustalla on usein perheen aikuisten ongelmia. Yleisimmin nuoret kertoivat aikuisten arvaamattomasta ja uhkaavasta käyttäytymisestä. Nuoriin kohdistui kotona raivoamista, haukkumista ja suoraa fyysistä väkivaltaa. Monet soittajat kertoivat, että tilanne on jatkunut vuosia samankaltaisena.

Kuormittavassa perhetilanteessa elävillä nuorilla on vaikeuksia monilla elämänalueilla. Kun nuori on joutunut elämään vuosia kaltoinkohtelun tai sen uhan alla, käsitys tulevaisuudesta muodostuutoivottomaksi ja nuoret oireilevat monin tavoin. Etenkin tytöt kertoivat helpottavansa ahdistusta viiltelemällä.

Lasten ja nuorten puhelimeen yhteyttä ottaneet nuoret kokivat tilanteensa avaamisen esimerkiksi koulun terveydenhoitajalle tai muille ammattilaisille vaikeaksi tai mahdottomaksi, tai heihin tai perheisiin kohdistuneet tukipalvelut tuntuivat riittämättömiltä.  Yhteen tapaamiseen ammattilaisen kanssa varattu aika on nuoren kannalta liian lyhyt. Monelle nuorelle myös perinteinen kasvokkain keskustelu tuntuu vieraalta tavalta kertoa tunteistaan ja tilanteestaan.

Nuoret tarvitsevat avukseen ammattilaisia, jotka tuntevat nuoruuden kehitysvaiheet. Nuoret toivovat ammattilaisilta myös uusia, nuoren yksilöllisesti huomioivia kohtaamistapoja ja paljon nykyistä enemmän aikaa. Jos nuoren kohtaamisessa ei varata aikaa luottamuksen rakentamiselle, kokonaistilanne saattaa jäädä piiloon vuosien ajaksi ja nuoren kehitys vaarantuu merkittävästi. Niissä tilanteissa joissa nuoren pahoinvointi tunnistetaan, tulisi aina selvittää taustalla mahdollisesti vaikuttavat vanhempien ongelmat.

 

Chat-keskustelut kasvussa

Vuonna 2013 Lasten ja nuorten puhelimessa sekä Nuortennetin kirjepalvelussa ja chatissäotettiin vastaan yhteensä 29 006 yhteydenottoa. Näistä puheluja oli 26 079, nettikirjeitä 1979 ja chat-keskusteluja 948. Chat-keskustelujen määrä lähes kaksinkertaistui edellisvuodesta. Chat mahdollistaa keskustelun etenemisen nuoren omassa tahdissa, ja keskustelu voi rakentua hyvinkin hitaasti. Aikaa annetaan niin paljon kuin lapsi tai nuori itse haluaa ja usein vakavimmissa aiheissa keskustelu on kestänyt toista tuntia, ennen kuin lapsen tilanne alkaa raottua. Myös puheluiden pituudet ovat kasvaneet. Yli puoli tuntia kestäviä puheluita tilastoitiin 60 prosenttia edellisvuotta enemmän.

 


Lisätietoja:

  • auttavien puhelin- ja nettipalvelujen päällikkö Tatjana Pajamäki, tatjana.pajamaki@mll.fi, p. 075 3245 616, 050 562 4299
  •  viestintäjohtaja Liisa Partio, liisa.partio@mll.fi, p. 040 580 8984


MLL:n Lasten ja nuorten puhelin on valtakunnallinen kaikille lapsille ja nuorille tarkoitettu puhelin, joka päivystää vuoden jokaisena päivänä numerossa 116 111. Päivystysajat ovat arkisin 14-20 ja viikonloppuisin 17-20. Juhlapyhinä päivystetään 14-17. Puhelut ovat luottamuksellisia ja soittajalle maksuttomia. Puheluihin vastaa MLL:n kouluttama vapaaehtoinen päivystäjä. 

MLL:n Nuortennetin kirjepalveluun lapsi tai nuori voi kirjoittaa luottamuksellisen kirjeen, johon päivystäjä vastaa viimeistään kahden viikon kuluessa. MLL tarjoaa nuorille mahdollisuuden myös kahdenkeskiseen chat-keskusteluun luotettavan aikuisen kanssa.

Lasten ja nuorten puhelin sekä Nuortennetin kirjepalvelu ja chat saavat rahoitusta RAY:lta, useilta kunnilta, yrityksiltä sekä yksityisiltä lahjoittajilta. 

 

Liitetiedostot

Mannerheimin Lastensuojeluliitto on avoin, vaikuttava, valtakunnallinen kansalaisjärjestö, joka toimii lasten, nuorten ja lapsiperheiden hyväksi. Edistämme lasten perusturvallisuutta, hyvinvointia ja tervettä kehitystä - jokaisen lapsen oikeutta hyvään ja onnelliseen lapsuuteen. Keskusjärjestön lisäksi MLL:oon kuuluu 10 piirijärjestöä ja 565 paikallisyhdistystä, joissa on yli 93 000 jäsentä.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs