Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Perhe » 40 vuotta terveydenhoitajakoulutusta Tampereella: Terveyssisaresta varttui terveiden elämäntapojen valmentaja

Tampereen ammattikorkeakoulu

40 vuotta terveydenhoitajakoulutusta Tampereella: Terveyssisaresta varttui terveiden elämäntapojen valmentaja

Tiedote.
Julkaistu: 15.09.2015 klo 12:34
Julkaisija: Tampereen ammattikorkeakoulu

Tällä viikolla Tampereen ammattikorkeakoulussa juhlitaan 40 vuotta täyttävää terveydenhoitajakoulutusta. Kaikkina aikoina muutokset yhteiskunnassa ovat heijastuneet näiden terveydenhuollon ammattilaisten päivittäiseen työhön. Tampereella terveydenhoitajakoulutusta on kehitetty määrätietoisesti ja innovatiivisesti.

Aiemmin terveyssisaria ja sittemmin terveydenhoitajia on koulutettu useissa oppilaitoksissa ja erilaisilla opetusohjelmilla, mutta päätavoitteena on aina ollut valmentaa terveyden edistämisen ja terveiden elämäntapojen ohjaajia. Tampereen ammattikorkeakoulun (TAMK) nykyinen terveydenhoitajakoulutus on kehittynyt 40 vuodessa vetovoimaiseksi koulutukseksi, josta valmistuu keskimäärin 30 terveydenhoitajaa vuosittain.

Yhteiskunnallinen tilanne on aina muovannut terveydenhuollon ammattilaisten toimenkuvia. Kun terveyssisaret 1920-luvulla lähtivät kentälle, heidän tehtävänsä oli ensisijaisesti valistaa suomalaisia perheitä: miten sairauksia havaitaan, miten niitä ennalta ehkäistään ja miten noudatetaan terveitä elintapoja. Työtä tehtiin pääasiassa kodeissa, lasten neuvoloissa ja kouluilla. Kansanterveyslaki (1972) laajensi työnkuvaa, ja nimike muuttui terveydenhoitajaksi. Terveydenhoitajien tarve koko maassa lisääntyi, ja vuonna 1975 Tampereen silloisessa sairaanhoito-opistossa aloitettiin terveydenhoitajien koulutus. Työterveyshuoltolain (1978) myötä koulutuksen sisältö laajeni edelleen työterveyshuoltoon.

Nykyisin terveydenhoitaja on korkeakoulututkinnon suorittanut terveysalan moniosaaja. Terveydenhoitaja (AMK) -tutkinnon suorittaminen kestää 4 vuotta, ja se on vertailukelpoinen EU-maiden vastaavien tutkintojen kanssa. Suomessa terveydenhoitajat ja sairaanhoitajat ovat sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valviran rekisteröimiä ammattihenkilöitä. Terveydenhoitajia on rekisterissä yhteensä yli 15 000.

- Terveydenhoitaja näkee yhteiskunnallisen murroksen, sekä kansallisen että kansainvälisen, omassa työssään joka päivä. Tämä tuo uutta haastetta myös meille kouluttajille, sanoo lehtori Maritta Kivinen-Wahlroos TAMKista.

- Ammatillisten perustaitojen lisäksi terveydenhoitajan työssä korostuvat itsenäinen päätöksenteko, hyvät vuorovaikutustaidot ja taito eläytyä asiakkaiden elämäntilanteisiin.

Terveydenhoitajan voi kohdata neuvoloissa, koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa, aikuisneuvonnassa, työterveyshuollossa, kotisairaanhoidossa, sairaalassa tai muualla terveyden edistämisen asiantuntijatehtävissä. Terveydenhoitaja osallistuu terveysriskien ja sairauksien ehkäisyyn, niiden varhaiseen toteamiseen, sairastuneiden kokonaisvaltaiseen hoitamiseen sekä terveellisen elin- ja työympäristön suunnittelu- ja kehittämistyöhön yhteistyössä eri ammattiryhmien kanssa.

 

Juhlapäivä Tampereen ammattikorkeakoulussa torstaina 17.9.2015 kello 12–16

Ohjelma:
http://www.tamk.fi/web/tamk/-/terveydenhoitajakoulutuksen-40-vuotisjuhla-tamkissa-17-9-2015

Lisätietoja:
Maritta Kivinen-Wahlroos, lehtori, terveydenhoitajakoulutus, TAMK, p. 050 311 9636, maritta.kivinen-wahlroos@tamk.fi

 

Tampereen ammattikorkeakoulu (TAMK) profiloituu monialaisena ja kansainvälisenä ammattikorkeakouluna, joka keskittyy toiminnoissaan – koulutuksessa ja TKI-toiminnassa – hyvinvoinnin ja terveyden, talouden ja tuotannon sekä oppimisen ja luovuuden edistämiseen. Työelämäkorkeakouluna TAMKin vaikutus näkyy erityisesti Pirkanmaalla. TAMK on yksi Suomen suurimmista ja vetovoimaisimmista ammattikorkeakouluista. Se tarjoaa koulutusta 10 000 opiskelijalle seitsemällä koulutusalalla. Päätoimista henkilökuntaa on reilut 700. www.tamk.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs