Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Paperiteollisuus » PEFC-metsäsertifointi epäonnistunut metsien vastuullisen käytön takaamisessa

Suomen luonnonsuojeluliitto

PEFC-metsäsertifointi epäonnistunut metsien vastuullisen käytön takaamisessa

Tiedote.
Julkaistu: 17.10.2011 klo 13:49
Julkaisija: Suomen luonnonsuojeluliitto

PEFC-sertifiointi ei ole onnistunut lunastamaan lupauksiaan metsien kestävästä ja vastuullisesta käytöstä. Sertifioiduilla alueilla tapahtuu uhanalaisten ekosysteemien ja monimuotoisten metsäalueiden tuhoutumista, alkuperäiskansojen ja paikallisten yhteisöjen oikeuksien loukkaamista sekä luonnontilaisten metsäekosysteemien muuttamista plantaaseiksi.

Nämä päätelmät esitetään laajan ympäristöjärjestöjen kansainvälisen ryhmän [1] tänään julkaisemassa raportissa [2], joka esittelee esimerkkejä metsätalouden ja metsäteollisuuden kehittämän PEFC-sertifioinnin toiminnasta eri puolilla maailmaa. Raportti esittelee 14 tapausesimerkkiä sertifioiduista metsistä ja 8 esimerkkiä sertifioinnin toimintatavoista ja käytännöistä kahdeksasta eri maasta, mukaan lukien Suomesta ja Ruotsista.

Suomen metsäala on ollut vahvasti mukana PEFC-sertifiointijärjestelmän luomisessa ja hallinnossa ja noin 95 % Suomen talousmetsistä on PEFC-sertifioitu.

"Toimivan ja luotettavan sertifioinnin täytyy pystyä osoittamaan myös todellisia metsissä ja kentällä näkyviä muutoksia metsätaloudessa. Raportti osoittaa, että PEFC ja sen alaiset kansalliset sertifiointijärjestelmät ovat tässä epäonnistuneet. PEFC-sertifioitujen tuotteiden ostajien on syytä suhtautua merkkiin varauksella", varoittaa Sini Eräjää Suomen luonnonsuojeluliitosta, joka on yksi raportin julkaisseista järjestöistä.

"Myös Suomessa on raportoitu arvokkaiden elinympäristöjen tuhoutumisesta, suojelualueiden hakkuista ja saamelaisten oikeuksien loukkauksista, mutta nämä eivät ole vaikuttaneet sertifiointiin. PEFC:n laaja ongelma on, että toimintaa ei korjata palautteen perusteella", Eräjää jatkaa [3].

Maailman johtavaksi metsäsertifioinniksi itseään tituleeravan PEFC-sertifioinnin piiriin kuuluu myös suuria konfilikteja maailmalla synnyttänyt Asian Pulp & Paper (APP), joka tuhoaa sademetsiä Indonesiassa.

“APP raivaa sademetsiä ja jopa lain suojaamia turvemaita plantaaseiksi, mutta PEFC:n mukaan tähän ei liity ristiriitoja. On uskomatonta, että plantaaseja perustetaan alueille, joita Indonesian lait suojelevat ja niistä hankittua puuta myydään ympäri maailmaa “vihreäksi” merkittynä”, Sini Harkki Greenpeace Suomesta kertoo.

Ympäristöjärjestöjen raportin mukaan PEFC ei nykyisellään täytä antamiaan lupauksia kestävyydestä. Niiden täyttäminen edellyttäisi selviä muutoksia sertifioinnin käytännöissä ja toteutuksessa maailman metsissä. APP:n kaltaisia toimijoita ei nykyisellään pitäisi sertifioida lainkaan. PEFC:n toimintalogiikka on kuitenkin sertifioida valtavia aloja ja jopa kokonaisia maita kerrallaan, kuten Suomessa on tehty. Tällainen toiminta ei mahdollista tiukkojen standardien toteuttamista.

 

Viittaukset:

[1] Raportin julkaisseet järjestöt: Climate for Ideas (Iso-Britannia), Forests of the World (Tanska), Dogwood Alliance (Yhdysvallat), Hnutí DUHA (Tshekin tasavallan Maan ystävät), Les Amis de la Terre (Ranskan Maan ystävät), Greenpeace, Netherlands Centre for Indigenous Peoples (Alankomaat), Sierra Club of British Columbia (Kanada) ja Suomen luonnonsuojeluliitto

[2] On the Ground: The controversies of PEFC and SFI -raportti: http://www.sll.fi/luontojaymparisto/metsat/on-the-ground-17102011.pdf

[3] Julkaistun On the Ground -raportin tapauksien lisäksi löytyy Suomen PEFC-sertifioinnin ongelmiin liittyviä raportteja ja aiemmin julkaistuja tapauksia esimerkiksi: http://pefcwatch.org/frontpage.html

 

Lisätiedot:

- Sini Eräjää, Suomen luonnonsuojeluliitto, p. 050 358 3838

- Sini Harkki, Greenpeace, p. 050 582 1107

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs