Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Paperiteollisuus » Palkankorotuksiin on varaa ja tarve

Puuliitto

Palkankorotuksiin on varaa ja tarve

Tiedote.
Julkaistu: 12.04.2013 klo 11:00
Julkaisija: Puuliitto

Viimeaikaiset tiedot ja vertailut kilpailijamaista osoittavat Puuliiton puheenjohtajan Sakari Lepolan mukaan Suomella olevan varaa palkankorotuksiin.

– Suomalaisen työtunnin hinta on kymmenen euroa alhaisempi kuin Ruotsissa. Saksassa korotetaan julkisella sektorilla palkkoja reilusti yli viisi prosenttia. Norja puolestaan on näissä asioissa oma lukunsa, mutta usein unohdettu vertailukohta ja siellä palkkoihin on tulossa yli kolmen prosentin korotus. Toisaalta suomalaisten keskipalkka on suhteessa tuottavuuteen pienempi kuin keskeisissä kilpailijamaissa.

– Puheet siitä, että työn hinta estäisi yritysten menestymisen ja että palkankorotuksiin suhteessa kilpailijamaihin ei ole varaa voidaan unohtaa. Palkankorotusvara on olemassa ja korotuksille on tarve, jotta palkansaajien ostovoima ei pääse rapistumaan, Lepola sanoi perjantaina 12. huhtikuuta Oulussa Puuliiton metsäalan johtokunnan tilaisuudessa.

Lepolan mukaan metsäteollisuuden kustannuspuolen keskeinen ongelma on raaka-aineen korkea hinta. Sen ohjaaminen verotuksen keinoin teollisuuden kannalta kestävälle tarjonta- ja hintatasolle on tärkeä lähtökohta Metsäalan strategisen ohjelman tavoitteiden saavuttamiselle.

– Talousmetsien puunkäyttöä täytyy lisätä reilusti. Tilaa harppaukselle löytyy, sillä tällä hetkellä metsät kasvavat paljon enemmän toteutuneisiin vuosihakkuisiin nähden. Puun käytön lisääminen on samalla edellytys esimerkiksi bioenergian tuotannon kasvulle, sillä sen tarvitsema raaka-aine syntyy sivutuotteena ainespuuhakkuissa.

– Metsien alihyödyntämistä voidaan pitää erityisesti Pohjois-Suomen ongelmana. Juuri tällä alueella raaka-aine pitäisi saada liikkeelle tuottamaan varallisuutta ja työtä sen sijaan, että sahoja suljetaan, kuten Peuravuonossa valitettavasti tapahtui. Näissä tilanteissa pitäisi aina muistaa, että uuden työpaikan luominen on kalliimpaa kuin vanhan säilyttäminen.

Lisätietoja antaa puheenjohtaja Sakari Lepola, puh. 0400 425 198.

 

Puuliitto on mekaanisen metsäteollisuuden, puusepänteollisuuden, metsä- ja metsäkonealan, venealan ja maatalousalojen työntekijöiden etujärjestö. Liittoon kuuluu noin 38 000 jäsentä.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs